ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Erika Şerban, Cireşe Bio Erika: Greu nu este să intri în supermarket cu cireşe bio, ci să livrezi cantitatea la care te-ai angajat

10.04.2024, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Erika Şerban a demarat în urmă cu doi ani businessul Cireşe Bio Erika prin care livrează cireşe bio marilor lanţuri de supermarketuri, dar şi magazinelor de profil, având o livadă de cireşi de 20 de hectare în Nicoreşti, judeţul Galaţi.

„În 2016 am decis să investim într-un proiect mare cu ajutorul fon­durilor europene. Acum avem 20 de hectare de livadă, din care 15,7 hec­ta­re într-un singur lot. Cultivăm numai cireşe bio, iar primul an a fost 2021. În 2023 am ajuns la 100-110 tone producţie, iar în 2024 ne aşteptăm la 150-180 de tone, dacă vremea este bu­nă deoarece cultivăm în regim su­perin­tensiv“, a spus Erika Şerban, cofondator, Cireşe Bio Erika, în ca­drul emisiunii ZF Investiţi în Româ­nia! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Ea a subliniat că producţia de cireşe se face exclusiv pentru a fi vândute ca atare, nu pentru a fi procesate.

„Pierderile noastre sunt foarte mici şi producem cireşe de diametru mare. Noi desfacem în supermarketuri şi magazine cu produse bio. Nu a fost greu să convingem marile lanţuri, greu este ca ulterior să respecţi toate regulile, după. Trebuie să fii foarte sigur de ceea ce promiţi, altfel dacă semnezi şi nu livrezi, apar probleme“, a explicat Erika Şerban. Ea a subliniat că dincolo de livada propriu-zisă, este nevoie de un proiect tehnic, care să includă sistemul de irigaţii, bazinul pentru apă şi puţ forat pentru apă, plus gard, staţie meteo şi plasă antigrindină şi antipăsări.

„Uneori nu poţi să cuprizi într-un singur proiect cele necesare pentru o tehnologizare bună a plasamentului tău şi atunci e necesar să te extinzi, să mai faci un proiect. Ceea ce vom şi face. Acesta este planul nostru. Nu pe termen lung, ci de sfârtă durată vom aplica anul ăsta pentru un nou proiect pe Fondul European. Primul a fost cu finanţare de 90%, de 666.000 de euro“, a spus Erika Şerban.

Ea a subliniat că producţia de cireşe nu necesită depozitare specială, deoarece sunt livrate imediat cum sunt culese.

„Cireşele pleacă de la noi direct cu transport frigorific şi în patru ore sunt la Bucureşti. Pasul următor este extinderea livezii cu 1,56 hectare, din care 1,4 noi plante, urmează a fi plante pe fonduri europene. Livada nu va produce doar între 150 şi 180 de tone. O să mai crească capacitatea. Nu la infinit, dar o să crească spre 200. Şi atunci se pot da şi la export. În condiţii frig, cu maşină frig, trebuie să fie cereri serioase“, a subliniat Erika Şerban.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank