ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Vlad Popescu, Norofert: 2022, anul provocărilor de ordin logistic. Anul acesta vrem să ne concentrăm pe consolidare

13.03.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Nivelul preţurilor, o posibilă problemă în 2023 l Situaţia meteorologică arată însă bine, explică reprezentantul companiei.

În ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi a fost prezent Vlad Popescu, acţionar majoritar şi preşedintele consiliului de administraţie al Norofert (NRF), producător de inputuri pentru agricultura ecologică, farming ecologic şi comerţ cu cereale, discutând în cadrul emisiunii pe baza rezultatelor financiare din 2022 şi estimărilor pentru anul acesta.

„Anul 2022 a fost probabil unul dintre cei mai dificili ani din cariera mea. Este clar că am avut foarte multe provo­cări şi evenimente neaştep­tate. Când a început războiul din Ucraina, nu ştiam câte lucruri ne vor afecta businessul. Dacă ne rezumăm la agrobusiness, putem să vorbim de probleme pe lanţurile de aprovi­zionare a materiilor prime“, spune Vlad Popescu. De asemenea, Norofert a întâmpinat probleme cu transporturile şi cantitatea de cereale din Ucraina care au intrat pe piaţa românească sau au tranzitat din punct de vedre logistic România. Totuşi, situaţiile financiare de anul trecut indică un profit net consolidat de 10,6 milioane de lei, plus 49%, şi venituri din exploatare de 77,4 milioane de lei, în urcare cu 57,9% faţă de 2021.

„Vorbim de blocaje în vămi şi portul Constanţa, cele mai mari fiind acolo. Din cauza aceasta, fermierii români au avut dificultăţi mari în a-şi recolta şi căra marfa către silozuri şi locurile de descărcare unde se întâmpla vânzarea. Am avut şi noi aceeaşi problemă la fermă, fiind nişte întârzieri logistice destul de serioase atunci când am recoltat. În general, a fost un an al provocărilor de ordin logistic – de aici au plecat majoritatea problemelor“, continuă reprezentantul Norofert.

Anul trecut, cheltuielile de exploatare au însumat 62,6 mil. lei, cu 59% peste nivelul din 2021, iar cheltuielile cu materialele au crescut cu 75%, la 18 milioane de lei. Rezultatul operaţional a atins 14,8 milioane de lei, plus 14,8% de la an la an. Compania avea la finele anului active de circa 77 de milioane lei, cu 20,7% mai mari faţă de finalul anului 2021, respectiv datorii totale de 52 milioane de lei, în urcare cu 20,4%.

„Vom avea o mică problemă anul acesta cu preţurile deoarece nu vor mai fi aceleaşi ca în 2022. Avem însă această eliberare de presiune pe logistică şi din punct de vedere meteorologic lucrurile încă arată bine.“

Acţiunile Norofert s-au apreciat cu 9,5% anul acesta, fiind pe minus cu 13% în ultimele 12 luni, la o capitalizare de 115 milioane de lei. În perioada următoare, compania va publica bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru anul acesta.

„2023 trebuie să fie un an de consolidare, în care să mergem mai prudent. Nu vrem să facem mişcări foarte mari şi vrem să continuăm investiţiile din 2022. Dar suntem rezervaţi în ceea ce priveşte agribusinessul pentru că nu ştim cum va evolua vremea şi cum vor arăta recoltele şi ce preţ vor avea acestea. Din acest punct de vedere, vom avea un BVC care să ne dea linişte“, explică Vlad Popescu.

 

Alte declaraţii:

Presiunea pe preţul cerealelor a fost serioasă mai ales în a doua parte a anului pentru că atunci când a fost sezonul recoltării, preţurile erau la un nivel destul de mare din cauza invaziei. Am avut norocul să vindem pe nişte maxime ale anului la fermă. în schimb, au existat foarte mulţi fermieri care au ţinut marfa în depozite cu speranţa că, odată ce ne apropiem de noiembrie sau decembrie, aşa cum erau obişnuiţi, preţul grâului sau cerealelor pe care le-au recoltat va creşte.

Din păcate, preţul a scăzut întrucât am avut foarte multe cereale din Ucraina la un preţ foarte mic, care au intrat pe piaţa noastră, ceea ce a făcut ca preţul celor de origine românească să scadă.

Am avut nişte creşteri îngrijorătoare în 2022, iar acest lucru a pus presiune pe lanţul logistic şi pe preţurile cu care am vândut mai departe mărfurile şi produsele pe care le facem în fabrică. Am avut întârzieri pe materiile prime care au venit mai de departe. Din fericire, vedem scăderi în ceea ce priveşte costul logistic şi o uşurare a rutelor logistice. Cred că acest lucru va continua în următoarele şase luni. Sperăm să avem un sezon de recoltare care să ne permită să plimbăm cerealele ca în nişte ani normali.

Am avut avantaje prin faptul că suntem producător şi am putut să livrăm marfă la timp, deşi am avut unele întârzieri cu materia primă. Războiul ne-a prins cu materie primă în stoc, astfel am putut să livrăm mărfuri atunci când era nevoie de ele şi nu a mai trebuit să aşteptăm după materia primă. Am reuşit să vindem foarte mult şi pe convenţional, ceea ce ne şi doream – să le introducem nu doar în agricultura ecologică. 2022 ne-a ajutat foarte mult aici, întrucât preţurile la îngrăşămintele convenţionale au crescut foarte mult. Au devenit de foarte multe ori nesustenabile pentru costurile de producţie pe care şi le estimaseră fermierii

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent