ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cătălin Stroe, Ruris: Am investit 10 mil. euro la Craiova, într-un depozit de 40.000 mp. Pregătim tractorul pentru 2024, am înregistrat patentul

06.12.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Ruris a anunţat în 2020 planul pentru a dezvolta un proiect logistic şi industrial pe fosta platformă MAT Craiova, cumpărată în 2021, şi a dublat suprafaţa construită de la 20.000 cât era anunţat iniţial în urmă cu trei ani, la 40.000 mp în urma unor investiţii de 10 mil. euro.

Ruris a investit într-o nouă plat­formă logistică la Craiova şi continuă planul de a lansa pe piaţă un tractor de mici di­mensiuni pentru a acoperi ce­rerea pe o piaţă acoperită în prezent de trac­toare japoneze importate la mâna a doua.

„Am finalizat un proiect de investiţii de peste 5 mil. euro în dotarea spaţiilor logistice şi de exploatare şi am ajuns la 40.000 mp de depozit. Cel mai mare depozit de acest tip din Europa Centrală şi de Est. Depozităm echipa­men­tele care deservesc par­te­nerii la nivel regional şi european. Depozitul are şi peste 5.000 mp pentru pie­se de schimb şi con­suma­bile. Produsele noastre au greutate mare şi volume mari care necesită spaţii mari. În total am investit 10 mil. euro în de­po­zit, cu tot cu achiziţia plat­formei“, a spus Cătălin Stroe, proprietarul şi CEO-ul Ruris Impex, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Ruris a fost fondată pe piaţa locală în urmă cu 30 de ani.

Ruris a listat în acest an 70% din porto­foliul actual pe pe platforma Amazon din Fran­ţa, una dintre cele mai mari pieţe pen­tru utilaje de grădinărit din Europa. În afară de Franţa, utilajele Ruris se vând în toate ţările vecine României, cât şi în ţări precum Croaţia, Slovacia, Cehia, Bosnia, Lituania, Letonia, Polonia şi Grecia, în peste 15 ţări. Expor­tu­rile companiei însumează a­cum a­proximativ 5 milioa­ne de euro, reprezen­tând 10% din cifra de afaceri. Platforma MAT Craiova se întinde pe 170.000 de metri pătraţi.

„Mai departe, depozitul va intra într-un proces de digitalizare, cu automati­zare, ro­boţi pentru transfer şi implicare minimă din partea angajaţilor. Acolo acomodăm şi cel mai mare furnizor de servicii, un WMS (ware­house management system – n.red.) furnizat de SAP. În acest moment suprafaţa deserveşte cererea. În viitor, când vom ex­porta la nivel regional, probabil vor fi nece­sare noi investiţii în centre europene“, a spus Cătălin Stroe. El spunea anterior pentru ZF că lucrea­ză la un proiect prin care va fi realizat la Craiova un nou model de tractor românesc. Până la finalul anului viitor, com­pania planifică să dezvolte şi să modernizeze spaţiile fostei fabrici de tractoare MAT, pentru a deveni un centru de excelenţă în producţia şi distribuţia de echipamente de grădinărit. Această investiţie va duce şi la crearea de noi locuri de muncă.

„Mergem mai departe cu alte noi inves­tiţii. Suntem într-un proces de inovare şi ve­nim cu servicii şi produse noi. Compania are 180 de angajaţi din care 20 sunt ingineri spe­cialişti pentru proiecte viitoare. Creşterea din pandemie s-a mai temperat însă la acel moment vorbeam de creşteri care nu erau unele naturale. Acum suntem într-un mo­ment pentru un nou început. Acum consoli­dăm reţeaua, iar în 2024 ne vom concentra pe vânzări“, a spus Cătălin Stroe.

Compania Ruris Impex a avut o cifră de afaceri de 219 milioane de lei în 2022, în scădere cu 9% faţă de anul precedent, şi un profit de 19 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de anul 2021, având 161 de angajaţi, potrivit datelor publice.

„Gama Ruris se extinde. Planuri avem multe. În 2023 am lansat primul segment şi prima gamă de produse cu acumulatori, care vin în sprijinul clientului şi avem una dintre cele mai extinse game. Gama este una largă, de la maşini de tuns gazon, fierăstraie, motocoase, aparate de întreţinut alei, de toaletat gard viu sau pomi. Vrem să investim în viitor, şi interesul este pentru acumulatori şi tehnologie nouă. Simţim nevoia de a privi către dezvoltarea unor game noi pe baterii, decât cu motoare termice. Odată cu trecerea, scade şi cererea pentru service, pentru că un produs cu motor electric cu acumulator nu mai are nevoie de ulei, benzină, carburator sau bujie. Aici vor intra însă un portofoliu mai mare de produse, dar ne aşteptăm la achiziţii mai mari de utilaje, pentru că acumulatorul poate fi utilizat la mai multe produse“, a spus Cătălin Stroe.

Reţeaua Ruris are acum în România peste 400 de puncte de vânzare şi aproape 300 de puncte de service.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank