ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Horia Braun, Erste Asset Management: Cele mai mari trei riscuri pentru investitori rămân inflaţia, modificările fiscale şi evaluările multor segmente de piaţă

29.09.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Pe plan internaţional, asistăm la o revenire a aversiunii la risc, în vreme ce seriile de majorare a ratelor dobânzilor nu par să se oprească prea curând ♦ În consecinţă, investitorii încep să repreţuiască unele active.

Într-un context în care creşterea preţurilor la energie revine treptat pe radarul participanţilor bursieri, în care economia încetineşte şi coaliţia de guvernare vine, printre altele, cu creşteri pe impozitul microîntreprinderilor, companiilor cu afaceri de peste 50 de milioane de euro şi instituţiilor bancare, investitorii trebuie să privească atent către perioada următoare, după ce piaţa locală de capital a atins noi maxime prin prisma indicelui principal în ultimele săptămâni, spune Horia Braun, preşedinte-director general al Erste Asset Management.

„Cel mai important risc este legat tot de inflaţie. Dacă vor exista semne clare că inflaţia îşi întrerupe tendinţa de scădere, atunci piaţa va trebui să se obişnuiască cu ideea că am putea vedea noi creşteri de dobândă şi să repreţuiască toate activele financiare pentru un astfel de context. Al doilea risc este legat de politicile fiscale pentru că lupta cu inflaţia s-a dus destul de mult în zona monetară şi destul de puţin în zona fiscală“, argumentează Horia Braun, prezent la ZF Deschiderea de Astăzi.

Marţi şi miercuri, indicele BET s-a depreciat cumulat cu 2,27% pe fondul modificărilor cadrului fiscal anunţate de guvern. În afara ţării, indicele de volatilitate Cboe VIX de pe Wall Street a ajuns recent la o citire de „frică  extremă“ pentru prima dată din 15 martie, când pieţele financiare se confruntau cu perspectiva prăbuşirii Silicon Valley Bank.

„În Statele Unite, Europe şi alte pieţe, guvernele funcţionează în continuare pe nişte deficite bugetare mari. Ne aflăm şi noi în acest context mai amplu, dar în cazul nostru, acoperirea deficitului este mai dificilă pentru că ne bazăm pe investiţii străine, investitorii locali nu au atâta putere pentru a-l finanţa“, continuă Horia Braun.

Şeful Erste AM – cel mai mare administrator de investiţii din România, cu active de circa 4 miliarde de lei sub gestiune la final de august – a fost invitat la ediţia din 28 septembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, transmisă zilnic pe paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar şi pe zf.ro. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Riscurile cu care se confruntă în prezent investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti vin după ce piaţa locală a atins săptămâna trecută un maxim istoric prin prisma indicelui de referinţă BET, înregistrând anterior o lungă serie de creşteri, în care a doborât mai multe recorduri. Evoluţia a fost trasă în sus inclusiv de anticiparea dividendelor Băncii Transilvania, OMV Petrom şi Fondului Proprietatea, cele din urmă intrând în conturile investitorilor astăzi, 29 septembrie.

„Al treilea risc pe care l-aş vedea pentru piaţa de acţiuni este legat de evaluările  multor segmente de piaţă, cel puţin care sunt destul de ridicate din punct de vedere istoric şi mai ales în context relativ faţă de instrumentele cu venit fix“, afirmă CEO-ul Erste AM.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Contextul internaţional a devenit un pic mai dificil, am asistat la o revenire a aversiunii faţă de risc, mai ales în contextul în care inflaţia se încăpăţânează să rămână destul de ridicată. Am văzut şi noi creşteri de dobândă din partea Băncii Centrale Europene. Nu este foarte clar că ciclurile de creşteri ale dobânzilor s-au încheiat aici. Lumea începe să vadă un risc legat de faptul că au crescut preţurile la energie şi combustibili, ceea ce ar putea să ducă la o revenire a inflaţiei într-o zonă inconfortabilă.

Desigur, discuţiile pe palierul fiscal nu ajută, ci creează incertitudine pe termen lung. Constrângerile bugetare vor rămâne semnificative şi după acest pachet de ajustări, deci s-ar putea să vedem noi runde de ajustări în anii următori.

Ne uităm la zona de soluţii sustenabile pentru investiţii. Probabil că vom veni cu ceva în zona de strategii pentru clienţii individuali. Ne uităm şi la posibilitatea de a integra tot mai mult factorii ESG în administrarea celorlalte portofolii, fie de acţiuni, fie multi-active, unde există loc pentru aşa ceva.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent