ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania Abund Berry dezvoltă un proiect de 7,5 hectare cu plantaţie de fructe de pădure la sol, panouri solare deasupra şi un spaţiu de ambalare-depozitare

21.06.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Noul proiect se ridică la 12 mil. euro Cifra de afaceri a Abund Berry a ajuns la 7 mil. euro în 2022, după mai puţin de 2 mil. euro în 2021, la un profit net de 500.000 de euro.

Producătorul de fructe de pădure Abund Berry va dezvolta în judeţul Gorj un proiect de 12 milioane de euro, care se va întinde pe 7,5 hectare şi presupune o plantaţie la sol, cu panouri solare deasupra, la care se adaugă un spaţiu de depozitare, sortare şi ambalare, a explicat Ionel Burtea, fondatorul Abund Berry, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Un proiect de 7,5 hectare cu creditare pe IMM Invest şi apoi panouri pe Fondul de Modernizare, integrat cu deposit pe Mecanismul de Tranziţie Justă. Vorbim de trei proiecte, undeva la 12 milioane de euro“.

El a subliniat că acest proiect împărţit în trei faze a făcut deja câţiva paşi. În ceea ce priveşte panourile fotovoltaice, compania este în etapa în care obţine Avizul Tehnic de Racordare (ATR), componenta care se bazează pe creditare este în analiză la bancă, iar depozitul este un proiect de 5 mil. euro care trebuie finanţat prin Mecanismul de Tranziţie Justă, unde nu a fost încă deschisă măsura.

Compania Abund Berry este într-o etapă de creştere accelerată. Ionel Burtea a înceut businessul în 2015 cu o mică plantaţie de mure, dar a ajuns treptat la o plantaţie de 20 de hectare, cu afine, căpşuni şi zmeură. Producţia se ridică astăzi la circa 300 de tone, iar noul proiect din Gorj ar mai aduce un plus de 600 de tone.

În urmă cu aproximativ doi ani, compania a reuşit să intre pe rafturile unora dintre jucătorii din retailul modern, iar pentru a nu-şi pierde locul la raft în faţa concurenţilor a ales să înceapă şi importurile pe fructe de pădure, până reuşeşte să îşi majoreze producţia. Anul trecut, compania a comercializat în total circa 4.000 de tone de fructe de pădure, iar pentru anul acesta estimează 6.000 de tone.

„Estimăm undeva la 6.000 de tone cu totul. Ne-am extins în Penny, în Profi am început să livrăm în toată ţara şi pe toate platformele. Eram deja intraţi în Mega Image şi Carrefour“.

Compania finalizează în două-trei luni un alt proiect pe fonduri europene, de 1 milion de euro, care prevede o seră de căpşuni de până într-un hectar, cu o producţie anuală de circa 100 de tone.

„Vedem producţia ca un proiect şi program pe termen lung, pe tot anul, 365 de zile, dar producţia noastră vine complementar cu finalul de Grecia şi începutul de Olanda la sezonul de căpşuni, spre exemplu, şi asta ne ajută foarte mult în cashflow, dar şi partea de livrări constante. Tot ce înseamnă ultrafresh fructe de pădure livrăm zilnic“.

Ionel Burtea estimează că piaţa fructelor de pădure este astăzi în România la 5.000 de tone pe fiecare produs în parte şi estimează că în cinci ani de zile ar putea să se dubleze. Abund Berry face şi achiziţii de la alţi producători locali, iar în 2023 va ieşi pentru prima dată la export pe afine.

„Anul acesta o să facem şi export pe afine, către partenerii pe care îi avem deja în Olanda unde facem achiziţiile de la traderi. În momentul de faţă cred că avem în România peste 1.000 de hectare plantate cu afine, dar nu sunt cifre exacte la APIA. (...) În luna a 7-a şi a 8-a în România sezonul este propice pentru exort şi este chiar vârful de export“.

Antreprenorul are în plan un proiect ambiţios de peste 20 mil. euro pentru o seră verticală, un proiect care cuprinde şi o componentă de cercetare. Acesta vrea să finanţeze dezvoltarea prin intermediul instrumentului Horizon.

„Acolo e şi cu cercetare pentru că în momentul de faţă tot ce înseamnă Horizon vine în zona de cercetare şi producţie. Serele verticale sunt în T0 spre T1 în momentul de faţă ca produs şi tehnologie. (...) Din păcate se amână foarte mult programul. În momentul de faţă s-a aproat bugetul la Comisia Europeană, dar încă nu au dat ghidurile. Dar e foarte uşor de accesat în comparaţie cu fondurile structurale şi tot ce înseamnă la noi măsuri gestionate de AFIR“.

Abund Berry a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 7 mil. euro, peste ţinta de 5 mil. euro. În 2023 ţinteşte 8-9 mil. euro, în contextul în care înregistrează o creştere de 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net s-a ridicat anul trecut la 500.000 de euro.

„În cinci ani vrem să ajungem la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, să fim un jucător regional, să avem producţie mai dezvoltată, dar şi import-export, plus proiectul pe Horizon cu sere verticale, să migrăm către zona de producţie verticală“.

Numărul angajaţilor a ajuns la 40 de persoane, dintre care 15 sunt din Nepal, iar alţii vor veni în curând din Sri Lanka. Astfel, compania va ajunge la 70 de persoane. Ionel Burtea spune că recrutarea din România este un soi de „masochism antreprenorial“.

„E o fluctuaţie enormă şi nu sunt motive pertinente de fluctuaţie, sunt motive de context. Nu vin cu o negociere la tine ca antreprenor, vin şi pleacă sau nici măcar nu îşi dau demisia, doar pleacă. Salariul se apropie de 1.000 de euro net la necalificat pentru sortare şi ambalare“.

Producătorul a fost curtat până acum şi de investitori, inclusiv un fond de investiţii, dar nu va face acum acest pas. În schimb, Abund Berry ar vrea să ajungă pe bursă în viitorul apropiat.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank