ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Christian von Albrichsfeld, Continental: România are nevoie de stabilitate fiscală pentru a atrage investiţii. Aderarea la Schengen va creşte competitivitatea pieţei locale

25.03.2024, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

România trebuie să îşi îmbunătăţească permanent performanţele economice şi stabilitatea fiscală  Într-o perioadă în care presiunea pe producătorii din automotive este tot mai mare, pe fondul electrficării aceştia pot fi uşor afectaţi de apariţia unor noi taxe.

Continental, cea mai mare companie de pe plan local din sectorul automotive, a inves­tit în 2023 peste 100 milioane de euro în operaţiunile sale din România şi a depăşit 20.300 de anga­jaţi, în creştere faţă de cei 19.000 de angajaţi cu care compania a încheiat anul 2022. Com­pania a continuat trendul ultimilor ani în care a crescut constant, atât în centrele de cercetare şi dezvoltare, cât şi la nivelul uni­tăţilor de producţie. Pe de altă parte, apa­riţia unor noi taxe, cum ar fi cea pe cifra de afaceri, poate pune presiune suplimentară pe planurile de investiţii.

„Un punct foarte clar pentru noi este stabilita­tea fiscală, avem ne­voie de predictibili­ta­te, nu de măsuri anunţate peste noap­te. Anun­ţul de noi taxe scade com­petitivitatea Ro­mâ­niei când vine vorba de atragerea de noi in­vestiţii. Mai mult, Ro­mânia se ba­zea­ză mult pe taxele de muncă, însă acestea fac piaţa locală una atractivă, însă vedem cum alte taxe, pre­cum TVA, nu au o colectare la fel de bună“, a explicat Christian von Albrichsfeld, country head Continental pentru România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. „Noi anul tre­cut am realizat investiţii de 100 mil. euro, motiv pen­tru care nu ne aştep­tăm la un profit anul aces­ta. Sunt entităţi ale grupu­lui care pot fi pe minus şi să dureze 2-3 ani până revin pe plus. Din acest motiv, impo­zi­tul pe cifra de afaceri şi nu pe pro­fit scade competitivitatea Româ­niei“, a adăugat executivul.

Din cei 20.300 de angajaţi pe plan local, peste o treime este reprezentată de ingineri şi informaticieni şi va continua să angajeze în funcţie de viitoarele proiecte. În 2023, Continental a investit în echipamente noi, în tehnologie de ultimă generaţie şi în dezvoltarea de personal în toate locaţiile sale din ţară (fabricile de componente electronice din Timişoara şi Sibiu, fabricile ContiTech din Timişoara şi Carei, fabrica de anvelope din Timişoara, precum şi în centrele de inginerie din Timi­şoara, Iaşi şi Sibiu). În sediul din Iaşi, Conti­nental a inaugurat totodată laboratoa­re noi, precum şi o parcare supraetajată.

„Continental continuă să ofere indus­triei tehnologii inovatoare dezvoltate în se­diile din România şi să fabrice componente care pun viitorul în mişcare. Prin compe­ten­ţele inginerilor, specialiştilor, operatorilor, precum şi ale personalului administrativ din Continental, creăm o mobilitate mai sigură, mai conectată şi durabilă. Vehicule definite prin software, soluţii inteligente pentru ma­te­riale industriale, anvelope excelente, mar­chează munca de zi cu zi a colegilor din Continental. Fie că lucrăm la proiecte de inteligenţă artificială, securitate cibernetică, cloud computing sau multe altele, colabo­rarea dintre diferite echipe face inovarea posibilă. O echipă multidisciplinară, de peste 20.300 de operatori, programatori software şi ingineri, modelează viitorul industriei auto“, a spus Christian von Albrichsfeld.

Începând cu luna aprilie România va adera la spaţiul Schengen, întâi cu spaţiul aerian şi maritim şi ulterior terestru.

„Intrarea în Schengen va avea un impact puternic pentru noi, dar intrarea pe cale terestră. Problema noastră este că avem camioane care stau între 6 şi 20 de ore în vamă. Noi producem aici şi vindem în Vest, motiv pentru care avem nevoie de o mai mare predictibilitate şi de o reducere a acestor costuri“, a explicat directorul de ţară.

În centrele de cercetare şi dezvoltare din Iaşi, Sibiu şi Timişoara, specialiştii acoperă domenii precum hardware, design, mecanică şi celelalte arii de lucru, toate susţinute puternic de software care, împreună, conduc la depăşirea unor noi praguri în industrie. În acelaşi timp, angajaţii din unităţile de producţie din Carei, Sibiu şi Timişoara pun în aplicare tehnologiile industriei 4.0 şi produc anvelope, echipamente electronice, curele de transmisie, linii de management termic şi furtunuri, toate folosite pentru fabricarea celor mai noi generaţii de maşini.

În ceea ce priveşte produsele şi tehnologiile în care echipele din România sunt implicate în dezvoltarea şi fabricarea lor, compania produce anvelope excelente care fac mobilitatea mai sigură, mai inteligentă şi durabilă, curele de transmisie, sisteme de aer condiţionat, furtunuri pentru inducţia aerului, de diferite tipuri, fabricate de ContiTech, care oferă soluţii croite pe nevoile fiecărui client în parte, precum şi instrumente de bord, sisteme electronice de siguranţă pasivă şi activă, radare şi senzori, unităţi electronice şi tehnologii inovative în sediile Automotive.

Pentru 2024, compania are planificat să continue angajările în locaţiile sale din România în funcţie de proiectele desfăşurate în ţară. De asemenea, investiţiile planificate vizează valori comparabile cu cele de anul trecut.

Continental dezvoltă tehnologii şi servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă şi interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluţii sigure, eficiente, inteligente şi accesibile pentru autovehicule, maşini, trafic şi transport. Continental a realizat în 2023 o cifră preliminară de afaceri de 41,4 miliarde de euro şi are în prezent aproximativ 200.000 de angajaţi în 56 de ţări şi pieţe.

În perioada 1999 - 2023 Continental a investit peste 2,3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine cinci unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în Bucureşti.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank