ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cosmin Răileanu, Vindem-ieftin.ro: De la lună la lună sunt tot mai mulţi clienţi interesaţi să-şi construiască singuri casă

18.08.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Antreprenorul a lansat şi o franciză sub numele Depozit Virtual, cu care a ajuns până acum la 40 de francizaţi, urmând să se mai alăture încă 24 până la finalul anului.

Tot mai mulţi români sunt interesaţi de a-şi construi o locuinţă în regim propriu, fără a cumpăra de la un dezvoltator, în contextul în care dobânzile bancare sunt în continuare la un nivel ridicat, iar preţurile din piaţa imo­biliară au rămas relativ ridicate, a explicat Cosmin Răileanu, fonda­tor al Vindem-ieftin.ro, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Oamenii au început să fie mai ponderaţi şi au mai multă grijă de bugetele lor. Nu se mai duc către dezvoltator să plătească sume foarte mari de bani, ci preferă să îşi constru­iască casa în regie proprie. Chiar vedem o tendinţă a acestor creşteri şi de la lună la lună sunt tot mai mulţi clienţi interesaţi de etapele construcţiei, de ce ar trebui să afle atunci când îşi construiesc casa în regie proprie şi cum se pot feri de neplăceri sau cum se înca­drează într-un buget mai mic“.

Vindem-ieftin.ro este o casă de comenzi pentru materiale de construcţii, care acţio­nează ca o punte între producători şi cumpă­rători, încercând să ofere clientului final preţuri mai mici decât ar fi obţinut aceştia pe cont propriu la producător sau într-un lanţ de magazine de specialitate. Anul 2023 nu a adus o scădere a numărului de tranzacţii, dar a înjumătăţit de facto valoarea acestora.

„Clienţii cumpără mai puţin, cumva media pe comenzi a scăzut de la 12.000 de lei la aproximativ 6.000 de lei. Clienţii amână puţin investiţiile, fac mai puţine etape şi practic se regăsesc în bugetul lor aceste scumpiri din toate industriile. Practic, nu sunt mai puţine comenzi, pentru noi cel puţin, sunt poate chiar mai multe comenzi decât anul trecut.“

De cealaltă parte, dezvoltatorii trec printr-un an cu vânzări reduse şi sunt sceptici că piaţa se va dezgheţa până la finalul anului, ceea ce are ecouri şi în preţurile materialelor de construcţii.

„Din păcate, dezvoltatorii imbiliari sunt destul de dezamăgiţi de acest an şi cumva sunt sceptici că piaţa se va debloca. Am vorbit cu mulţi dezvoltatori care ne sunt clienţi şi au pus pe hold unele proiecte. Tocmai din acest motiv, tranzacţiile sunt din ce în ce mai mici, iar acest lucru ne afectează pe tot lanţul, atât pe cei care produc, cât şi pe cei care vând. ăsta este şi motivul pentru care cărămida a ajuns în acest an la preţ sub BCA“.

Conform informaţiilor furnizate de Vindem-ieftin.ro pentru prima parte a lunii august, principalele materiale de construcţii au avut o tendinţă de scădere a preţurilor de la începutul anului, de la fier beton, la polistiren, gips carton sau OSB. BCA-ul şi acoperişurile metalice au rămas relativ la aceleaşi preţuri, în timp ce singurele care au înregistrat creşteri au fost betonul la cifă, pavajele şi partea de ţevi şi profile de hală.

„Multe materiale de construcţii care se produc în România au scăderi de preţ petnru că anul trecut au fost şi creşteri artificiale de preţ din cauza lipsei stocurilor, iar acum cumva se reglează piaţa. Aici vorbim despre OSB şi rigips, care au scăzut, cu 40% în cazul OSB, 25% în cazul plăcilor de rigips carton, dar asta pentru că au fost creşteri foarte mari anul trecut. În 2022 a fost o creştere artificială, nesusţinută de realitate de fapt“.

Vindem-ieftin.ro a ajuns la anul trecut la 15 mil. euro, iar antreprenorul Cosmin Răileanu a lansat şi o franciză denumită Depozit Virtual. Practic, oamenii cu experienţă în vânzări pot prelua activitatea pe care o face şi un depozit de materiale de construcţii clasic, însă nu au nevoie de logistică proprie. Până acum, 40 de oameni au devenit francizaţi, iar în acest an s-ar mai putea alătura încă 24 de persoane.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank