ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: Anul viitor mă aştept la rezultate bune din partea TTS şi Sphera Franchise Group

08.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ TTS şi Banca Transilvania, la maxim istoric ♦ Sphera, cea mai ridicată cotaţie din ultimii cinci ani.

Prin prisma indicatorului PER (raport capitalizare-profit net), acţiunile incluse în indicele de referinţă BET nu pot fi considerate scumpe, iar asta în contextul în care principalii emitenţi din benchmark pot înregistra rezultate bune inclusiv în 2024, spune Ovidiu Şerdean, broker al societăţii de intermediere IFB Finwest.

„Mare parte din companiile care au avut rezultate bune la jumătatea anului şi le-au păstrat şi în T3. Referitor la evaluările şi multiplii companiilor din BET, nu cred că putem vorbi de acţiuni scumpe“, consideră el.

Brokerul a fost prezent în cadrul ediţiei din 7 decembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Avem indicator PER de 5x pentru Erste Bank, de 6x pentru Banca Transilvania, 7x pentru Electrica, Romgaz, Transelectrica şi Hidroelectrica. Estimările şi randamentele dividendelor sunt îmbucurătoare. Cred că vom avea rezultate bune pe principalele companii din BET în anul care vine“, adaugă Ovidiu Şerdean.

Recent, transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) a ajuns la un nou maxim istoric la BVB, după un avans de 130% anul acesta, cel mai ridicat din BET. Tot maxim a atins şi Banca Transilvania (TLV), în urcare cu 32% în aceeaşi perioadă. De asemenea, operatorul în sistem de franciză Sphera Franchise Group (SFG) a doborât recordul de cotaţie consemnat în 2018. Acţiunile companiei sunt pe plus cu 69% în 2023, faţă de 27,8% pe indicele principal.

„Un PER de 5x este unul foarte bun. TTS a raportat la nouă luni un profit în creştere cu 85%, datorat în principal creşterii puternice a fluxului de mărfuri agricole, precum şi creşterii activităţii de operare portuară. Dacă facem o comparaţie, inclusiv rezultatele Socep au cunoscut creşteri mari. Cred că vom vedea şi la finalul anului rezultate bune pentru cele două companii, de la care ne putem aştepta şi la dividende foarte bune .“

Toţi indicii Bursei locale afişează aprecieri de la începutul anului încoace. Acestea sunt cuprinse între 14% pe BET-FI, care include societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea (FP), şi 35,8% în cazul indicelui dividendelor BET-TR, reiese din datele BVB. Cea mai mare parte a creşterilor a fost realizată în a doua jumătate a lui 2023, care a marcat şi listarea Hidroelectrica (H2O).

„Rezultatele Sphera Group au fost foarte bune în primele nouă luni din acest an – venituri în creştere cu 12% şi profit net în creştere cu 175% la 43 de milioane de lei. La fel şi la Digi – venituri în creştere cu 11% şi la profit net 14%. Sunt companii care au început să revină pe profit. Vedem tot mai multe malluri care se deschid, ceea ce poate fi un motiv serios. Dacă n-o să apară o altă pandemie sau ceva să ne oblige să stăm din nou în casă, rezultatele vor fi bune în continuare la Sphera“, mai spune brokerul.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent