ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre vânzarea de acţiuni Petrom către foşti angajaţi, taxa de solidaritate şi convocatoare. Discuţie cu Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital

03.04.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În ediţia ZF Deschiderea de Astăzi din 31 martie, Cristian Duţescu, partener fondator şi avocat al Societăţii Civile de Asociaţi „Duţescu & Partners“, a discutat despre stadiul vânzării de acţiuni OMV Petrom (SNP) din partea statului român către foşti angajaţi, pe baza procesului de privatizare din 2004, despre taxa de solidaritate a companiei şi ce ar putea urma în acest sens, cât şi despre schimbările unor puncte de pe ordinea de zi a unor convocatoare de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Până acum, nu a fost realizată operaţiunea de vânzare a acţiunilor Petrom către salariaţi, însă în vara anului trecut, pe 8 iunie, guvernul României a adoptat hotărârea 746 pentru aprobarea cotei procentuale ce urmează să fie achiziţionată de salariaţii Petrom. În momentul la care se va realiza achiziţionarea acţiunilor se aprobă o cotă de 1% care sigur se încadrează în limita maximă de 8%, dar este evident mult mai redusă decât aşteptările unora. Se stabileşte şi termenul pentru această hotărâre– 31 decembrie 2023“, spune Cristian Duţescu.

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate, schimbările recent aduse de parlament prin introducerea unor amendamente care ar obliga OMV Petrom să plătească o taxă de un miliard de euro, conform calculelor ZF, s-au reflectat în câteva şedinţe pe scădere a cotaţiei celei mai mari companii de la BVB, întrucât plata ar diminua şansele unor dividende consistente. Acţionarii societăţii se vor întruni la finele lunii aprilie pentru a vota distribuirea unor dividende de 2,3 miliarde de lei şi delistarea GDR-urilor (certificate globale de depozit) de la Londra.

„Teoretic se poate (o procedură de infrigement – n.r.). Taxa de solidaritate îşi găseşte temeiul într-un regulament UE din 2022, care a stabilit că, având în vedere situaţia energetică deosebită a Europei şi faptul că a crescut preţul la energie, pentru realizarea unei mai bune contribuţii a tuturor actorilor pieţelor se instituie o suprataxă pe profituri excedentare, care sunt impozabile. Se poate ajunge, teoretic, la litigii“, adaugă Cristian Duţescu.

Pe de altă parte, ce părere are avocatul despre situaţiile în care sunt modificate convocatoarele companiilor prezente la BVB?

„O dată publicat convocatorul de către consiliul de administraţie, acesta nu-i mai aparţine, deci nu mai poate să-l modifice. Poate să fie modificat doar la cererea unui acţionar sau cu titlu de excepţie, atunci când sunt încălcări ale unor dispoziţii legale, se poate modifica în baza legii 24 la solicitarea ASF şi am avut o practică în acest sens care a fost confirmată de instanţa de judecată. Teoretic, nu mai poate să se modifice, poate să se publice însă un nou convocator, o altă ordine de zi, o altă adunare generală poate să desfăşoare în aceeaşi zi în care să stabilească alte puncte. Din perspectiva investitorilor, vorbim de asigurarea dreptului la informare. Pot fi şi litigii pornind de la această situaţie.“

 

Alte declaraţii:

în cazul acţiunilor SNP care se cuvin salariaţilor, trebuie foarte pe scurt să reamintim care este situaţia juridică. Avem de a face cu o ordonanţă de urgenţă din 2003 care a aprobat statutul Petrom şi a prevăzut că un procent de până la 8% din acţiuni trebuie să fie vândute către salariaţii din acel moment. Practic, formularea era: salariaţii au dreptul să cumpere acţiuni până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ cu care se vor vinde acţiunile în cadrul procesului de privatizare. Au trecut de atunci 20 de ani. în anul 2019 s-a finalizat un litigiu între aproape 20.000 de persoane, salariaţi ai Petrom şi Guvern.

Acest indiciu a fost soluţionat în favoarea reclamanţilor şi Guvernul României a fost obligat să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a acestui articol 9 din anexa ordonanţei 49 din 1997, aşa cum a fost modificată de ordonanţa 55 din 1999 în vederea asigurării vânzării de acţiuni emise de OMV Petrom. Până înainte de majorarea de capital social la acelaşi preţ la care au fost vândute către OMV la privatizare. şi aici intervine elementul deosebit de important care afectează bugetul de stat sub sancţiunea unor penalităţi de 1.000 lei pe fiecare zi de întârziere de la data pronunţării deciziei şi până la executarea obligaţiei. Această hotărâre judecătorească, în mod evident este legală şi executorie, a fost pronunţată de înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie pe 8 mai


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent