ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alin Brendea, Prime Transaction: Cu o creştere de 14% pe BET în ultima lună, situaţia trebuie tratată acum cu prudenţă

22.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Probabil că frâna din marile economii va fi vizibilă în raportările din T3/2023.

După dinamici precum plus 7,1% în ultimele zece şedinţe de tranzacţio­nare şi plus 14% în ultima lună, in­terval în care Bursa de Valori Bucureşti a atins noi maxime istorice prin prisma indicelui de referinţă BET, investitorii prezenţi pe piaţa românească de capital ar trebui să privească perioada următoare cu un nivel mai ridicat de vigilenţă, spune Alin Brendea, director de operaţiuni în cadrul Prime Transaction, invitat la ediţia de joi 21 septembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Avem în ultima lună o creştere de 14% pe BET. Probabil că ar trebui să tratăm situaţia actuală cu prudenţă din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, vom avea în scurt timp raportările pentru T3 în pieţele mari, unde aşteptarea mea este că o să vedem o anumită prudenţă a perspectivelor, în con­diţiile în care frâna din marile economii va fi probabil mai vizibilă“,  consideră Alin Brendea.

„Deocamdată nu putem spune că trendul nu mai poate continua, dar prudenţa începe să fie un ingredient tot mai important pentru investitori.“

Un alt aspect de remarcat în ultima perioadă este lichiditatea în creştere pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB, adică Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare. Valoarea tranzacţiilor s-a situat peste media anului curent în ultimele două săptămâni, cu sesiuni de în care s-au consemnat rulaje de peste 100 de milioane de lei.

„Din punctul meu de vedere au fost trei vectori care ne-au ajutat să atingem aceste maxime istorice pe BET. Am avut rezultate semestriale bune şi, în anumite situaţii, foarte bune. De asemenea, cred că putem vorbi de un efect post-IPO Hidroelectrica, cu siguranţă sunt mai mulţi investitori, ceea ce se vede şi în volume şi nivelul de interes“, adaugă reprezentantul societăţii de brokeraj.

„În al treilea rând, a ajutat cu siguranţă faptul că avem distribuţii punctuale de dividende. Avem trei mari emitenţi care se pregătesc, cel mai important dividend fiind al Fondului Proprietatea, dar şi OMV Petrom şi Banca Transilvania.“

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent