ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Perioadă de scădere pe Bursa de Valori Bucureşti, venită după retrogradarea datoriei SUA şi ştirile privind industria bancară italiană

11.08.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Principalele bănci de la BVB, dinamici apropiate de media la nivel european din 2023.

Cu cinci şedinţe pe minus din ultimele şase, neluând în calcul dinamica din data de 10 august, indicele de referinţă BET se tranzacţionează în scădere cu aproape 1% în ultima săptă­mână, pe fondul unei lichidităţi reduse la Bursa de Valori Bucureşti, specifice de altfel perioadei de vară, spune Marcel Murgoci, director de tran­zacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest, invitat la cea mai recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Există o perioadă de scădere pe bursa noastră, care a început undeva pe la începutul lunii august şi s-a legat de un cumul de evenimente. În primul rând, vorbim de acea retro­gradare a ratingului de ţară al Statelor Unite privind datoria publică. Apoi a venit agenţia de rating Moody’s şi a retrogradat mai multe bănci americane de talie mică şi mijlocie, lansând şi avertizări. Să nu uităm că SUA au mai trecut prin nişte probleme cu câteva bănci. Ca atare, există şi o anumită temere pe acest subiect“, explică reprezentantul Estinvest.

La începutul lunii, Statele Unite au pierdut ratingul AAA, cel mai înalt scor posibil, din partea companiei Fitch Ratings, ca urmare a datoriei tot mai mari a ţării şi conflictelor politice privind fiscalitatea, decizia fiind însă contestată de unii economişti şi analişti.

Mai mult, investitorii de la BVB rămân cu atenţia concentrată asupra declaraţiilor guvernului, care are în vedere majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, la pachet cu alte creşteri de taxe privind tranzacţiile bursiere, se arată într-un draft de OUG, publicat la scurt timp după ce Executivul a redus şi simplificat impozitarea câştigurilor din tranzacţii bursiere.

„După care, în Europa, a venit ştirea legată de Italia, acea introducere a unui impozit de 40% pe profiturile obţinute de bănci prin creşterea dobânzilor. Piaţa a fost luată prin surprindere şi s-a văzut în dinamici. La noi vine şi această corecţie, o perioadă mai slabă din punctul de vedere al indicilor, pe fondul anunţului guvernului cu privire la o posibilă introducere/creştere de taxe şi impozite. Referitor la bănci, poate s-ar face o similitudine cu deciziile luate de alte ţări. Nu am găsit în presă şi nu am auzit niciun oficial al guvernului care să facă referire la acest lucru“, continuă Marcel Murgoci.

Anunţul privind introducerea unor noi taxe pe profiturile excedentare ale băncilor italiene redusese iniţial dinamica creditorilor europeni şi trăsese în jos principalii indici din regiune, inclusiv BET. Ulterior, ministerul de finanţe al ţării a venit cu o serie de clarificări conform cărora noile taxe privind veniturile nete din dobânzi nu vor depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci, generând astfel o rundă serie de creşteri la nivelul pieţelor din Europa.

Joi după-amiaza, indicele BET se aprecia cu 0,25%, tras în sus de acţiunile Romgaz (plus 1,9%), TeraPlast (1,2%), Transgaz (0,9%) şi Conpet (0,8%). Valoarea tranzacţiilor pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB ajungea însă la 12,5 milioane de lei la jumătatea sesiunii, de la 80 de milioane în şedinţa precedentă.

„Cred că pot exista inclusiv speculaţii cu privire la evoluţia băncilor. De o săptămână asistăm la o corecţie a indicilor bursieri, care nu ar fi însă atât de marcantă, având în vedere că Petrom şi Hidroelectrica nu au avut scăderi atât de consistente precum alţi emitenţi din indici.“

Principalele bănci de pe piaţa locală de capital, Banca Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD), afişează dinamici de 15%, respectiv 11% anul acesta, aproape de media la nivel european, măsurată de indicele Stoxx 600 Banks, pe plus cu 12,7% în 2023.

„Sunt aşteptări pozitive legate de Banca Transilvania. Nu cred că le-am numi neapărat «motorul creşterii». Există însă aşteptări cu privire la o lichiditate în creşterea în ziua raportării la S1 sau în ziua următoare. Ochii sunt aţintiţi în continuare pe ceea ce se întâmplă pe pieţele externe, de unde a început această corecţie, cât şi către impozite şi taxe. O decizie finală pe această temă ar putea afecta evoluţia bursei pe o scurtă perioadă de timp“, consideră Marcel Murgoci.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent