ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Bold, REI Finance Advisors: Beneficiarul din zona rurală aşteaptă măsuri de investiţii cu granturi de 200-400 de mii de euro şi o contribuţie cât mai mică

10.06.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Guvernul lucrează la o schemă care i-ar putea sprijini pe fermieri să îşi instaleze capacităţi de producţie de energie regenerabilă pentru autoconsum. 

Antreprenorii care vor să facă investiţii în zona rurală, în activităţi agricole sau nonagricole, ar dori în primul rând un program de finanţare europeană axat pe investiţii, care să aducă granturi de câteva sute de mii de euro şi unde contribuţia beneficiarului la proiect să nu fie mai mare de 50%, a explicat Dan Bold, business development manager, REI Finance Advisors, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Deci vedem ca profil de client că beneficiarul din zona rurală aşteaptă măsuri de investiţii cu granturi între 200.000 şi 400.000 de euro şi o contribuţie cât mai mică, dar măcar 50% din partea statului consideră a fi rezonabil”.

În cazul măsurilor gestionate de AFIR şi al celor incluse în PNRR, consultantul spune că este încurajat lanţul integrat de procesare. În ceea ce priveşte PNRR, schema pentru autoconsum din cadrul Compo­nentei C6 Energie a atras şi interesul jucătorilor din industra agroali­mentară. Termenul de depunere pentru aceasta a fost prelungit până la data de 15 iunie.

„Sunt şi beneficiari din zona aceasta, sunt procesatori, abatoare, zona de fabrici de mâncare, care sunt foarte interesaţi, eligibili şi au suprafeţe foarte importante, întrucât interesul este în principal pentru centrale fotovoltaice, pe eoliene fiind destul de puţin pentru că sunt anumite condiţii speciale care trebuie îndeplinite. Sunt eligibili pentru că sunt jucători importanţi, care consumă energie electrică şi care au suprafeţe disponibile pe hale şi pe sol pentru a monta astfel de panouri“.

Tot prin intermediul PNRR şi chiar prin intermediul Fondului de Modernizare, Dan Bold spune că este în pregătire la acest moment o schemă care va sprijini fermierii să îşi instaleze centrale fotovoltaice.

„Este o schemă foarte bine venită, există acest impact al creşterii costurilor la utilităţi şi sectorul agroalimentar este afectat.“

„Ministe­rul Energiei lucrează cu alţi parteneri instituţionali la această schemă, prin urmare fermele de tip creştere de animale sau alte ferme agricole vor putea beneficia de o astfel de schemă în câteva luni, prin care să îşi instaleze, în anumite condiţii, o capacitate proprie de producţie de energie electrică din panouri fotovoltaice. (...) Este practic o măsură derivată din PNRR şi probabil anumite linii şi din zona de modernizare, rămâne să vedem, este bine venită şi aşteptată de piaţă”.

În data de 15 iunie se deschide apelul şi pentru schema de ajutor de stat 807/2014, cu un buget de doar 700 de milioane de lei. Timp de mai mulţi ani, aceasta a fost deschisă în formă continuă până în luna februarie a acestui an.

„Este ultima sesiune anul acesta când se pot depune proiecte pe ajutorul de stat 807, interesul este major, noi avem zeci de proiecte depuse şi aflate în implementare sau postimplementare. (...) În afara POR-urilor, care sunt episodice, a fost cel mai important instrument de sprijin al statului român pentru investiţii“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank