ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Putem vedea o creştere uşoară a preţului energiei în toamnă. Nu mai putem vorbi însă de nivelurile din 2021-2022

08.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Preţul ţiţeiului, majorare potenţială de 10% în perioada următoare, spune analistul.

În ceea ce priveşte sectorul energiei, puternic reprezentat la Bursa de Valori Bucureşti, perioada următoare poate aduce creşteri de aproximativ 10% pe petrol şi gaze naturale, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă şi unul dintre cei mai cunoscuţi analişti pe energie din România.

„Dacă ne uităm pe principalele burse din Europa, vedem că toamna va veni cu o potenţială creştere a preţului energiei în perspectiva primelor luni din 2024, dar aş spune că este o creştere uşoară, nu mai putem vorbi despre ce s-a întâmplat în 2021-2022. Privind gazele naturale, aşteptările sunt de a avea o creştere în următoarea perioadă cu 10-12%“, explică analistul.

În cazul ţiţeiului, există probabilitatea ca următoarele luni de toamnă-iarnă să aducă creşteri de 10% faţă de nivelurile actuale, continuă Dumitru Chisăliţă, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 7 sep­tembrie. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

Recent, compania de stat Transgaz (TGN) a anunţat că va opera din 19 sep­tembrie şi sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova în baza unui contract pe cinci ani cu Moldovatransgaz. Cum se explică decizia?

„Aliniindu-se pe direcţia intrării în Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să respecte nişte principii şi directive, iar una dintre aceste directive vorbeşte că opera­torul de transport din ţara respectivă trebuie să aibă o separare faţă de activitatea de furnizare.“

Astfel, cel care exploatează sistemul de transport nu trebuie să aibă sub nicio formă activităţi de furnizare.

În acest sens, Republica Moldova şi-a adaptat legislaţia la noile norme europene, continuă Dumitru Chisăliţă.

„Companiile româneşti sunt prezente pe locuri nemeritate în top 500 de companii din industria de petrol şi gaze, iar unul dintre motivele pentru care nu suntem în top 10-20 se datorează fricii sau lipsei de interes de a ieşi în afara graniţelor României“, mai spune analistul.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent