ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Zaharia, Fab Lab: Încă este nevoie de spaţii de co-working, echipele au nevoie de 1-2 zile pentru a lucra împreună

13.10.2020, 16:30 Autor: Bogdan Alecu

♦ În actualele clădiri de birouri suprafeţele mici se eliberează, cele de 200-500 mp, iar spaţiile sunt contractate de marii chiriaşi, chiar dacă aceştia încă merg pe munca de acasă.

Fab Lab Iaşi mizează pe extinderea spaţiilor de co-working din Iaşi, în condiţiile în care cererea pentru acestea încă există, în ciuda pandemiei şi regulilor impuse.

„Anul acesta am deschis un al doilea spaţiu de co-working alături de o bancă din România în mijlocul Iaşiului. A fost un mesaj pozitiv dat comunităţii de antreprenori din Iaşi. Am vrut să facem un alt tip de direcţie, mai fintech. Dacă primul spaţiu Fab Lab vine din zona tehnică, al doilea, din zona financiară. Noi am avut o singură lună în care am suspendat activitatea, în luna aprilie a acestui an. Toţi poartă mască, peste tot avem dezin­fec­tant şi 2 metri între oa­meni. Avem acum 30 de antre­prenori şi freelanceri. Mai avem până când vom ajunge la o capacitate mai mare de antreprenori, dar suntem peste linia de plutire şi reinventăm partea de cursuri şi evenimente de pregătire pe care le aveam înainte de pandemie“, a spus Dan Zaharia, manager Fab Lab Iaşi.

Cea de-a doua locaţie a Fab Lab din Iaşi are 250 mp şi este am­­plasat în zona Podu Roş a oraşului.

„Munca de acasă este ceva temporar, nu pe termen mediu sau lung. Vedem o creştere a fluxului de cerere din partea echipelor mici, de 3-4 persoane care au nevoie de un schimb de idei, de o coagulare a ideilor, de a se întâlni periodic, iar astfel proiectele să înain­teze. Cel mai probabil de acum înainte vom merge în scenarii hibride, cu o flexibilitate între munca de acasă şi cea de la birou. Ai nevoie de socializare, de un loc de cafea. Noi aveam înainte concerte, concursuri de gătit. Eve­nimente pe care nu le mai puteam face“, a explicat Dan Zaharia.

Iaşiul a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice centre regionale, fiind al doilea cel mai mare oraş după Bucureşti. În acest context, Prime Kapital a anunţat că va construi 100.000 mp de birouri în proiectul Silk District, iar Iulius Group a demarat proiectul Palas Campus, parte a unei investiţii totale de

120 mil. euro care va avea 60.000 mp de birouri în centrul Iaşiului. Spre comparaţie, piaţa office din Iaşi este în prezent de circa 280.000 mp.

„În clădirile de birouri gradul efectiv de ocupare este la 20-25%, prin rotaţie, proiecte.“

„Nici Iulius şi nici Prime Kapital nu renunţă la planurile lor, ci le accelerează. Prime Kapital sunt pe ultima sută cu autorizaţia de construcţie şi nicio companie care viza închiri­e­rea de birouri nu a renunţat la planurile de dezvoltare. Iaşiul are un mare avantaj în această perioadă. Anul 2021 ar fi însemnat unul fără închirieri de birouri, iar pandemia a dat posibilitatea companiilor de a creşte numărul angajaţilor cu 30-40% fără a fi necesare birouri suplimentare“, a spus Dan Zaharia.

El a subliniat că „în actualele clădiri de birouri suprafeţele mici se eliberează, cele de 200-500 mp, iar spaţiile sunt contractate de marii chiriaşi, chiar dacă aceştia încă merg pe munca de acasă. Au fost companii care au recrutat şi 100 de persoane. Continental în luna mai a inaugurat un birou de 20.000 mp şi au ajuns la 35.000 mp în Iaşi şi s-au consolidat din cinci locaţii într-una singură“.

 

Fab Lab Iaşi în cifre

♦ 250 mp are cel mai nou birou de coworking al Fab Lab

♦ 280.000 mp reprezintă piaţa totală a birourilor din Iaşi

♦ 21.000 de angajaţi lucrează în Iaşi în IT şi outsourcing

 

Probleme

♦ Pandemia şi provocările sale

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank