ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Săptămâna aceasta, direcţia Bursei va fi trasată de măsurile pentru reducerea deficitului

19.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Investitorii aşteaptă totodată dividendele Fondului Proprietatea, care ar putea reveni în piaţă în companiile cu profitabilitate şi istoric de distribuire a rezultatului net către acţionari.

Evoluţia pieţei locale de capital ar putea fi dictată săptămâna aceasta de deciziile coaliţiei de guvernare PSD-PNL cu privire la măsurile fiscale care urmează să fie adoptate de Executiv, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 18 septembrie.

Conform unui draft văzut de ZF, una dintre principalele modificări fiscale constă în renunţarea la „ajustorul fiscal“ şi înlocuirea acestuia cu „impozitul minim pe cifra de afaceri“ a companiilor mici şi a instituţiilor bancare.

„Săptămâna aceasta, comunitatea oamenilor de afaceri aşteaptă publicarea de către guvern a măsurilor pe care vrea să le ia cu privire la reducerea deficitului. În presă au curs tot felul de scenarii, în funcţie de care a reacţionat şi piaţa, dar există în continuare o imprevizibilitate. Acesta este cel mai impor­tant eveniment care ar putea dicta o anumită direcţie a pieţei“, consideră Marcel Murgoci.

În ultima perioadă, Bursa de Valori Bucureşti se află pe un trend general de creştere, reflectat într-un avans de 11,6% în ultima lună şi un plus de circa 22% de la începutul anului. De altfel, toţi indicii de la BVB sunt „pe verde“ în 2023.

„Cred că investitorii instituţionali îşi pun amprenta în multe şedinţe de tranzacţionare. S-a văzut zona preferată în care ar putea să acţioneze, cât şi volumele cu care s-a tranzacţionat. Este clar că există banii, orientaţi către emitenţi cu potenţial de creştere pe profit şi dividende“, continuă reprezentantul casei de brokeraj.

În continuare, dividendele de peste nouă miliarde de lei distribuite de Fondul Proprietatea, ca urmare a vânzării integrale a participaţiei la Hidroelectrica, ar putea reveni într-o anumită măsură în piaţă, respectiv pe companii aflate pe profit şi cu istoric de distribuire de dividend, adaugă Marcel Murgoci.

„Având în vedere decizia Băncii Transilvania privind dividendele, probabil că investitorii sunt aţintiţi acum spre BRD SocGen. Întrebarea este dacă vor distribui anul acesta sau dacă vor face ca acum doi ani, când au acordat două dividende. Este greu de spus ce vor face, dar până la urmă se mizează pe distribuire întrucât există profitabilitate şi un istoric în acest sens.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent