ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Raţ, BRK Financial Group: Furnizorul de servicii Axionet IoT se pregăteşte de finanţare prin BVB printr-o listare de acţiuni

12.04.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Intermediarul lucrează în prezent la două oferte de obligaţiuni şi încă una de acţiuni.

Axionet IoT, furnizor de servicii şi integrator de soluţii machine to machine şi internet of things, unde BRK Financial Group are 18,75% din capital, se pregăteşte în prezent pentru debutul pe piaţa locală de capital, după ce s-a înscris pentru a obţine fonduri nerambursabile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), spune Răzvan Raţ, director general adjunct în cadrul intermediarului.

„În momentul acesta, Axionet IoT depune proiectul pentru a obţine finanţare. Listarea nu trebuie să fie neapărat imediată, este un termen de implementare de un an. Deci în momentul în care se aprobă proiectul, au un an la dispoziţie să meargă spre listare. Aş nega însă că ar fi o certitudine“, explică reprezentantul singurului broker de acţiuni listat la BVB.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se aştepta ca PNRR-ul să ducă la listarea a aproximativ 280 de companii, propunând în acest sens un buget de 35 de milioane de euro pentru susţinerea IMM-urilor şi întreprinderilor mari. Numărul de firme înscrise a ajuns însă la trei: Axionet, Microfruits şi IT Genetics.

„Acum lucrăm şi la o ofertă publică de obligaţiuni, sperăm să avem efectiv perioada de subscriere, apoi să demarăm oferta. Mai avem două plasamente private în care suntem în discuţii avansate: unul pe acţiuni şi unul tot pe partea de obligaţiuni. O companie vine din IT, una din sectorul agricol şi încă una din zona financiară.“

Săptămâna trecută, compania a adus la tranzacţionare la BVB 10 produse structurate care au ca active suport acţiune Tesla, Apple, Microsoft, Alphabet (Google) şi Meta Platforms (Facebook). Conform reprezentantului BRK, certificatele respective îi oferă posibilitatea unui investitor de a profita de pe urma unei pieţei în creştere, cât şi pe fondul unei pieţe în scădere.

„Am listat recent noile serii de active suport pe acţiuni şi vrem să creştem pe zona aceasta, dar ne uităm şi către zona corporate. Vorbim de cinci produse Turbo Long şi cinci produse Turbo Short. Trebuie avut în vedere că sunt investiţii cu risc crescut şi din acest motiv sunt recomandate investitorilor cu experienţă“, adaugă Răzvan Raţ.

RÂzvan RaŢ, director general adjunct, BRK: Observăm absenţa ofertelor de acţiuni, chiar şi a emisiunilor de obligaţiuni, care împreună cu creşterea dobânzilor bancare pot reprezenta factorul care a dus la scăderea rulajului în T1.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent