ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul Transylvania, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu capital românesc, investeşte 2,2 mil. euro într-un depozit de frig şi intră în piaţa de fructe şi legume

02.11.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

În paralel, traderul investeşte 2 mil. euro pentru majorarea capacităţilor de depozitare în silozuri de la peste 20.000 de tone la aproape 30.000 de tone.  Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la peste 462 mil. lei în 2022 l Grupul Transylvania analizează intrarea şi pe componenta de procesare.

Grupul din care face parte Tran­sylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu capital românesc, se pregăteşte să intre în piaţa de fructe şi legume şi investeşte 2,2 milioane de euro într-un depozit de 1.800 de tone cu temperatură controlată, a explicat Sergiu Gorban, CEO şi acţionar al grupului Transylvania, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Ne apucăm să construim şi vrem ca în decembrie să fim cu construcţia începută a unei hale pentru fructe şi legume. Este un proiect finanţat pe fonduri europene şi este prima noastră experienţă de acest fel. (...) Este un business nou pentru noi şi vedem acest segment aşa cum am văzut cerealele acum 15-20 de ani, când fermierii produceau şi nu aveau unde să depoziteze, unde să vândă şi era o vânzare de forţă pentru că nu aveai spaţii şi nu aveai ce să faci“.

Depozitul cu atmosferă contro­lată se va adresa în primă fază fermierilor care au livezi, iar grupul Transylvania va oferi şi soluţii de ambalare, cântărire şi etichetare, astfel încât marfa să poată merge mai departe către retaileri.

„Vrem să devenim o verigă de legătură între fermele tinere pomico­le şi procesatori. (...) Prin tehnologia pe care o avem putem să depozităm până la 1 an de zile fructele şi toto­dată avem infrastructura necesară pen­tru a le duce mai departe către supermarket“.

Astfel, compania ar putea ajunge să funcţioneze similar cu o asociaţie de producători, cel pu­ţin la nivel de desfacere, având posi­bilitatea de a negocia cu retaileri con­tracte pe volumele necesare acestora. De cele mai multe ori, fermele mici nu reu­şesc să intre pe cont propriu într-un contract cu un retailer.

„Chiar dacă nu formăm asociaţii împreună, vom funcţiona ca o asocia­ţie, fiecare are rolul lui: producătorul trebuie să producă, iar noi fie vom cumpăra marfă, fie vom face servicii pentru el şi vom trimite mai departe marfa către supermarket“.

Construcţia halei ar trebui finali­zată până în august 2024 pentru a putea prelua culturile de toamnă din livezi. Merele reprezintă prima marfă pe care o vizează compania.

„Această tehnologie de atmosferă controlată este mai puţin găsită la noi în ţară, dar în străinătate este de mult timp. De aceea ne vin mere din Polonia, pentru că ei au asemenea facilităţi şi pot vinde mere şi în ianuarie şi în martie şi în aprilie pentru că aproape aceeaşi calitate ca la momentul recoltării“.

În ceea ce priveşte segmentul de fructe şi legume, familia Gorban are în plan şi o facilitate de procesare, dar nu a oferit prea multe detalii la acest moment..

„Este în analiză în acest moment o unitate de procesare care ar face sens pentru noi şi ni s-ar potrivi foarte bine, dar mai multe am vrea să vorbim după ce proiectul va fi finalizat. În momentul acesta suntem în analize avansate, suntem 90% siguri că o vom face, dar aş prefera să vorbesc mai multe după ce ştim 100% că se va întâmpla“.

Grupul este format din trei companii: Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu capital românesc, Rail Hub Transylvania, companie de logistică care administrează un terminal intermodal în localitatea Vladimirescu din judeţul Arad, respectiv Transylvania Properties, companie care deţine activele grupului.

Întreaga activitate este coordonată de pe o platformă logistică de circa 11 hectare aflată în localitatea arădeană Vladimirescu. Aici, Transylvania Invest are o bază de cereale de peste 20.000 de tone, pe care o va extinde printr-un alt proiect pe fonduri europene care începe aproape concomitent cu cel pe fructe şi legume. Construcţia silozului ar trebui finalizată în iunie.

„Mărim capacitatea de depozitare, de la 20.000 vom ajunge aproape la 30.000 de tone. (...) Hala şi silozurile reprezintă prima experienţă pe fonduri europene, dar sunt proiecte separate. Silozurile se ridică la 2 milioane de euro ca proiect“.

Activ în comerţul cu cereale de la finalul anului 2010, Transylvania Invest a crescut în mod constant volumele operate, iar într-un an 2022 care a adus multe particularităţi în această piaţă, traderul a reuşit să-şi majoreze volumele operate de la aproximativ 200.000 de tone anual la aproape 300.000 de tone.

„Aproape de 300.000 de tone am operat anul trecut, a fost cel mai bun an din punct de vedere al volumelor pentru noi, se pare că în 2023 suntem aproximativ tot acolo, dar clar cifra de afaceri este una mai scăzută datorită faptului că preţurile cerealelor este unul mai mic“.

Cifra de afaceri la nivel de grup a depăşit 462 mil. lei în 2022, dintre care cea mai mare pondere o are Transylvania Invest, cu 423,5 mil. lei, în creştere cu 74% faţă de 2022, urmată de Rail Hub Transylvania, cu 37,2 mil. lei, în creştere cu 249%, în timp ce aportul Transylvania Properties este unul marginal, cu 1,7 mil. lei. Grupul are circa 30 de angajaţi şi este controlat de Sergiu Gorban şi Louisa Manuela Gorban.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă grupul în 2023 vine dinspre logistică, mai exact dinspre întârzierile generate de blocajele din Portul Constanţa.

„Portul Constanţa, unde livrăm cea mai mare cantitate de marfă achiziţionată, este un port supraaglomerat, vin mărfurile din Ucraina, un aflux foarte mare şi asta ne îngreunează şi nouă livrările. Înseamnă întârzieri, bani încasaţi mai târziu, probleme legate de cashflow şi, automat, pot crea un disconfort mai departe şi către fermieri. Bazele de cereale, nu doar ale noastre ci şi ale celorlalţi traderi, sunt pline cu mărfuri care aşteaptă să fie livrate. Ele deja trebuiau să fie livrate şi de aici pot apărea întârzieri şi în ridicarea mărfurilor de la fermieri“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank