ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Ramona Ivan, director la CEC Bank: Am aprobat în jur de 2.000 de solicitări IMM Invest. Lucrurile evoluează de la o zi la alta

05.07.2020, 11:24 Autor: Alex Ciutacu

Agricultura, producţia alimentară şi IT-ul sunt industrii care pot relansa economia, însă există soluţii bancare şi pentru clienţii din turism sau HoReCa.

CEC Bank, cea mai mare bancă deţinută de statul român şi una dintre cele mai mari din piaţa locală, a primit până acum peste 4.000 de solicitări în cadrul programului IMM Invest, iar discuţiile cu firmele evoluează de la o zi la alta, a explicat Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem peste 4.000 de solicitări, dintre care jumătate sunt pentru capital de lucru, iar jumătate sunt pe partea de credite de investiţii. (…) Avem garanţii de ordinul sutelor aprobate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). În jur de 2.000 de solicitări au fost aprobate de noi, iar lucrurile merg înainte de la o zi la alta. Mă uitam de la oră la oră pe aplicaţie să văd cum au evoluat lucrurile şi văd că acestea nu stau pe loc. Sunt convinsă că toate companiile îşi doresc această finanţare şi această posibilitate de a nu plăti costurile şi dobânda sau comisionul fondului de garantare până la final de an. Toată lumea îşi doreşte o perioadă mai mare cu această facilitate şi am văzut că sunt şi proiecte de investiţii frumoase şi foarte mulţi tineri“, a declarat Ramona Ivan, di­rector în cadrul CEC Bank.

Ea a explicat în cadrul emisiunii că IMM Invest nu „a pornit greu“, ci a por­nit atât de repede încât actorii par­tici­panţi au avut multe întrebări de cla­ri­ficare.

„A pornit atât de repede încât noi toţi cei implicaţi şi cei care ne-au stat al­ă­turi – Consiliul IMM-urilor, FNGCIMM şi celelalte bănci – toţi mai descopeream câte ceva sau ne puneam multe întrebări. S-a depăşit acel moment, iar acum avem destule răspunsuri“, a adăugat Ivan.

În timp ce unele industrii au fost grav afectate de criză şi de măsurile de caran­tină totală care au fost impuse, alte in­dustrii au con­tinuat să se dezvolte şi au potenţialul de a re­lansa economia. Printre acestea se numără agri­cultura, producţia alimentară şi IT-ul.

„În mod cert, agricultura şi industria alimentară sunt industrii care s-au dezvoltat în continuare, cu toată această perioadă extrem de dificilă în care s-a împletit partea de climă, partea de secetă, cu pandemia şi cu toate efectele acesteia, dar vedem încă opor­tu­nităţi foarte mari şi credem foarte mult în posibilitatea de relansare eco­no­mică la nivel naţional prin agri­cultură şi indus­trie alimentară“.

CEC Bank a spus că are soluţii de finanţare chiar şi pentru clienţii din sectorul de turism, unde multe businessuri au fost lovite dur de blocajele din ultimele luni. Cu toate acestea, din perspectiva sistemului bancar, turismul local s-ar putea rein­venta în această criză, iar creditorii din piaţa locală i-ar putea susţine pe jucătorii din piaţă.

„Foarte mult vedem că s-a dezvoltat şi partea de turism local. Cam toţi ne gândim planurile de vacanţă uitându-ne foarte mult şi redescoperind România, ceea ce reprezintă o şansă şi o oportunitate pentru zona de turism naţional. Sunt soluţii cam pentru toate companiile din zona de turism. Bineînţeles că aici pe undeva ne ajută foarte mult şi o anumită gândire şi o anumită abordare pragmatică a acţionarilor din acele companii.

Chiar dacă am dezvoltat ceva cu o anumită gândire, trebuie să vedem spre ce laturi ale turismului putem merge ca ele să poată opera mai multe luni din an“, a mai spus Ramona Ivan în cadrul emisiunii.

În ceea ce priveşte creditarea, Ramona Ivan crede că mulţi antreprenori ar putea învăţa ideea de dezvoltare graduală, astfel încât să ţintească sustenabilitatea cu o mai mare uşurinţă.

„Putem face dezvoltarea companiilor şi gradual. Asta le recomand companiilor cu care vorbesc şi pe zona de fonduri europene, dar şi pe alte forme de finanţare. Dacă businessul a fost mititel, nu vă aruncaţi la 2 milioane de euro pentru că atât este suma maximă disponibilă, ci haideţi să luăm 200.000 de euro, să mai facem un proiect şi apoi să vedem. Succesul ne prinde bine. Dacă reuşim să avem aceste mici succese, cu timpul ajungem şi la marile succese“.

Actualul buget al Uniunii Europene, aflat în dezbatere în această perioadă, va aduce multe oportunităţi şi diverse ocazii de finanţări nerambursabile pe care România le poate atrage, atât la nivelul antreprenorilor şi al mediului privat, cât şi la nivelul proiecteor publice.

Cu toate acestea, indiferent de nivelul resurselor puse la dispoziţie, atât mediul privat, cât şi statul ar trebui să înţeleagă că fondurile nerambursabile trebuie să aducă un aşa-numit efect de multiplicare.

„Granturile te ajută, dar cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că banii nerambursabili trebuie să aibă un efect de multiplicare cât mai mare şi trebuie să beneficieze cât mai mulţi oameni de proiect. Dacă aveţi o microîntreprindere şi luaţi finanţare nerambursabilă, este bine că menţineţi salariaţii, mai angajaţi, mai dezvoltaţi, plătiţi taxe, ceea ce este bine, dar dacă vorbim de a face proiecte mari de infrastructură, drumuri, reţele de canalizare, proiecte de eficienţă energetică, de mediu, acestea sunt cu efect mult mai mare pentru că sunt pentru comunitate, practic beneficiem toţi“.

În ceea ce priveşte relaţia antreprenorilor români cu banii publici, fie din fonduri europene, fie din fonduri guvernamentale, aceştia trebuie să înţeleagă că fondurile acestea nu sunt 100% gratuite.  „Trebuie să ai şi un ban al tău. Sunt toate aceste programe pentru startup-uri, există project finance şi în accepţiunea bancară, dar trebuie să ai şi un ban al tău. Fiindcă acel ban te va ajuta să finanţezi ce e corect, dar poate nu e eligibil, să ai acel buffer pentru situaţiile care pot interveni, cum şi acum nimeni nu îşi luase în calcul că din martie trebuie să îşi dezvolte zona de IT pentru că foarte mulţi salariaţi au lucrat de acasă. În afară de un anumit ban pe care trebuie să îl ai, trebuie să ai informaţia corectă“. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank