ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Liviu Zăgan, Holde Agri Invest: Anul acesta avem circa 80 de hectare cultivate cu legume tehnice

08.06.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania operează astăzi peste 13.000 de hectare de teren adunate în patru nuclee şi vrea să ajungă la 15.000 de  hectare şi cinci nuclee până la finalul anului.

Operatorul de terenuri agri­co­le Holde Agri Invest a intrat şi pe seg­mentul legumelor tehnice şi a a­juns anul acesta să aibă 80 de hectare cultivate cu legume precum cartof pentru chips, sfeclă roşie sau porumb zaharat, a explicat Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Anul acesta avem cultivate cir­ca 80 de hectare cu asemenea culturi, hectare 100% irigate. O cultură de ce­reale poate fi de câteva tone la hec­tar, poate peste 10 tone dacă e vorba de porumb irigat, iar recolta la legu­me tehnice poate fi de câteva zeci de tone la hectar, poate 30, poate chiar 40-50 pentru alte tipuri de legume. Deci veniturile sunt mult mai mari, pot fi şi de 10 ori mai mari, şi cheltu­ie­lile sunt mai mari, dar ne asigură o profitabilitate mai bună şi vrem să fo­losim la maximum posibilitatea noas­­tră de a iriga aceste suprafeţe“.

Compania care operează în mod obişnuit cultură mare a intrat abia re­cent pe segmentul legumelor tehnice. Totuşi, ţintele legate de suprafeţele cul­tivate sunt mai mici pe acest seg­ment, dimensionate la cererea din piaţă.

„Trebuie ştiut că pe piaţă cantită­ţile necesare pentru astfel de legume tehnice nu sunt la nivelul cantităţilor pe care le ai la cultura de cereale, nu va putea fi vorba niciodată de 10.000 de hectare, nu ştiu dacă va putea fi vorba de mii de hectare. Poate vor­bim de 1.000 de hectare, dar cu sigu­ranţă şi aceasta este o suprafaţă foarte mare“.

Suprafeţele cultivate cu legume teh­nice se află la nucleul Holde din Frumuşani, judeţul Călăraşi. Înfiin­ţată în 2018, compania exploatează o suprafaţă totală agricolă de aproxi­mativ 13.200 de hectare împărţită în patru nuclee - Roşiori, aproximativ 3.830 ha, Frumuşani, circa 3.720 ha, Videle, aproximativ 2.300 ha şi Con­ţeşti, circa 3.350 ha. Până la finalul anului, Holde vrea să ajungă la al cincilea nucleu.

„Suntem pe cale să îl definitivăm, după cum am anunţat, cel mai probabil sfârşitul anului ne va prinde cu 15.000 de hectare pe care le vom lucra. Vom anunţa la momentul la care lucrurile sunt mai clare, dar există destul de multă certitudine în acest sens.“

„(...) Pot să vă spun că va fi mai spre est, ca să nu fiu foarte precis şi să nu încalc regulile de comunicare. Noul nucleu probabil va avea 3.000 de hectare“.

Holde Agri Invest cultivă atât grâu, rapiţă, porum şi floarea soarelui în regim convenţional, dar are şi 2.000 de hectare de culturi bio. În ceea ce priveşte capacităţile de stocare, compania finalizează investiţia într-un nou siloz de 10.000 de tone în acest an.

„Dacă vorbim de silozul existent în construcţie de 10.000 de tone şi cu 15.000 de tone existente, vom avea o capacitate de depozitare în siloz de 25.000 de tone. În plus faţă de această capacitate de depzoitare în siloz putem depozita temporar şi în halele pe care le avem la fiecare dintre ferme. (...) Cu siguranţă vom putea depozita undeva la 30-35.000 de tone fără probleme. Este o cantitate importantă, noi producem undeva la 60.000 de tone, deci am putea într-o anumită situaţie să depozităm chiar şi jumătate din toate cantitatea pe care o producem“.

Compania irigă astăzi 300 de hectare la ferma Frumuşani, dar vrea să ajungă la 700-800 de hectare în anul următor.

Holde Agri Invest a contractat un credit sindicalizat de la bănci în valoare de 30,5 mil. lei şi 26,7 mil. euro pentru capital de lucru şi achiziţii de ferme şi terenuri agricole.

Potrivit raportului anual publicat la BVB, holdingul a încheiat 2022 cu venituri de 118 mil. lei prin producţia totală de 43.000 de tone de cereale şi EBITDA de 26 mil. lei. La final de 2022 datoriile erau de 142 mil. lei, plus 61%, în timp ce activele s-au majorat cu 42% la 245 mil. lei.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank