ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Andreea Păun, Griffes: Încep să fie tranzacţionate „spaţiile-fantomă“ de birouri. Sunt firme care se mută din vile şi apartamente în proiecte de clasă A

06.11.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Spaţiile de birouri contractate de mari companii, în general pe suprafeţe de mii de metri pătraţi dar rămase neocupate pe fon­dul muncii de acasă, încep să fie subcon­tractate şi readuse în circuit.

„În ultimele luni lucrăm pe aşa-nu­mitele «spaţii-fantomă» de birouri. Piaţa a suferit modificări semnificative. Dacă anii trecuţi erau proiecte noi în lucru, acum există un deficit în piaţă şi pe o cerere susţinută. Acum lucrăm pe spaţiile foştilor chiriaşi mari care trec printr-o reaşezare şi care eliberează spaţii folosite sau noi, pe fondul muncii de acasă. Sunt spaţii fanto­mă, deoarece acestea sunt teoretic închi­riate pe hârtie, sunt sub un contract, dar pentru care dacă există cerere, un interes din partea unui potenţial client, atunci acestea devin disponibile. Se produce un schimb între chiriaşi şi sunt tranzacţionate. Astfel nu există nicio influenţă asupra gradului de neocupare dar au o pondere în tranzacţii“, a spus Andreea Păun, mana­ging partner al companiei de consultanţă imobiliară Griffes în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Mai mult, ea explică faptul că supra­faţa medie contractată a scăzut, pe măsură ce apar noi cereri în piaţă.

„A scăzut mult tranzacţia medie cu spaţii de birouri. Dacă anterior era la 1.500 – 1.600 mp, acum este la 600-700 mp. Dar vorbim de cerere nouă, sănătoasă şi chiriaşi cu impact, care sunt de obicei la prima relocare într-un birou de clasă A şi vor un upgrade. Acestea sunt şi companii care folosesc birourile. Aici avem de obicei mai puţini jucători din IT&C sau outsour­cing şi mai multe sedii principale – divizii de marketing, management, reprezentanţe locale sau firme româneşti care trec dintr-o vilă sau dintr-o clădire de clasă B într-una de clasă A, beneficiind de noi opor­tuni­tăţi“, a explicat Andreea Păun.

Mai mult, în condiţiile în care în următorii trei ani vor fi livrate sub 100.000 mp de birouri, şi asta dacă vor primi autorizaţie, chiriile vor urca pentru spaţiile existente.

„Acum vedem o reaşezare a pieţei iar companiile care închiriază acum sunt chiriaşi puternici. Până în 2026 vom avea sub 100.000 mp de birouri în total, cu niciun proiect livrat în 2024. Pe fondul lipsei ofertei dar creşteri a cererii, cu tendinţe inflaţioniste, ajungem la o creştere de preţuri. Chiriile vor creşte. Chiriile au stat pe loc 5-6 ani, timp în care activele nu s-au apreciat, acum s-a încheiat un ciclu şi ne apropiem de creşteri succe­sive de chirii. Piaţa a absorbit creşterea, sunt deja indexate cu 8-9% în 2023 dar ne aşteptăm la o creştere similară şi în 2024. Activele vor deveni mai scumpe“, a spus Andreea Păun.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank