ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Goran, Arquus: Putem produce la Moreni vehicule blindate pe care să le şi exportăm

19.05.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Miza investiţiilor în echiparea Armatei Române o reprezintă producţia pe plan local alături şi de posibilitatea de a exporta vehicule produse în România.

„În ultima vreme tot mai multe ţări cer producţie locală. Noi propunem armatei producţia pe plan local cu o capacitate de export pe alte pieţe. Compania deja lucrează cu furnizori din România - pe vehiculele vândute către Egipt sau Indonezia instalează staţii de luptă produse în România de ProOptica. Tot aici sunt instalate aruncătoare de grenade fumigene, scaune antiexplozie produse la Piteşti. După şi dacă pornim aici producţia ideea este să exportăm şi pe alte pieţe“, a spus Dan Goran, reprezentantul Arquus pentru România. Arquus este fosta companie Renault Trucks Defense, parte a Volvo Group - producător de camioane. Miza anului 2022 o reprezintă înzestrarea armatei, care încă se bazează pe multe echipamente vechi şi ineficiente. De partea cealaltă, dacă pentru înzestrare în ultimii ani s-a discutat de 2% din PIB, din 2023 bugetul destinat apărării va creşte la 2,5% din PIB.

„Armata Română caută acum să cumpere autovehicule blindate de tip uşor, circa 1.000 de unităţi, şi ar putea fi lansată o licitaţie în a doua parte a anului. Armata doreşte producţie pe plan locală, activitate locală de mententenanţă. Condiţia este una foarte bună pentru dezvoltarea industriei militare. Noi dorim să lucrăm pe proiect cu Uzina Mecanică Moreni. Deja discutăm cu ei pentru colaborare şi pentru a produce acolo, iar acolo vom şi investi în pregătirea oamenilor şi recrutarea de angajaţi noi. În unitate sunt necesare mai multe investiţii şi trebuie implicată forţă de muncă specializată. Acolo aar trebui produse două vehicule pe zi, iar contractul ar fi pe cinci ani. Noi avem fabrici unde producem cinci pe zi“, a spus Dan Goran.

În 2020 armata discuta de un necesar de 5.000 de vehicule, acest acord cadru de 1.000 ar fi doar începutul, iar în următorii zece ani să se vină cu o suplimentare.

Cel mai recent contract semnat de Ministerul Apărării este cel prin care Compania Naţională Romarm, Electro­mecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense au semnat un memorandum prin care se angajează că vor fabrica rachete interceptoare SkyCeptor în România, la Ploieşti.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank