ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alin Brendea, Prime Transaction: Aşteptarea mea este ca acţiunile Hidroelectrica să urce cu 5-10% după listare

03.07.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ IPO-ul producătorului de energie electrică este deja un succes, spune reprezentantul societăţii de intermediere.

În cadrul ultimei ediţii din luna iunie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, care a discutat despre posibila evoluţie a acţiunilor Hidroelectrica (simbol bursier H2O) după listarea la BVB, cât şi despre efervescenţa creată în rândurile investitorilor de cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria pieţei locale.

„Nu m-aş hazarda cu un pronostic. Cotaţia Hidroelectrica depinde foarte mult de preţul final al ofertei, însă aşteptarea mea este o creştere în intervalul 5-10% faţă de acel preţ. Cu cât preţul este mai mare, cu atât creşterea va fi mai redusă în prima zi“, spune Alin Brendea.

Joia trecută a marcat ultima zi în care micii investitori au putut beneficia de un discount de 3% la tranşa dedicată lor, care reprezintă 15% din oferta totală, derulată până marţi, 4 iulie. Cel mai probabil, debutul la BVB al companiei de stat va avea loc în prima jumătate a lunii, societatea urmând să intre în componenţa indicelui de referinţă BET din sesiune zi de tranzacţionare.

„Din punctul meu de vedere, Hidroelectrica este clar un succes. Oferta a fost bine gândită, preţul a fost propus echilibrat. Ar fi fost un lucru pozitiv o cantitate mai mare pentru retail, dar pe de altă parte, această saturare a ofertelor sigur n-are cum să nu influenţeze cantitativ investi­torii instituţionali“, consideră reprezentantul Prime Transaction.

 

 

Alte declaraţii:

Interesul este extraordinar de mare de la începutul ofertei, sună telefoanele, vin mail-uri, sunt foarte multe înregistrări de conturi noi. De asemenea, programul de muncă a fost extins la maxim.

Există probabil aşteptarea ca banii care nu vor fi subscrişi în acţiuni Hidroelectrica să se întoarcă pe piaţă. Probabil şi această aşteptare a crescut, iar de aici am văzut o cerere în urcare pentru restul acţiunilor, respectiv o creştere semnificativă a cotaţiilor.

În primele două zile după publicarea prospectului, probabil toate aceste necunoscute devin obiective. Intervalul de preţ, multiplii de evaluare au fost cunoscute în special de investitorii din piaţă. Ceea ce rămâne de văzut este gradul de suprasubscriere şi, implicit, indicele de alocare, iar cel mai important lucru va fi preţul final.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent