ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Vlad Mihu, COO, Arctic Stream: Cererea pentru infrastructură IT va rămâne ridicată. Vor exista însă întârzieri privind proiectele finanţate din PNRR

27.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Unele proiecte pot trece astfel dintr-o perioadă de raportare într-alta.

Cererea sectoarelor public şi privat pentru infrastructură şi securitate IT se va menţine ridicată în anii următori, spune Vlad Mihu, directorul operaţional şi acţionar la Arctic Stream, furnizor de servicii în domeniul tehnologiei şi echipamen­telor de comunicaţii, listat pe piaţa AeRO sub simbolul bursier AST.

„Observăm că această cerere pentru proiecte de infrastructură IT va rămâne ridicată atât în sectorul public, o zonă pe care n-o putem ignora, cât şi în zona firmelor private, care alocă bugete din ce în ce mai dezvoltate în această direcţie. Vedem securitatea cibernetică şi cloud având un potenţial promiţător în anii următori“, consideră COO-ul. Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 24 noiembrie, repre­zentantul Arctic Stream a spus că 2023 reprezintă cel mai bun an din istoria companiei, înregistrând creşteri la majoritatea indicatorilor relevanţi pe fondul închiderii unor proiecte anunţate la sfârşitul lui 2022.

Afacerile grupului au atins 93 de milioane de lei în primele nouă luni, în creştere cu 73% an/an, iar profitul s-a majorat cu 91% la 8,2 milioane de lei.

De unde pot veni însă provocările?

„Proiectele finanţate din fonduri PNRR vor avea anumite întârzieri. La cum ne-am construit fluxul de proiecte, vom avea probabil şi noi întârzieri. Finalizarea proiectelor va avea un decalaj, poate la nivelul veniturilor, unele proiecte putând trece dintr-o perioadă de raportare într-alta. Cred că acesta este cel mai puternic impact pentru noi“, explică reprezentantul Arctic Stream.

În ceea ce priveşte finele anului, compania anticipează o depăşire a bugetului de venituri şi cheltuieli, atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi pentru profitul operaţional. Arctic Stream este evaluată în prezent la 125 de milioane de lei, după un avans de 47% al acţiunilor în 2023, pe un rulaj de circa nouă milioane de lei, potrivit BVB.

„La nivel de dificultăţi, suntem conştienţi că există o oarecare temere în mediul de business pentru perioada următoare, conform căreia lucrurile n-o să meargă foarte bine în zona UE. Ştim că sunt frici că anumite ţări vor intra în recesiune, ceea ce ar avea un impact negativ în domeniul de activitate, dar aceste lucruri nu ne-au tras înapoi.“

Integratorul de infrastructură şi securitate IT a fost fondat în 2017 şi a debutat la Bursa de Valori Bucureşti pe fondul valului de listări din 2021. Compania este controlată în proporţie de 67,6% de CEO-ul Dragoş-Octavian Diaconu.

„Am crescut în toată această perioadă în care am avut tot felul de provocări şi consider că vom creşte în continuare. Sunt optimist în această direcţie; acum se pune problema dacă ritmul de creştere va fi acelaşi. Consider că activăm într-o piaţă uşor privilegiată pentru că există o nevoie acută de tehnologie şi dezvoltare în această direcţie“, adaugă Vlad Mihu.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent