ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Soare, Integrisoft: Mai bine de jumătate din cele 3.600 de comune din România pot fi digitalizate

08.07.2021, 19:15 Autor: Bogdan Alecu

♦ Alexandru Soare, director de vânzări al Integrisoft Solutions, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa digitalizării administraţiilor publice, susţine că, dacă în urmă cu doi sau trei ani decizia privind digitalizarea unei instituţii era lăsată prin ultimele sertare, pentru că alte aspecte erau considerate mai importante, odată cu pandemia, societatea a început să ceară această digitalizare.

Odată cu pandemia adminis­traţiile au realizat că pre­siunea cetăţenilor este reală şi tot mai serioasă.  „La nivelul administraţiilor pu­blice am sesizat un interes tot mai mare pen­tru soluţii digitale. Dacă anii trecuţi o inves­tiţie în digitalizare nu era una urgentă, odată cu pandemia instituţiile au realizat că trebuie să interacţioneze cu cetăţenii. Dacă în urmă cu doi sau trei ani decizia privind digitalizarea unei instituţii era lăsată prin ultimele sertare, pentru că alte aspecte erau considerate mai importante, odată cu pan­demia, societatea a început să ceară această digitalizare", a spus Alexandru Soare, director de vânzări al Integrisoft Solutions.

Realitatea este, mai spune acesta, că în momentul de faţă nu există un standard de comunicare între mai multe instituţii. În plus, el susţine că trebuie să existe un protocol de colaborare pentru ca două sau mai multe instituţii să înceapă să schimbe între ele informaţii digitale, iar în prezent, se pune accent pe crearea unui set de reguli în acest sens.

Instituţiile publice îşi dau seama că au nevoie de un sistem care să înceapă să comunice cu cetăţeanul, crede acesta. Zona de servicii publice către cetăţeni este locul în care lucrurile privind digitalizarea au accelerat cel mai mult.

Un prim pas pe care îl fac instituţiile publice către digitalizare, după spusele directorului de vânzări al Intergisoft Solutions, este prin a spune că îşi doresc să comunice mai eficient cu cetăţenii. Aici, precizează el, este vorba despre un proces de analiză extrem de riguros, întrucât trebuie să se înţeleagă dacă acele instituţii îşi doresc să facă o schimbare sau vor doar să îşi achiziţioneze o aplicaţie care le rezolvă o problemă punctual.

„Platformă este simplă, accesibilă, web sau în varianta de mobil. Avem chiar un caz într-o localitate de lângă Bucureşti unde 20% din utilizatori sunt persoane de peste 60 de ani. În 2021 noi discutăm despre un sistem integrat în administraţia publică. Peste 90% din administraţii au aplicaţii care nu sunt interconectate. Noi venim cu acest concept nou. Spre exemplu primăria de la Odorheiu Secuiesc, Călăraşi, Topliţa, Olteniţa, Borşa, Bolintin Vale. Sunt cinci administraţii din Bucureşti care lucrează cu sistemele noastre", a spus Alexandru Soare.

Totuşi, instituţiile care încă cer diverse adeverinţe cu privire la date despre anumiţi cetăţeni, mai spune acesta, o fac pentru că încă nu există un registru naţional al datelor, care să centralizeze aceste date din subsisteme.

Ceea ce propune Integrisoft Solutions într-o administraţie publică, menţionează directorul de vânzări al companiei, este ca odată ce s-a depus un dosar, să existe un mod de lucru intern într-o formă informatizată, prin care el să parcurgă tot procesul electronic, iar oamenii din respectiva instituţie să aibă acces la informaţii interdepartamental.

„La nivel de cost reduc timpul şi ofer un instrument prin care la 2 dimineaţa poate depune o cerere care să fie procesată la prima oră. La sectorul 5 avem 20-30 de documente salvate anual în format electronic, care nu mai sunt tipărite.“

Pentru ca o administraţie să implementeze un astfel de sisteme în anumite situaţii este necesară o licitaţie, însă în cazul comunelor de cele mai multe ori discutăm de sume mai mici pentru care nu sunt necesare licitaţii“, a spus Alexandru Soare.

El a subliniat că sunt peste 300 de oraşe şi peste 3600 de comune din România, iar mai bine de 50% dintre acestea pot fi digitalizate.

O digitalizarea corectă, explică el, presupune ca acel management de documente să fie gândit de la început pentru a se integra nativ cu celelalte aplicaţii şi sisteme din respectiva instituţie.

Trendul accelerării digitalizării se resimte la nivel gobal, consideră directorul de vânzări al Integrisoft Solutions, astfel că toată lumea îşi doreşte să ofere oamenilor un mod mai rapid de a comunica, fără să se deplaseze – spre exemplu, pentru o chitanţă sau o adeverinţă –, iar el are încredere că lucrurile vor merge în direcţia aceasta.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank