ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alin Muste, BioBuilds: Avem investiţii de peste 3 mil. euro în curs. De la Cluj 70% din producţia de case pasive va pleca la export

17.03.2021, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Casele pasive câştigă teren pe măsură ce clienţii vor să aibă un consum mic de energie atunci când vine vorba de încălzire, dar şi o construcţie rapidă.

Casele pasive, cele construite din pereţi gata confecţionaţi într-o fabrică, încep să câştige teren şi în România, pe măsură ce companiile care dezvoltă astfel de imobile investesc în creşterea capacităţii de producţie.

„În fabrica de la Moreni avem o linie de producţie în care facem elementele de casă pre­fabricată, pereţi cu geamuri şi uşi gata instalate, tencuiala pe interior şi exterior. Avem o unitate de producţie în Moreni, judeţul Dâmboviţa, iar în momentul de faţă suntem la o casă la trei săptămâni capacitate de producţie, ar trebui să ajungem până la finalul anului la o casă pe săptămână. Şi mai avem o fabrică în curs de finalizare în Cluj, cu o capacitate mult mai mare. Ne gândim în primul rând la export. Fabrica din sud face pereţi pentru case normale şi la Cluj vrem să facem produse pentru casa viitorului cu o capacitate de producţie va fi de 6-7 ori mai mare. Investiţia de la început, din 2013-2015 ajunge la 8 mil. euro. mai avem de investit 2 mil. euro la Cluj şi 1,3 mil. euro la Moreni. Vom merge şi la export, iar 60-70% din producţia de la Cluj va merge către export“, a spus Alin Muste, preşedintele şi fondatorul BioBuilds, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF şi CEC Bank.

Preţul unei case pasive construite din elemente prefabricate costă aproximativ 1.000 de euro pentru un metru pătrat construit „la cheie“.

El explică faptul că O casă pasivă se poate încălzi precum un termos, în comparaţie cu o casă normală, care se încălzeşte precum o sticlă sau un pahar. Potrivit datelor companiei, în România se consumă 300 kWh pe metru pătrat anual în timp ce o casă pasivă consumă 15 kWh.

„Pentru a explica mai simplu, comparăm consumul unei case cu cel al unei maşini - o casă clasică, construită înainte de 2010 consumă 35 litri/100 km, noile case consumă cam 15 litri, iar ce fabricăm noi consumă 1 litru, consumă de 35 de ori mai puţin decât o casă normală. Aportul de energie termică e atât de mic încât nu merită să instalezi o centrală pe gaze. Casa se poate încălzi cu ajutorul razelor solare alături de un sistem de ventilaţie cu aport de aer proaspăt. Este foarte important aportul de aer proaspăt“, a explicat Alin Muste.

Compania dezvoltă în prezent şi proiectul rezidenţial Sol Residence lângă Cluj.

„Vor fi 8 case - am găsit o nişă de case neacoperită de 200-250 mp, case prosumatoare cu un consum anual de 9kWh/mp anual. În 2020 am avut câteva contacte concretizate în 2021, iar acest an va fi mult mai bun. Mă aşteptam ca după pandemie oamenii să fie mai reţinuţi în a investi în case noi, dar trendul este invers, oamenii vor să investească în case, să plece din apartamente. În iulie anul acesta vom finaliza toate construcţiile şi drumurile de acces. Vorbim de un proiect de case pasive premium din Cluj. Avem şapte case construite, a opta va fi livrată săptămâna viitoare şi va fi montată. Avem trei clienţi care au „blocat“ trei case şi în aşteptare mai mulţi clienţi care vor să vadă cum va arăta în stadiul final acest proiect“, a explicat Alin Muste.

Alin Muste, BioBuilds: În 2020 am avut câteva contacte concretizate în 2021, iar acest an va fi mult mai bun.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank