♦ Decizia de nedistribuire de dividende a băncilor locale oferă acum un grad suplimentar de încredere în rândurile investitorilor de la BVB.
Scăderile acţiunilor bancare din ultima perioadă – alimentate de prăbuşirea Silicon Valley şi a altor bănci americane, cât şi de dificila situaţie financiară a Credit Suisse – vor stimula, cel puţin pe termen scurt, o nouă serie de fluctuaţii pe pieţele de capital, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction. În acest sens, şedinţa de săptămâna viitoare a Rezervei Federale (Fed) va aduce un nivel suplimentar de claritate în rândurile investitorilor.
„Am intrat într-o perioadă destul de greu predictibilă, cel puţin pe termen scurt, iar volatilitatea are şanse să rămână una ridicată. Cred că şedinţa băncii centrale americane de miercuri va fi acel eveniment la care toţi investitorii se vor uita cu atenţie şi îşi vor calibra strategiile vizavi de ce aşteptări au“, consideră Alin Brendea.
„Probabil că n-o să ieşim imediat din această zonă de volatilitate. însă important este să vedem o tendinţă de stabilizare a pieţei şi să nu intrăm în zona aceea impulsivă de tranzacţionare, în care domină sentimentele negative. Pare momentan că am evitat o astfel de evoluţie.“
Reprezentantul societăţii de brokeraj a fost prezent în ediţia din 17 martie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. De asemenea, podcastul este transmis zilnic pe platforma Spotify.
„Din punct de vedere al volatilităţii şi al mişcărilor mari pe piaţă, este cunoscut că sectorul bancar este dependent de încrederea investitorilor mai mult decât alte domenii. Orice ştire negativă sau comunicare greşită dinspre autorităţi ar putea să pice foarte prost într-o perioadă în care au fost mişcări destul de ample în acest segment. De aceea, faptul că şedinţa Băncii Centrale Europene nu a produs valuri pe pieţele bursiere este un eveniment pozitiv“, adaugă Alin Brendea.
În aceeaşi notă, pieţele au nevoie să vadă că următoarea şedinţă Fed – cea mai importantă bancă centrală din lume, care dă tonul politicilor monetare la nivel global – va oferi aceleaşi condiţii de volatilitate redusă şi stabilizare în piaţă. Pe de altă parte, profilul de risc al investitorilor joacă un rol esenţial în contextul actual al pieţelor, explică reprezentantul Prime Transaction, chiar dacă volatilitatea titlurilor bancare de pe piaţa locală este mai mică decât cea de pe bursele externe, iar decizia de nedistribuire de dividende oferă un grad suplimentar de încredere în rândul participanţilor bursieri.
„Trebuie să eviţi să ajungi în acea zonă în care prezenţa ta pe piaţa bursieră să nu mai fie confortabilă şi să iei decizii în condiţii de stres. Ca atare, ar trebui poate scăzut nivelul de risc asumat, fie prin lichidizarea unor poziţii sau mai ales prin alocare spre sectoare mai stabile şi care, din fericire, pe piaţa românească sunt bine reprezentate. Mă gândesc la sectoarele de tip value, precum energia, utilităţile, care sunt şi plătitoare de dividende şi care, din acest punct de vedere, probabil în orice fel de condiţii vor fi caracterizate de o volatilitate mai mică.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE