ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ivan Kurtovic, InterCapital AM: Anul acesta investim 60% din portofoliu în instrumente cu venit fix cu maturităţi mari şi 30% în acţiuni. Restul, în cash şi mărfuri

23.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Compania anticipează o scădere generală a veniturilor corporative de-a lungul anului.

Pentru 2024, InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia, cu active de 420 de milioane de euro, are în vizor investiţiile în instrumente cu venit fix, în special titlurile de stat cu scadenţe lungi, spune CEO-ul Ivan Kurtovic, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

„Alocarea noastră tactică este orientată către venit fix, cu maturităţi mai mari. Avem aici 60%. Apoi avem 8% cash, 2% mărfuri şi 30% acţiuni. Sperăm că 2024 va fi anul obligaţiunilor şi instrumen­telor cu venit fix. Preferăm bondurile guvernamentale cu durate mai lungi dacă investitorii sunt dispuşi să accepte riscuri mai mari de volatilitate.“

Compania de administrare a activelor se pregăteşte să vină anul acesta la Bursa de Valori Bucureşti cu un ETF care replică indicele principal BET, după ce a lansat în 2023 un fond similar pe piaţa de capital din Croaţia şi a declarat că îl va aduce inclusiv în Slovenia, pe Bursa de la Ljubljana.

InterCapital lucrează totodată la alte două ETF-uri, unul concentrat pe acţiuni europene şi altul pe instrumente cu venit fix.

„Randamentele dividendelor sunt mult mai mici în Croaţia decât în România, dar aş spune totuşi că a fost una dintre cele mai performante pieţe la nivel mondial. în general, Europa de Sud şi de Est, cu Grecia în particular, a performat excepţional. Grecia este a doua cea mai performantă piaţă la nivel global de anul trecut“, continuă Ivan Kurtovic.

În prezent, InterCapital vede trei scenarii posibile pentru anul acesta. Cel de bază spune că ritmul de creştere economică încetineşte, dar rămâne pozitiv, iar inflaţia din Europa va scădea în continuare până la 2-3%.

„Anticipăm o încetinire a veniturilor corporate – ceea ce aşteptam, de altfel, şi pentru 2023, dar din fericire nu s-a materializat. De asemenea, ne aşteptăm ca randamentele dividendelor să rămână la nivelurile stabile de acum.“

Scenariul optimist spune că productivitatea va fi semnificativ mai mare, în mare parte datorită avansurilor tehnologice, însă probabilitatea ajunge aici la 10%, spune CEO-ul, adăugând că vede şanse de 30% pentru cazul în care încetinirea este mai puternică din cauza menţinerii dobânzilor la niveluri ridicate.

 

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent