ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ján Hladky, Patria Finance: Ar putea exista raţiune în spatele celor mai recente evoluţii de pe Wall Street, precum explozia de 25% a Nvidia într-o singură zi

13.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

S&P 500, în urcare cu 12% anul acesta Nasdaq Composite, unde sunt incluse marile companii tech din SUA, are plus 28%.

De la posibilitatea ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată (default) până la discuţiile privind majorarea plafonului datoriei publice şi problemele din sistemul bancar, piaţa americană de capital s-a confruntat de la începutul anului cu o serie de probleme care au pus creşterile înregistrate de principalii indici sub semnul întrebării. Totuşi, recentele evoluţii ale pieţei au adus un grad mai ridicat de raţiune în acest sens, spune Ján Hladky, equity analyst la Patria Finance, cel mai mare broker de retail din Republica Cehă, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„După criza bancară din SUA de anul acesta, participanţii bursieri au putut vedea luminiţa de la capătul tune­lului pentru ratele dobânzilor (…) Am văzut şi rezultatele Nvidia, care au fost incredibil de bune.“

„Când am văzut estimările, am crezut că este o greşeală deoarece ciclul semiconductorilor este unul destul de rapid. Deci ar putea exista raţiune în spatele celor mai recente evoluţii ale acţiunilor“, consideră Ján Hladky.

La finele lunii mai, Nvidia a devenit a noua companie din istorie care a atins o capitalizare de peste 1.000 de miliarde de dolari, în vreme ce investitorii şi-au îndreptat constant atenţia asupra gigantului pe fondul freneziei din jurul domeniului AI (inteligenţă artificială). De asemenea, Nvidia a estimat pentru actualul trimestru venituri de două ori mai mari decât prognozele pieţei.

Într-o singură şedinţă din luna mai, acţiunile companiei s-au apreciat cu 25%. În 2023, dinamica este de plus 171%, faţă de 12% pentru S&P şi 28% în cazul Nasdaq Composite.

„Există investitori care sunt de părere că norii se adună în continuare, economia se îndreaptă către o recesiune, iar inflaţia nu va dispărea. Astfel, ratele dobânzilor vor trebui să urce, iar pieţele vor scădea. Pe de altă parte, există o tabără care vede fenomenul AI/ChatGPT şi caută să investească aici, aşa că toarnă bani fără să stea pe gânduri. Acestea sunt cele două tabere care se luptă una împotriva alteia în momentul de faţă, iar tabăra «bullish» câştigă. Credem că adevărul este undeva la mijloc.“

Patria Finance este deţinut de CSOB, una dintre cele mai mari bănci din Republica Cehă, controlată la rândul ei de grupul bancar belgian KBC. Înfiinţată la scurt timp după Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia, în 1993, Patria Finance numără în prezent circa 30.000 de clienţi activi. Divizia de analiză a Patria Finance monitorizează aproximativ 1.100 de companii, dintre care 500 în Statele Unite şi 600 în Europa de Vest.

 

 


 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent