♦ Magnolia se uită spre piaţa internaţională în 2024, dar un astfel de pas depinde şi de contextul global. ♦ Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la peste 74 mil. lei în 2022, iar în 2023 ar putea creşte cu 10-15%
Compania Magnolia a continuat extindeÂrea ÅŸi consolidarea la nivel naÅ£ional pe parcursul anului 2023 printr-un punct logistic nou în ConstanÅ£a ÅŸi o florărie nouă în Craiova, iar pentru anul 2024 vrea să desÂchidă cel puÅ£in două unităţi noi, a explicat Ioana Molnar, cofondatoare a Magnolia, în emisiunea ZF InvestiÅ£i în România!, realiÂzată în parteneriat cu CEC Bank.
„În Constanţa am deschis un punct logistic pentru că dorim să mai deschidem în sudul ţării, iar în Craiova am deschis un magazin, am avut o propunere şi pentru al doilea, dar piaţa de acolo nu ne inspiră atât de mult pentru a fi loc de a doua florărie“.
Investiţiile pentru aceste proiecte s-au ridicat la circa 250.000 de euro. Familia Molnar plănuia pentru acest an şi o unitate nouă în Bucureşti, pe un format care ar trebui să aducă un concept nou, însă nu au primit încă autorizaţiile necesare pentru a deschide acel magazin.
„În BucureÅŸti încă nu am primit autoÂrizaÅ£iile, dar am plătit chirie cred că opt luni pentru spaÅ£iul promis ÅŸi nu s-a concretizat. Acum am cerut să nu mai plătim chirie până nu primim autorizaÅ£iile, dar ar fi foarte frumos să îl deschidem. Nu mai există un astfel de concept în România“.
Reţeaua de florării Magnolia avea la finalul anului trecut 20 de magazine, dintre care cinci deschise în sistem de franciză. Compania este cunoscută în primul rând pentru modelul de vânzare online, în care florile reprezintă de cele mai multe ori parte a unui cadou.
Antreprenorii din spatele companiei au lucrat la o standardizare a conceptului, întrucât ei au explicat în mod repetat că ar avea capacitatea de a extinde mai rapid reţeaua, dar trebuie să deschidă locaţii noi în cultura potrivită. Acum, Magnolia pregăteşte două locaţii noi pentru 2024 şi ar vrea să înceapă să deschidă florării şi în alte ţări.
„Pentru anul viitor noi v-am spus de mai multă vreme că ne-ar plăcea mult să ieşim în afara ţări, dar pentru că situaţia globală a evoluat aşa cum o vedem, ne afectează şi pe noi în decizii. Când lucrurile nu se mişcă în siguranţă şi noi tindem să ne conservăm mai mult decât să ne extindem. Ne dorim acest lucru, ne apropiem de finalizarea procedurilor. Prindem speranţe că anul viitor vom deschide cel puţin în România două locaţii“.
În ceea ce priveşte internaţionalizarea, Magnolia are discuţii cu posibili parteneri, atât din SUA, cât şi din Europa.
„Deocamdată ne gândim doar la magazin, nu ştiu dacă va fi nevoie de birouri, poate doar ale managerilor. Cultura este foarte diferită, pe noi ne-a luat prin surprindere. Spre exemplu, în SUA este foarte diferit de ce se întâmplă aici, nu vor neapărat buchete custom, special făcute pentru destinatar, se cumpără mult flori din supermarket. (...) Ne-am potrivi mai bine în contextul Europei“.
Magnolia a cumpărat în 2022 compania Floridelux.ro de la antreprenorul Marius Dosinescu, într-o tranzacţie care s-a finalizat în acest an şi care a reprezentat prima mutare de M&A a familiei Molnar. Această achiziţie a adus şi o locaţie fizică Floridelux, dar noii proprietari au decis să o închidă.
Atât Magnolia, cât şi Floridelux sunt două nume care au investit anual în tehnologie şi digitalizare mult peste cât ne-am aştepta să investească un business de florării. Spre exemplu, Magnolia a investit peste 1 milion de euro în ultimii ani în tehnologie. Chiar şi cu aceste lucruri în comun, integrarea nu a fost una simplă.
„Integrarea a fost una complexă, dar am finalizat-o. Este greu pentru noi care am crescut Magnolia încă de lanaştere, iar Floridelux are cu totul alt profil. Profilul clientului, cumpărătorului şi al destinatarului este foarte diferit de Magnolia“.
Cifra de afaceri Magnolia la nivel de grup s-a ridicat la circa 74 mil. lei în 2022, iar în 2023 ar putea creşte cu 10-15%. Pe lângă florăriile Magnolia, grupul mai cuprinde astăzi şi Floridelux, cu afaceri de circa 1 mil. euro, dar şi centrul de grădini Flower Time, ale cărui afaceri se apropie de 2 mil. euro. Numărul de angajaţi se apropie astăzi de 200 de oameni.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE