ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Peter de Boer, DN Agrar Group: Avem în plan o majorare de capital social pentru proiectul Straja. Lichiditatea nu ne-a permis până acum o astfel de operaţiune

05.12.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Compania ia în calcul finanţarea bancară şi utilizarea fondurilor proprii, care ar implica însă un ritm mai lent de creştere a afacerii.

DN Agrar Group (simbol bursier DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie vegetală şi de lapte de vacă, ia în considerare desfăşurarea unei operaţiuni de majorare de capital social, un termen posibil fiind 2024, când compania plănuieşte să realizeze transferul de pe AeRO pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, spune Peter de Boer, membru al Consiliului de Administraţie şi manager pentru relaţiile cu investitorii.

„Ne uităm către mai multe soluţii privind proiectul Straja, precum finanţarea bancară sau majorarea de capital, cât şi o serie mai înceată de investiţii din fonduri proprii, dar asta ar însemna să creştem într-un ritm mai lent. Proiectul ne oferă oportunităţi întrucât vorbim de o fermă cu 3.000-3.500 de vaci de lapte. O putem face în două etape, începând cu primele 50 de procente“, afirmă Peter de Boer, invitatul ediţiei din 2 decembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Grupul DN Agrar este format din 15 companii cu un total de 10.000 de bovine şi 10.000 de hectare de teren. În prezent, compania deţine autorizaţie de construcţie pentru o nouă fermă la Straja, judeţul Hunedoara.

În acest sens, reprezentantul societăţii argumentează că preţul laptelui este în continuare în creştere, estimând o stabilizare sau o apreciere uşoară în T1/2023. De altfel, România importă circa 50% din laptele prezent pe piaţă, explică Peter de Boer.

„Acum analizăm piaţa. Ne-ar fi plăcut să facem câteva mişcări anul acesta, însă lichiditatea nu este suficientă pentru a realiza o majorare de capital. Operaţiunea nu ar fi fezabilă nici la începutul anului viitor, deoarece nu ne aşteptăm ca războiul să înceteze. Spre finele anului viitor vom analiza cele mai bune opţiuni“, adaugă membrul CA.

Compania plănuieşte să înceapă procesele propriu-zise de construcţie în 2023, însă eforturile vor depinde de condiţiile din piaţă, afirmă Peter de Boer. De asemenea, majorarea de capital va fi unul dintre punctele de pe ordinea de zi a următoarei întruniri a acţionarilor.

„Un termen mai rezonabil ar fi în 2024, când vrem să ne transferăm pe Piaţa Principală. Un mare proces de investiţie constă în sistemul ERP (planificarea resurselor – n.r.). Deşi un astfel de sistem este neobişnuit în industria agricolă, l-am început pentru a ne optimiza procesele de business şi a lua decizii mai bune de management. Pe viitor, va fi mai uşor să achiziţionăm alte ferme şi să le integrăm direct în mediul nostru de business.“

Sistemul ERP implică un tip de software utilizat de companii pentru a gestiona activităţi precum distribuţia, contabilitatea, aprovizionarea şi managementul riscului/proiectelor.

„Următoarele planuri constau în majorarea capacităţii alimentare din cadrul fermei Apold şi, pe termen lung, în proiectul Straja. Vrem să începem anul viitor cu 1.800 de vaci“, spune Peter de Boer.

Listate de la începutul anului pe piaţa AeRO, acţiunile DN au crescut cu 20% în ultimele şase luni, pe tranzacţii de 5,3 milioane de lei. Compania valorează 116 milioane de lei şi este deţinută în proporţie de 74% de grupul olandez A.M. Advies.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre rezultate:

Partea din profit care a venit din achiziţiile fermelor este de 48%. în primul trimestru al anului nu se întâmplă foarte multe, mai ales pe segmentul de legume. Din martie-aprilie începem primele campanii de însămânţare şi pregătire a terenului. în al doilea trimestru începem cu inputurile, iar în al treilea trimestru dăm drumul recoltelor şi avem primele venituri. Atunci începem să vindem.

De-a lungul anului, preţul laptelui a evoluat semnificativ. Acestea sunt principalele componente privind creşterea organică. Prin intermediul optimizărilor, am livrat cu 8% mai mult lapte în primele nouă luni către fabrici.

Planuri:

Vom creşte capacitatea fermei Apold cu încă 1.000 de vaci, poate chiar mai mult – 1.200-1.500. După cum analizăm acum, capacitatea grajdurilor va fi plină în martie anul viitor, poate chiar mai devreme. în ceea ce priveşte laptele, acest lucru se va întâmpla de-a lungul anului viitor, parţial în T1/2023. Creşterea înregistrată pe segmentul de lapte va creşte, în mod normal, cu 50%, datorată unei majorări cu 50% a capacităţii de bovine.

Despre investiţii:

Lucrăm la un plan strategic pentru următorii 7 ani, urmând să îl finalizăm în T1/2023. Pentru anul viitor am vrea să începem construcţia fabricii de compost. Astfel, vrem să reducem din costuri şi să vindem o parte din compost pe o nouă linie de business. Vedem că preţurile îngrăşămintelor chimice continuă să crească; ne aşteptăm la creşteri şi anul viitor. Am putea vinde cramelor, producătorilor de legume, atât din România, cât şi din afară.  Ne aşteptăm ca procesele de construcţie să înceapă în martie.

Următoarele planuri constau în majorarea capacităţii alimentare din cadrul fermei Apold şi, pe termen lung, în proiectul Straja. Vrem să începem anul viitor cu 1.800 de vaci.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent