ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cătălin Chivu, investitor: Sunt şanse ca indicele BET să urce la 15.000 de puncte anul acesta. Dacă vor fi scăderi, se va intra la cumpărare

02.10.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ După o scădere de 11% anul trecut, BET se tranzacţionează în creştere cu 24% în 2023.

Cătălin Chivu, investitor şi realizator al emisiunii Feel The Markets, consideră că indicele principal BET are şanse mari să urce la 15.000 de puncte până la finalul anului, ceea ce înseamnă un avans de circa 4% faţă de nivelul actual, iar în cazul în care piaţa se va confrunta cu scăderi, acestea pot fi acoperite în scurt timp de încă o serie de achiziţii realizate de participanţii bursieri.

„Cu siguranţă sun­tem corelaţi cu pieţele externe. Dacă nu suntem zilnic, suntem săptămânal. Tot timpul sunt precaut, BET-ul este la 14.200-14.300 de puncte. Îl văd undeva între 13.500 şi 15.000 (la final de an – n. red.). Am zis anterior că îl puteam vedea la 15.000 anul acesta şi sunt şanse mari“, afirmă investitorul.

BET a urcat cu circa 24% în 2023, înregistrând doar un ultima lună o apreciere de peste 9%. Indicele BET-TR al dividendelor este pe plus cu 30% anul acesta, iar BET-NG, unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi, afişează un avans de 26%.

 Anul trecut, BET a scăzut cu 11%, BET-TR cu 1,85%, iar BET-NG cu 5%.

„Am speranţă că, după o corecţie din motive care nu ţin de bursă, vom avea scăderi, dar se va cumpăra imediat după. Asta mă face optimist pe viitor; cu răbdarea treci şi marea. Până la urmă, există potenţial. Noi produse vor fi la finalul trimestrului 1 din 2024 sau poate chiar la finalul trimestrului 2, deci mai avem de aşteptat“, adaugă Cătălin Chivu.

Pe de altă parte, Tiberiu Porojan, de asemenea investitor şi moderator al Feel The Markets, este prudent cu privire la finele anului, ţinând cont de actualul peisajul inflaţionist şi potenţialele decizii ale băncii centrale.

„Aş fi uşor precaut. Dacă ne uităm la evoluţia principalului indice BET, avem o creştere substanţială. Mi-e greu să cred că s-ar putea perpetua încă trei luni de acum încolo, depinde de evoluţia inflaţiei şi de dobânzi. BNR n-a mai umblat la rata dobânzii în ultima sesiune. Dacă inflaţia nu stă pe loc, ci dimpotrivă, o ia în sus, s-ar putea să vedem o altă rundă de creşteri, iar atunci semnalele sunt uşor negative în piaţă“, spune Tiberiu Porojan.

Cei doi au fost prezenţi la ediţia din 29 septembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent