ZF English

Garduri pentru ?ara Lalelelor

08.03.2001, 00:00 18



La mai putin de zece kilometri de Deva, la aoimus, o firma particulara de confectii metalice si acoperiri galvanice fabrica imprejmuiri metalice ornamentale pe care le exporta in totalitate in Olanda.

Marius Ciucu, un tanar inginer electromecanic, a lucrat aproape cinci ani in Olanda. Acolo l-a cunoscut pe Gijs Koster, un om de afaceri olandez, impreuna cu care s-a gandit sa porneasca o afacere in Romania.

Astfel, impreuna cu un alt inginer, Sorin Supuran, au infiintat in 1996 societatea comerciala Somar Promet SRL, o firma producatoare de garduri si porti ornamentale.

Activitatea firmei se desfasoara de la inceput in cateva din fostele ferme ale SC Avicola Deva. Spatiile au fost inchiriate, iar in primavara anului trecut au fost cumparate de catre intreprinzatori.

Investitiile initiale au constat in achizitionarea de utilaje necesare confectiilor metalice si in renovarea spatiilor de productie.

Pe parcurs, la Somar Promet a fost instalata si o linie de zincare a ornamentelor din metal, o linie care va intra in curand in expoatare. Valoarea initiala a investitiilor s-a ridicat la 250.000 de marci germane.

Beneficiind de sprijinul omului de afaceri olandez, Somar Promet a inceput activitatea cu 30 de angajati. In momentul de fata, la firma lucreaza 60 de angajati, dar au existat si perioade in care numarul acestora ajunsese la 120 - in special in 1997- 1998, intr-o etapa de selectare si specializare a personalului.

Materialele folosite pentru confectiile metalice sunt platbanda si fierul beton. Acesta este taiat, marcat, iar dupa ce componentele sunt pregatite, se asambleaza. In acest proces se foloseste sudura electrica si cea in mediu protector de bioxid de carbon.

Urmeaza zincarea, montarea ornamentelor din aluminiu, ambalarea si pregatirea pentru expeditie. Cel de-al doilea flux de productie cuprinde turnarea ornamentelor de aluminiu in matrite.

Topirea se face intr-un cuptor clasic, cu cocs, iar turnarea este gravitationala. Firma produce trei tipuri de ornamente pentru gard si un model pentru stalpii de gard.



Planuri pentru piata germana

De-a lungul anilor, profitul societatii a crescut continuu, anul trecut fiind unul dintre cei mai buni ani. Intreprinzatorii spun ca, in 2000, societatea a avut o cifra de afaceri de 24 miliarde de lei.

Capitalul social al firmei este de 147 milioane de lei, iar intreaga productie este comercializata printr-o retea de 375 de magazine din Olanda.

Pentru ca strategia de marketing cade in sarcina asociatului olandez, acesta s-a gandit la promovarea produselor de la aoimus si pe piata germana. In plus, pentru ca de datorii nu se poate vorbi, conducatorii societatii isi pot face planuri pentru extinderea activitatii. In acest sens, urmeaza sa fie renovate si amenajate celelalte hale de productie neutilizate care vor fi inchiriate.

In urma cu doua luni, societatea a pus in functiune un mini-atelier de prelucrare a tablei. Aici se confectioneaza capace pentru adaposturile de pasari, atat de cautate in Occident. Primele loturi de tabla au fost trimise in Olanda, unde au avut succes.

Angajatii de la Sonmar Promet provin din Deva, aoimus si zona Certejului. Sorin Supuran spune ca firma incearca sa ofere personalului cele mai bune conditii de lucru.

"Transportul salariatilor este facut de catre o firma specializata cu care avem contract. Le asiguram alimentatia de protectie (lapte si apa carbogazoasa) si intentionam sa amenajam si o cantina unde vom servi o masa calda", sustine Supuran. Salariul mediu net al angajatilor este de circa doua milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO