ZF Investiți in România

Investiţi în România! CEC Bank a dat cu 50% mai multe credite pentru locuinţe de la începutul lui 2021. Un sfert dintre clienţi au cumpărat case

21.04.2021, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ Banca are în lucru circa 3.500 de solicitări pe programul Noua Casă şi a acordat deja 350 de credite, la mai puţin de o lună de la startul acestuia. ♦ Media creditului pentru locuinţe a crescut în 2021 la 50.000 de euro, de la 40.000 de euro. ♦ Dobânda medie la creditele pentru locuinţe a scăzut la 5% în prezent, versus 5,75% în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

CEC Bank a acordat peste 1.700 de credite pentru locuinţe de la începutul anului, repre­zentând o creştere de 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care circa 350 de finanţări s-au încadrat în pro­gramul Noua Casă, a explicat Adina Călin, director produse şi servicii bancare, CEC Bank. 

„Cererea este mai mare, cifrele o arată cât se poate de clar, avem o creştere de 50% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Ceea ce este foarte interesant, se pare că cifrele con­firmă tendinţa românilor de a se mu­ta de la un apartament mic la unul mai mare sau la casă. Din creditele acordate, 25% au fost credite pentru achiziţia de case, iar dintre cei care au luat credit pentru achiziţia de aparta­mente, peste 80% se îndreaptă către 2 şi 3 camere”, a detaliat ea, în emi­siunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. În luna martie a fost lansat programul guvernamental Noua Casă, iar cea mai mare bancă a statului român anunţa oferta la finalul lunii. Până acum, CEC Bank a acordat deja 350 de finanţări şi are circa 3.500 de solicitări în analiză. 

„Am venit anul acesta şi cu o ofertă îmbunătăţită pentru Noua Casă raportat la piaţă. Pentru cei care încasează salariul prin CEC Bank, oferim o dobândă diminuată faţă de marja de 2% din program, noi oferim o dobână de 1,9% + IRCC”. 

Programul prevede o valoare maximă eligibilă pentru finanţare de 70.000 de euro cu un avans de minim 5% în cazul apartamentelor mai vechi de 5 ani, respectiv o valoare maximă eligibilă pentru finanţare de 140.000 de euro, la un avans de minim 15%, pentru apartamentele mai noi.

„Spre exemplu, pentru imobilele mai vechi de 5 ani valoarea maximă poate fi de 70.000 de euro, adică creditul acordat nu poate depăşi 66.500 de euro, 95% din valoarea imo­bilului. Bineînţeles că un client poate opta şi pentru imobile mai scumpe, dar asta înseamnă un avans mai mare. Adică, prin program ei pot primi doar 66.500 de euro la imobilele vechi”. 

Banca nu percepe comisioane de analiză şi de administrare, iar comisionul de gestiune a garanţiei de stat, datorat Fondului de Garantare, a fost redus de la 0,4% la 0,3% pe an. Comisionul se aplică la soldul garan­ţiei statului, adică 50%, respectiv 60% din soldul creditului. 

„Practic, pentru Noua Casă se aplică doar marja de dobândă + IRCC, iar clienţii mai au obligaţia de a constitui acel depozit de cash colateral pe trei luni pentru primele trei rate şi să-şi asigure locuinţa pe toată perioda creditului”. 

Programul Noua Casă se adresează clienţilor care nu deţin un imobil sau care nu au mai deţinut un imobil mai mare de 50 mp, iar clientul trebuie să aibă deja vârsta de 21 de ani. 

CEC Bank a reuşit anul trecut să acorde finanţări pentru locuinţe de circa 1,175 miliarde lei în 2020, cu o creştere de peste 30%, în contextul în care piaţa a cunoscut o creştere de 10%. Creditele Noua Casă au reprezentat 25% din totalul creditelor acordate de bancă în acest segment, însă este de menţionat că acesta a fost lansat anul trecut abia în trimestrul trei. 

„Pentru anul acesta ne-am bugetat o creştere de 5-10%, se pare că cifrele ne contrazic şi este bine să ne contrazică în continuare şi să avem un boom pe zona de ipotecare şi Noua Casă. Aşa cum am spus, nu ne dorim ca clienţii să îşi ia un risc cu orice preţ, este bine ca atunci când fac o investiţie să o analizeze, să caute oferta cea mai bună, să facă o comparaţie în piaţă şi să aibă avansul necesar”. 

Pentru anul acesta, banca are un buget de peste 150 de milioane de lei, în contextul în care plafonul pentru întregul program se situează la aproximativ 1,5 miliarde de lei. 

„Ca finanţatori suntem pe locul patru, nu ştiu dacă din punct de vedere al plafonului alocat anul acesta, însă am fost în toate programele Noua Casă-Prima Casă din ultimii 12 ani şi ne aflăm pe locul 4 în topul finanţărilor acordate”. 

Alte cifre interesante care reies din începutul anului 2021 ţin de distribuţia cererii la nivel de ţară. Dincolo de oraşele mari, se remarcă încet şi oraşe terţiare. 

„Bucureştiul rămâne lider la solicitări, undeva la 25% din piaţă, urmat de Cluj, Timişoara, Constanţa, deci marile oraşe rămân în top. Pentru noi ca şi particulartiate, am văzut Brăila şi Vâlcea pe locurile 4 şi 5, însă n-aş putea spune că este o tendinţă naţională, ci o forţă de vânzare mai orientată către clienţi. Este încă la început”. 

Mai mult, media creditului a crescut în ceea ce priveşte finanţările acordate de CEC Bank, iar acest lucru se bazează pe unităţi mai spaţioase, mai scumpe. 

„În 2021 am observat că media creditului a crescut şi pentru Noua Casă şi pentru ipotecar către 50.000 de euro versus 40.000 de euro cât aveam anul trecut, deci clienţii cumpără ceva mai scump, cu un credit ceva mai mare”.

Apetitul românilor pentru locuinţe noi continuă să fie în creştere, acestea reprezentând 30% din totalul locuinţelor achiziţionate de clienţi la acest moment prin credite de la CEC Bank. 

„Noi am acordat undeva la 30% pe locuinţe noi versus 70% locuinţe vechi, însă aici este important să analizăm faptul că locuinţele noi se livrează undeva la 60.000 de unităţi anual pe ţară, iar locuinţele vechi sunt undeva la nouă milioane, deci este clar că tendinţa de a merge spre unităţi noi este din ce în ce mai mare”. 

În ceea ce priveşte dobânzile pentru programul Noua Casă, indicele IRCC este în scădere, în contextul în care ultima lui actualizare a adus o scădere de 0,2% până la 1,67% - la care se adaugă marja băncii, adică 1,9% în cazul CEC Bank. 

„Vedem că dobânzile din piaţă sunt destul de jos, vorbim de o medie de 5% ca şi dobânzi pentru credite de locuinţe, versus o medie de 5,75% în 2020 la nivelul aceleiaşi luni şi probabil că asta încurajează populaţia să se îndrepte către un credit ipotecar”.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank