ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Eugeniu Baltag, Purcari: Recolta a început bine anul acesta. Vrem să diversificăm canalele de vânzări şi să avem o cotă de piaţă mai mare în România

25.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Veniturile grupului din Republica Moldova au însumat 161,4 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2023, cu 30% peste nivelul din S1/2022. Noul segment al Purcari – servicii de management al reciclării deşeurilor – a adăugat circa 13,2 milioane de lei la veniturile totale, conform raportului semestrial.

Producătorul de vinuri Purcari (simbol bursier WINE) a început sezonul de recoltare din 2023 cu perspective optimiste, după ce a încheiat prima jumătate a anului cu un profit de 25,5 milioane de lei, în urcare cu 22% faţă de anul trecut, urmând să îşi concentreze în continuare atenţia, printre altele, asupra creşterii numărului de produse, spune Eugeniu Baltag, IR director în cadrul companiei, la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Anul acesta, recolta a început bine. Umiditatea în sol este suficientă, viţa-de-vie s-a dezvoltat fără întârzieri, un pic mai dificil a fost acest val de căldură pe care l-am resimţit cu toţii la sfârşit de august“, afirmă Eugeniu Baltag.

Veniturile grupului din Republica Moldova au însumat 161,4 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2023, cu 30% peste nivelul din S1/2022.

Noul segment al Purcari – servicii de management al reciclării deşeurilor – a adăugat circa 13,2 milioane de lei la veniturile totale, conform raportului semestrial.

„Mai avem spaţiu de creştere, deci dezvoltăm şi diversificăm canale de vânzări, lărgim numărul de produse pe care le livrăm, ne dezvoltăm geografic. România nu este o piaţă uşoară, unde deja am atins anumite rezultate care, câteodată, sunt mai uşor de atins, dar mai greu de menţinut. Ne dorim să avem o cotă de piaţă cât mai mare în România, iar aici mergem cu mai multe branduri“, continuă reprezentantul Purcari.

Cu o dinamică de plus 40,6%, Purcari are cincea cea mai ridicată creştere din indicele BET în ultimele 12 luni. Lichiditatea din această perioadă a atins 76 de milioane de lei, capitalizarea companiei ajungând în prezent la aproximativ 510 milioane de lei. Anul acesta, acţiunile WINE sunt pe plus cu 50,3%, pe tranzacţii de 58 de milioane de lei, potrivit BVB.

„Creşterea pe care o vedeţi în S1 vine din doi factori, două treimi din ea venind din volume, iar o treime din creşterile de preţ pe care le-am realizat de-a lungul timpului deoarece toţi am simţim ritmul inflaţionist din ultima perioadă (…) Pe de altă parte, investim şi în capacităţile de producţie.”

Într-un raport de analiză, casa de brokeraj Prime Transaction spune că rezultatele Purcari s-au îmbunătăţit considerabil în al doilea trimestru al anului, diferenţa faţă de primele trei luni venind în principal din zona de cheltuieli.

„Costul vânzărilor a crescut şi de data aceasta mai rapid decât veniturile, cu 40,53%, însă diferenţa nu a mai fost la fel de mare ca în primul trimestru, atunci când creşterea acestora a ajuns la 50,94% faţă de perioada similară din 2022. Din punct de vedere investiţional e de aşteptat totuşi că acţiunea WINE să rămână afectată de proximitatea facilităţilor principale de producţie faţă de conflictul din Ucraina, chiar dacă probabilitatea ca acesta să producă daune concrete în Republica Moldova este în continuare una redusă“, argumentează analiştii Prime.​


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent