ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Radu Cojoc, broker la Goldring: Vedem un început de an optimist. Riscurile pot veni din posibilele înteţiri ale principalelor conflicte militare

16.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Parte din euforie este explicată de potenţiala promovare a BVB la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI în 2024.i

Evoluţia pozitivă din primele şedinţe de anul acesta de la Bursa de Valori Bucureşti – creşteri pe toţi indicii, dintre care 2,7% pe BET, care a marcat multiple maxime istorice – poate fi trasă în jos de înăsprirea războiului ruso-ucrainean şi al celui dintre Israel şi Hamas, consideră Radu Cojoc, broker al societăţii de intermediere Goldring, notând astfel principalul risc care ar putea influenţa dinamica pieţei locale de capital.

„Am început anul foarte optimist, aşa cum am terminat 2023, cu creşteri destul de susţinute până când au început sărbătorile. Ar putea să fie mai multe motive care susţin acest optimism. La nivelul întregii pieţe vedem că se discută despre acea promovare a pieţei româneşti la statutul de piaţă emergentă din partea MSCI. În momentul de faţă există câteva semne de întrebare, în principal dacă ne uităm la conflictele care au apărut în ultimii ani“,  spune brokerul.

Promovarea în indicii Morgan Stanley a devenit o posibilitate reală începând cu listarea Hidroelectrica (H2O) de anul trecut, după una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale la nivel global din 2023. În iulie, producătorul de energie electrică verde a devenit prima companie românească ce beneficiază de mecanismele de includere rapidă ale furnizorilor globali de indici FTSE Russell şi MSCI.

„Ne uităm să nu cumva să se amplifice unele dintre ele, să ajungă în mai multe ţări implicate şi probabil acolo ar fi riscul major. Se vorbeşte încă despre economie şi dacă a reuşit să îşi revină. Vedem în câteva ţări europene că economia nu reuşeşte să crească, iar aici mă uit în special către Germania”, continuă Radu Cojoc, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 15 ianuarie.

Pe de altă parte, inflaţia a scăzut destul de mult, adaugă brokerul. În România, aceasta a ajuns la 6% luna trecută, ceea ce înseamnă că şi ratele dobânzilor vor adopta, cel mai probabil, un trend descendent la un moment dat anul acesta, posibil după S2/2024.

 

Până atunci, la ce alte companii să fie atenţi investitorii de la BVB?

„După estimări, Conpet ar putea să ofere cel mai bun randament, însă rămâne de văzut cum se va situa T4 pentru că este foarte important pentru a avea datele finale; este foarte aproape chiar şi Hidroelectrica, deşi cotaţia a crescut destul de mult în ultima perioadă şi asta a însemnat o scădere a randamentului faţă de preţul iniţial. Avem 9,8% la Conpet.”

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent