ZF English

Dupa jmatate de veac, bucurestenii redescopera farmecul discret al echitatiei

30.05.2001, 00:00 88



Alexandru Macedon nu se despartea niciodata de calul sau, deoarece considera ca ii aduce noroc in fiecare batalie; imparatul roman Caligula a construit un grajd de aur si marmura pentru preaiubitul sau tovaras cabalin; Napoleon e infatisat in mai toate portretele calare pe calul alb care a devenit un fel de "trademark" pentru cuceritorul de origine corsicana, iar legatura stransa dintre indienii americani si caii lor a patruns deja in domeniul legendei.

Se poate spune ca si poporul roman a fost "frate" cu calul vreme indelungata - inainte ca regimul comunist sa inaugureze o epoca in care toate exemplarele valoroase au fost fie vandute pe sume de nimic, fie lasate sa moara de foame.

Iata insa ca, de cativa ani, echitatia incearca o revenire in viata romanilor si mai multe cluburi de calarie s-au (re)deschis in Capitala.



Plimbari cu trasura la Clubul de Echitatie Bucuresti

Printre acestea se numara si Clubul de Echitatie Bucuresti, care beneficiaza si de decorul "propice" al padurii de la Baneasa. Clubul s-a lansat in 1994, intr-un sediu situat in zona Pipera, oferind la inceput "serviciile" a sase cai cumparati din hergheliile romanesti de Dan Filimon, proprietarul clubului. Dupa trei ani, clubul s-a mutat cu arme si bagaje in sediul din zona Baneasa.

"Am inceput totul din pasiune", spune Dan Filimon. "Pregatirea mea anterioara nu avea nimic in comun cu cresterea cailor, deoarece am studiat Istorie si Relatii Politice Internationale, dar mi-am spus sa incerc".

Proprietarul clubului se mandreste cu cea mai complexa oferta de servicii dintre toate cluburile romanesti: pensiune, antrenament, scoala de calarie, proba completa, vanzari de harnasamente, transporturi de cai in tara si peste hotare.

Calaretii "aspiranti" sunt asistati in eforturile lor de instructori si profesori atestati de Federatia Romana de Calarie, iar o sedinta de echitatie care dureaza 45 de minute costa 200.000 lei.

O sedinta la padure, care dureaza o ora si pe parcursul careia clientul este insotit de un instructor calare, costa 300.000 lei, iar o plimbare cu trasura la padure costa 200.000 lei. Pentru abonamente, clubul ofera o reducere de 20%.

"Incercam sa mentinem preturile la un nivel acceptabil, desi avem costuri foarte mari, dintre care numai chiria pentru teren se ridica la 1.500 dolari lunar", spune Dan Filimon.

Astfel, tariful pentru serviciile de pensiune este de 200 dolari pe luna, dar pretul poate fi negociat in functie de numarul de cai gazduiti. In tarif sunt incluse servicii complete de ingrijire, hrana si pansaj (tesalat).

Clubul nu a recurs pana acum la campanii de publicitate, deoarece proprietarul se bazeaza pe contactele personale si pe clientii fideli, astfel ca 75% din capacitatile de prestare servicii sunt deja ocupate.

Dan Filimon detine si un grajd in Grecia, unde se afla mai ales cai de competitie si pentru vanzare. "E ca un fel de show-room, unde nu mai mult de cinci-sase cai in acelasi timp", afirma Filimon.



20 de oameni la 35 de cai

Clubul este implicat si in activitati de "comercializare" a cailor. De pilda, un manz a fost vandut recent pentru suma de 8.000 de dolari. In prezent, pretul unui cal vandut in Romania se aliniaza la preturile de afara, desi inainte, un manz putea fi achizitionat si cu 500 de dolari, afirma Filimon.

Un cal de scoala poate costa intre 2.000 si 4.000 de dolari, iar caii de rasa sunt evaluati in jurul sumei de 60.000 DM, in functie de varsta si performante. Fiecare premiu adaugat la palmares sporeste valoarea calului, astfel incat preturile se pot chiar tripla.

Printre preferintele cumparatorilor se numara lipitanii, caii pur-sange arab si englez, precum si calul de sport romanesc (o varietate de anglo-arab). In prezent, clubul are de vanzare cel mai inalt pur-sange englez din Romania, botezat Banut, care a fost "pretaluit" la 8.000 de dolari.

Dan Filimon recunoaste ca activitatea clubului este departe de a fi profitabila deocamdata. "Aducem bani de acasa, iar principala sursa de venit sunt eu", spune el. Pe de alta parte, proprietarul recunoaste ca lucrurile merg din ce in ce mai bine, iar perspectivele sunt incurajatoare.

"De circa 18 luni, numarul proprietarilor de cai din Romania a crescut foarte mult, iar in ultimii cinci ani, de la trei cluburi de stat si unul privat (clubul aflat in proprietatea lui Dan Filimon, n.r.), s-a ajuns la 20 de cluburi si nuclee sau baze hipice in Bucuresti.

Nu toate respecta standardele, dar asta-i alta poveste", spune Filimon. Dupa parerea sa, in aproximativ un an, aceasta activitate va deveni profitabila.

Inainte, clientii cluburilor de echitatie erau mai ales straini, dar in ultima vreme s-a ajuns la egalitate intre expatriati si romanii dornici de lectii de echitatie. Prin urmare, personalul cluburilor vorbeste cel putin o limba straina, pentru a comunica in cele mai bune conditii cu "elevii".

In prezent, grajdurile clubului din Baneasa adapostesc aproximativ 35 de cai, iar personalul numara 20 de oameni: antrenori, instructori, ingrijitori, personal tehnic (deservire bar, veterinar, potcovar).

Daca lucrurile vor incepe sa mearga mai bine, Dan Filimon isi doreste sa extinda grajdurile si sa mai construiasca o cabana/bar, deoarece clientii se simt foarte bine in acest loc, unde se aduna adesea pentru a-si povesti ispravile ecvestre.



Ecvalahis - caminul vedetelor cabaline

Clubul de echitatie Ecvalahis, situat in apropiere de Gradina Zoologica, a fost fondat in octombrie 1998, cand Gina Nitoiu si cascadorul Ion Maldea au luat primul cal in pensiune.

Clubul ofera servicii de pensiune, agrement, gazduire si dresaj, furnizand cai si pentru filme. In general, clientii cumpara cai pentru sport (sarituri obstacole) sau doar pentru placerea de a calari prin padure.

O activitate care deosebeste acest club de celelalte asemenea stabilimente romanesti este dresajul cailor pentru filme, astfel ca "vedetele" necuvantatoare de la Ecvalahis au aparut pe genericul unor lung-metraje precum "Nemuritorul" si "Vlad ?epes", iar clubul colaboreaza regulat cu case de productie precum Parafilm, Castel Film si Silver Bullet.

Pe langa activitatea cinematografica, clubul a colaborat si cu PRO TV, la emisiunea Super Bingo PRO TV, cu operatorul de telefonie mobila MobiFon, pentru seria "istorica" a reclamelor Connex, si cu firma Jacobs, pentru o simulare la Romexpo in sala.

In medie, Ecvalahis gazduieste cam 13-15 cai, iar grajdurile au o capacitate de 20 de locuri. Proprietarii au fost afectati de seceta de anul trecut, care a "dinamitat" preturile la furaje. Astfel, fanul putea fi cumparat cu 350 lei/kilogram in 1999, dar anul acesta pretul a sarit la 4.000 lei.

"Cu toate acestea, nici nu ma gandesc sa trimit vreunul dintre cai la abator", spune Ion Maldea. "De pilda, avem acum un cal in varsta de 23 de ani, numit Vasc, care la vremea lui a fost supercampion si a castigat si Marele Premiu al Vienei, iar anul trecut s-a clasat pe locul al cincilea la Campionatul National. Chiar daca din cand in cand de reumatism, tot mai duce cate un copil in spate", afirma Aldea.

Palmaresul clubului include si Cupa Sfantu Gheorghe castigata anul acesta in aprilie de iapa aoc, in vreme ce Imperiu, care apartine tot de Ecvalahis, a obtinut primul loc la dresaj.



Pensiune cu furaje de-acasa

Iarna, clubul se bazeaza mai mult pe serviciile de pensiune, cand caii au mancarea asigurata, iar "chiria" practicata de proprietarii clubului mai acopera din costuri.

Intretinerea este ceva mai scumpa pentru caii de sport, ajungand la circa la 150 dolari pe luna, deoarece acesti cai au nevoie de antrenament si hrana specifica, inclusiv suplimente vitaminice.

Proprietarii clubului sunt destul de flexibili in ceea ce priveste conditiile de gazduire, deoarece unii posesori de cai aduc furajele "de-acasa", ceea ce mai scade din pretul platit pentru pensiune.

In aceste conditii, principalul segment de venituri este obtinut din filme si agrement, desi clubul se ocupa si cu vanzarea de cai.

"Valoarea unui cal este data in proportie de 30% de rasa si de tinuta si 70% de ceea ce stie sa faca", spune Maldea, care se ocupa si cu dresajul cailor.

Pretul unui cal sportiv se mentine in general in jurul cifrei de 5.000 de dolari, in functie si de locul de unde este achizitionat. Pe de alta parte, pretul pentru un cal de agrement poate porni de la 800 dolari.

Pentru cei care au prins "microbul" echitatiei, clubul are asa-numitii "cai-profesori", care cunosc la perfectie traseul si toate "miscarile" necesare.

"Acesti cai se pot plimba si singuri sau, in cel mai rau caz, pasc daca nu sunt supravegheati, astfel incat clientii nu au avut niciodata probleme", spune Gina Nitoiu.

Prima data, potentialii scolari sunt supusi unui test care dureaza circa zece minute si care il ajuta pe instructor sa evalueze capacitatile acestora.

Lectiile au loc in manej pentru acumularea cunostintelor teoretice si practice, deoarece in padure exista mai multe elemente care pot distrage atentia calului: animale, zgomote etc. "Pana acum nu a cazut nimeni din vina calului", afirma Maldea.

Pentru o sedinta de 50 de minute la Ecvalahis, doritorii platesc echivalentul in lei a 8 dolari, iar un pachet de 10 sedinte costa 60 dolari.

In scop promotional, clubul ofera uneori si un abonament de 12 sedinte pentru pretul a zece lectii. In cazul copiilor, abonamentul include 20 sedinte a cate 25 de minute, deoarece micutii nu rezista prea mult in sa.

Personalul clubului este alcatuit din antrenori, sportivi, medic veterinar, ingrijitori pentru cai si instructori de agrement.



Nunta cu cal si trasura

Ecvalahis nu s-a orientat catre publicitatea traditionala pentru a-si promova imaginea. "Suntem deja cunoscuti in lumea cinematografiei, iar pentru a ne face cunoscuta activitatea am ales mai ales mijloace neconventionale de reclama", spune Gina Nitoiu.

Clubul a aparut in ghidul Bucharest In Your Pocket si in catalogul Punga si a distribuit fluturasi prin oras. "Adevarul este ca nici nu avem o capacitate prea mare, dar am observat ca tactica "de la om la om" functioneaza perfect, deoarece ne-am facut deja un nume", afirma ea.

Clubul a aparut si in cadrul emisiunii PRO Fashion, difuzata de PRO TV, iar trasura si calul care au facut senzatie la nunta cunoscutului tenisman Dinu Pescariu au fost furnizate tot de Ecvalahis.

De asemenea, clubul a participat si la Expo Mariage, gazduita de Hotelul Marriott, eveniment pentru care a furnizat o trasura trasa de un cal si un cal cu calaret.

Printre planurile proprietarilor de la Ecvalahis se numara extinderea grajdurilor si popularea lor pana la capacitatea maxima.

"Nu avem sponsori si chiar traim din aceasta activitate. Satisfactia noastra provine din rezultatele cailor si din colaborarea cu oameni de exceptie, precum actorii Christophe Lambert sau Adrian Pintea", afirma Gina Nitoiu si Ion Maldea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO