ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Manolescu, OTP AM: Industria de asset management poate reajunge la recordurile din 2021 dacă ne uităm la fondurile deschise – diversificate sau de acţiuni

21.02.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Bursa, aşteptată să se aprecieze cu aproximativ 10% anul acesta, de trei ori sub dinamica din 2023 OTP AM are în vizor sectoare care au suferit în ultimii ani pe fondul majorării dobânzilor, precum real estate-ul Relaxarea politicilor monetare, cel mai probabil din vară.

Ajunsă în 2023 la active de 20 de miliarde de lei, în creştere cu 17% faţă de 2022, dar cu 5 miliarde de lei sub nivelul din urmă cu doi ani, piaţa fondurilor mutuale din România poate atinge din nou maximele înregistrate în 2021, spune Dragoş Manolescu, CEO adjunct al administratorului de investiţii OTP Asset Management, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 20 februarie.

„Dacă ne uităm la fonduri deschise de investiţii şi discutăm de fonduri diversificate sau de acţiuni, ne apropiem de acele recorduri din 2021. Au suferit fondurile de obligaţiuni şi fondurile închise, în special din cauza acelui dividend plătit de Fondul Proprietatea. Însă trebuie să ţinem cont că aceşti bani s-au dus în buzunarele investitorilor, care au investit în acţiuni Hidroelectrica sau alte acţiuni listate“, explică Dragoş Manolescu.

Din primele zece companii din industria fondurilor din România, adică peste 90% din piaţă, nouă au înregistrat creşteri pe active în 2023, an marcat de maxime istorice pe indicii de la Bursa de Valori Bucureşti şi o serie de recorduri privind lichiditatea şi numărul de investitori, atât de la BVB, cât şi în industria fondurilor de investiţii.  Anterior, în 2022, scumpirile accelerate din economie au erodat puternic preţurile obligaţiunilor, ducând la pierderi consi­derabile în porto­foliile investito­rilor şi la serii întregi de retra­geri de bani din fondurile mutuale.

„Dacă ţinem cont de toate fondurile administrate la nivel local, închise şi deschise, industria a ajuns la nivelul de peste 40 de miliarde de lei – într-adevăr, este sub vechiul record. Asta s-a întâmplat datorită faptului că anul trecut am asistat la IPO-ul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea a distribuit dividende speciale, astfel încât FP, care era cel mai mare fond închis de investiţii din România, a suferit o scădere puternică a activului net pe fondul dividendului.“

Anticipând performanţa Bursei locale de anul acesta, reprezentantul administratorului de fonduri nu vede o repetare a dinamicii de 31,8% înregistrate în 2023 de indicele BET, ci mai degrabă o creştere de aproximativ 10%.

„Ideea este însă că piaţa locală performează atât timp cât principalele companii care sunt în indicele bursier raportează bine sau peste aşteptări“, adaugă Dragoş Manolescu.

În 2024, OTP AM vizează sectoare de acţiuni care au suferit în ultimii ani, precum industria de real estate, unde sunt companii din Europa şi Statele Unite care au înregistrat performanţe negative pe fondul ciclului de înăsprire a politicilor monetare. 

„Acest sector poate fi favorizat de schimbarea politicii monetare a principalelor bănci centrale, precum Banca Centrală Europeană sau Rezerva Federală. Aşteptarea noastră este ca ciclul de creştere a dobânzilor să se fi terminat şi să vedem scăderi ale dobânzii de referinţă în iunie.“

 

Fondul zilei

OTP AM a avut anul trecut al şaptelea cel mai performant fond local deschis de acţiuni din piaţă, conform Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), respectiv OTP Expert, cu un avans de 32,8% în 2023. 

„Este un fond de acţiuni preponderent administrate local, undeva la 60% şi 95% în funcţie de oportunităţi. Fondul mai investeşte şi în acţiuni listate din pieţele Uniunii Europene sau G7, pe piaţa americană. Ponderea acţiunilor europene, respectiv americane poate ajunge la 20%. între 60% şi 95% investim în România“, afirmă Dragoş Manolescu.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent