ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adelita Păunescu, Michael Artisan Bakery: Ne-am reorientat către furnizori români pentru a ţine costurile sub control. Vrem să ne extindem, dar infrastructura este o provocare

03.03.2022, 17:40 Autor: Bogdan Alecu

Adelita Caracudă-Păunescu, fondator, administrator şi acţionar al Michael Artisan Bakery, producător de pâine artizanală cu maia, spune că a renunţat la importurile de făinuri din Italia şi a apelat la un furnizor local, astfel încât costurile cu achiziţiile s-au redus.

„Am găsit în România făinuri de calitate. Un morar a insistat pentru probe cu făinurile sale şi am semnat un contract cu acesta. Deşi preţurile făinurilor au crescut mult, noi cumpărând de pe piaţa internă acum am reuşit să ţinem costurile sub control la acest capitol, în timp ce altele, precum costurile cu ambalajele, cu combustibilul, cu energia, au urcat foarte mult, cu circa 30%“, a spus fondatorul businessului.

Michael Artisan Bakery a rulat în 2020 afaceri de 469.000 de euro, în creştere cu 40% faţă de anul trecut şi a înregistrat un profit net de 54.000 de euro, având 22 de angajaţi, potrivit datelor publicate de Confidas.

Businessul cu pâine artizanală a fost demarat în 2015 de familia Caracudă-Păunescu, care a renunţat la alte afaceri pentru a se concentra pe industria de panificaţie.

Iniţial, pentru că pâinea este produsă în Craiova, s-a adresat pieţei locale, iar ulterior a urmat extinderea în Bucureşti.

„Vindem în hipermarketuri şi supermarketuri, în Carrefour, Selgros, Mega Image şi am extins şi către Auchan din Bucureşti. Eram în Auchan doar în Craiova, dar de curând am început livrările şi pe Bucureşti“, a spus Adelita Păunescu.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din jurul Craiovei, în special spre Piteşti şi mai departe, autostrada Piteşti Sibiu ar putea permite dezvoltarea mai rapidă a producţiei din Dolj şi accesul către noi pieţe.

„La noi producţia durează două zile pentru pâine, şi luăm comenzi pe care le livrăm după două zile. În medie producem circa 3-4 mii de pâini pe zi pe care le livrăm în Bucureşti şi Craiova. Este delicat să livrăm către alte oraşe deoarece vindem produse proaspete – pentru a livra în nordul ţării ar trebui să avem altă capacitate de producţie şi livrarea ar dura prea mult. Noi dorim să livrăm cât mai proaspăt. Drumul expres spre Piteşti este foarte aşteptat, noi livrăm noaptea pentru Bucureşti spre exemplu“, a explicat fondatorul.

Ea spune că numărul de tipuri de pâine este limitat şi de prezenţa la raft, pentru că fiecare producător are un anumit spaţiu alocat în marile reţele.

“Este greu să produci multe sortimente de pâine, iar la raft nu este mult loc, trebuie să ştii cât loc ai. Cel mai nou produs e pâinea cu maia, seminţe de dovleac şi făină proteică de dovleac tot de la un producător local. Acum avem şase sortimente“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank