ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Antoaneta Fischer, Dr. Fischer Dental: Preţul unei lucrări protetice este de 4-5 ori mai mare în Germania faţă de preţul pe care îl practicăm în România

02.05.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Exporturile reprezintă circa 35% din businessul Dr. Fischer Dental, în comparaţie cu circa 10% în urmă cu doar câţiva ani  Laboratorul de tehnică dentară din Bucureşti cuprinde peste 80 de specialişti.

Piaţa germană este una ofertantă pentru laboratorul de tehnică dentară Dr. Fischer Dental, în contextul în care preţurile practicate la lucrările protetice sunt de 4-5 ori mai mare în Germania faţă de România, a explicat Antoaneta Fischer, fondatoare şi preşedinte CA, Dr. Fischer Dental, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„În ultimii ani ne-am orientat spre piaţa europeană şi vă spun şi de ce: în Europa, respectiv în Germania, trebuie să vă imaginaţi că preţul unei lucrări protetice este de 4-5 ori mai mare decât preţul pe care îl practicăm pe piaţa din România şi folosim aceleaşi materiale, avem aceeaşi calificare, folosim aceeaşi materie primă, aceeaşi procedură, nu ne diferenţiază nimic. Preţurile de acolo sunt mult, mult mai mari”. 

Exporturile au ajuns să reprezinte astăzi 35% din vânzările totale ale Dr. Fischer Dental, în comparaţie cu 10% în urmă cu doar câţiva ani. Compania a atras în noiembrie 2021 5,13 mil. lei de la investiori printr-o ofertă primară de vânzare de acţiuni de tipul plasament privat, iar în februarie 2022 acţiunile au debutat pe piaţa AeRO a Bursei de la Bucureşti, sub simbolul bursier DENT. Tot în februarie, fondatoarea companiei anunţa deschiderea unui laborator în Germania, mai exact în Düsseldorf. 

„La început vrem să angajăm maxim 3-4 oameni, nu facem un laborator de proporţii ca în România. Aci e laboratorul de bază, iar în Germania va fi ca un picior, mai ales că Dusseldorf este la 40 km de Olanda şi Belgia, foarte aproape de nordul Franţei, dei avem o zonă mai mare. Şi pe parcurs sunt şi alte landuri din Germania unde putem merge pe plan local”. 

Concret, cea mai mare parte a activităţii de tehnică dentară va continua să fie realizată în laboratorul din Bucureşti, unde lucrează peste 80 de specialişti. Anumite lucrări destinate clienţilor din Vestul Europei vor fi realizate parţial în România şi parţial la noul laborator din Germania. 

„Ambiţiile noastre sunt pentru piaţa din Germania pentru că avem deja clienţi în Germania, nu începem să cercetăm acum, avem deja clienţi, iar piaţa este foarte bine pusă la punct. În afara faptului că vorbim despre 83 de milioane de locuitori, este o piaţă reglementată de casele de asigurări şi în aceeaşi măsură foarte bine organizată. Sigur că este important pentru noi şi faptul că am lucrat ca medic stomatolog împreună cu soţul meu în Germania şi avem această experienţă de stomatologie şi laborator de tehnică dentară văzut din prisma medicilor”. 

Dr. Fischer Dental deserveşte deja piaţa din Europa, dar şi clienţi din ţări precum Canada. Mai exact, lucrările companiei ajung astăzi în Germania, Franţa, Olanda, Belgia sau Suedia, în contextul în care lucrările protetice pot fi trimise de pe o zi pe alta. Antoaneta Fischer este de părere că şi românii ar merge mai des la stomatolog dacă sistemul de asigurări ar fi la fel ca cel din Germania. 

„În Germania peste 90% dintre oameni au asigurare de sănătate, iar acea asigurare include şi stomatologia. În această asigurare de sănătate toate tratamentele conservative sunt plătite de casa de asigurări, iar tratamentele de protetică – unde suntem noi implicaţi ca laborator – sunt preluate în parte de casa de asigurări, deci tu ca pacient ai posibilitatea să te duci la control o dată sau de două ori pe an fără să te coste nimic, plăteşte casa de asigurări”. 

Mai mult, ea a explicat că în Germania dacă te duci la controalele regulate primeşti o reducere suplimentară din parte casei de asigurări atunci când ajungi să apelezi la medicul stomatolog pentru o lucrare protetică. 

Grupul Dr. Fischer Dental a înregistrat în 2021 afaceri de 10,4 mil. lei, iar pentru 2021 fondatoarea ţinteşte o creştere, însă nu a oferit cifre exacte în contextul actual. Conform datelor BVB, acţionariatul companiei este controlat în proporţie de peste 74% de Dr. Fischer and Partners SRL, cu 14,8% din acţiuni la diferite persoane fizice şi 0,36% la persoane juridice. Restul acţionarilor sunt: Ingrid Adela Caroline Fischer (4,99%), Elise Danielle Fischer (4,99%) şi Bogdan-Marius Chirodea (0,11%). 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank