ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Maggie Kitshoff, Prime Kapital: Vom dezvolta 13.000 de noi locuinţe în România până în 2029. Dintre acestea 3.000 la IMGB în Bucureşti şi 1.000 la Iaşi

20.09.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Prime Kapital, dezvoltator şi investitor imobiliar integrat, şi partenerul său de investiţii MAS PLC, investitor în şi operator de proprietăţi sustenabile cu o prezenţă puternică în Europa Centrală şi de Est (CEE), intenţionează să investească, până în 2029, 1,97 miliarde de euro în proiecte de retail, dezvoltări de birouri şi proiecte rezidenţiale cu o suprafaţă totală de 1,5 milioane de metri pătraţi în mai multe oraşe din România.

„Planul este să dezvoltăm pe plan local 14.398 de locuinţe până în 2029. Construim din 2018 businessul nostru pe plan local şi vrem să investim în România, în Bucureşti şi centrele regionale“, a spus Maggie Kitshoff, partener office şi rezidenţial la Prime Kapital în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

Cei doi dezvoltatori intenţionează să investească 517 milioane de euro în dezvoltarea şi extinderea de centre comerciale în 10 oraşe din România: Cluj-Napoca, Iaşi, Piteşti, Alba Iulia, Bucureşti, Braşov, Giurgiu, Baia Mare, Slobozia şi Roman.

„Mai avem şi în Bucureşti, la IMGB, 3.000 de locuinţe alături de o dezvoltare mixtă, cu un centru de retail. Ne uităm în Bucureşti în continuare pentru investiţii, este un oraş provocator când vine vorba de securizarea terenurilor pentru că este un oraş mare cu mulţi competitori. Vom mai anunţa dezvoltări aici iar până în 2024 vom mai livra în Capitală 2.000 de locuinţe. Fiecare oraş are anotimpurile sale, profilul său. Bucureştiul e un hub economic şi va fi parte a planurilor noastre“, a explicat Maggie Kitshoff.

La Marmura Residence, primul proiect rezidenţial finalizat, predarea a fost efectuată pentru patru din totalul de cinci clădiri ale proiectului ce cuprinde 458 de unităţi. Construcţia celei de-a cincea clădiri este în mod substanţial finalizată şi predarea ultimelor unităţi este estimată să înceapă în curând.

Construcţia şi vânzările continuă pentru aproximativ jumătate din proiectul Avalon Estate, dezvoltare care cuprinde în total 746 de locuinţe. Până în prezent, 70% din cele 352 de unităţi rezidenţiale scoase spre vânzare au fost vândute. Lucrările de construcţie şi finisare la primele clădiri sunt finalizate, iar biroul de vânzări este operaţional în clădirea Gatehouse a proiectului, din martie 2022.

Construcţia primei faze a componentei rezidenţiale a Silk District (315 unităţi; 71% vândute) progresează bine. Autorizaţia pentru a doua fază (346 de unităţi; 48% vândute) a fost obţinută şi este în curs de autorizare faza a treia (312 unităţi; 25% rezervate).

Pentru Pleiades Residence, un proiect de regenerare urbană ce se întinde pe o suprafaţă de 10,1 ha în centrul Ploieştiului, au început lucrările de construcţie, iar vânzările (lansate în decembrie 2021) progresează.

Cei doi parteneri au în plan dezvoltarea de proiecte rezidenţiale şi pe fostele şantiere industriale Roman Braşov (2.137 apartamente) şi Elba Timişoara (1.251 apartamente), precum şi alte proiecte de amploare, cu utilizare mixtă în Bucureşti (3.149 de apartamente) şi în Cluj-Napoca (1.461 apartamente).

„Acum progresăm când vine vorba de obţinerea PUZ-urilor în Timişoara pentru două proiecte – Elba Residence pe râul Bega şi un al doilea pe un fost sit industrial. Vom continua cu noi faze la Avalon şi Silk District la Iaşi, unde vom veni cu noutăţi în perioada următoare iar construcţia acolo va demara până la finalul primului trimestru din 2023, iar acolo vom avea 1.000 de apartamente în construcţie anul viitor, dintr-un total de 1.491“, a subliniat Maggie Kitshoff..

Pentru dezvoltarea de birouri, cei doi dezvoltatori plănuiesc să investească 254 de milioane de euro, în două proiecte, în Cluj-Napoca şi Iaşi (Silk District), în timp ce pentru dezvoltări rezidenţiale bugetul de investiţii este de 1,194 de miliarde de euro, în şase oraşe: Bucureşti (3 proiecte), Braşov (1 proiect), Cluj-Napoca (1 proiect), Iaşi (1 proiect), Ploieşti (1 proiect), Timişoara (2 proiecte).

Un teren de 6,9 ha a fost securizat în sud-estul Timişoarei, într-o zonă în curs de transformare din industrial în retail şi rezidenţial, pentru a doua dezvoltare rezidenţială la scară largă a DJV din oraş. Acesta va consta din aproximativ 2.300 de apartamente şi funcţii de suport. De asemenea, DJV a asigurat achiziţia unui teren şi este în prezent în curs de due-diligence pentru un complex rezidenţial de aproximativ 920 de apartamente, într-un oraş secundar important din România.

În plus faţă de cele de mai sus, Prime Kapital şi MAS au asigurat un amplasament de aproximativ 5,9ha în Giurgiu, pe Drumul European E85, o arteră majoră de transport rutier de marfă şi agrement, care leagă România de Bulgaria, pe ruta către Grecia şi Turcia. Amplasamentul, care are o vizibilitate bună din centrul oraşului şi o locaţie excelentă adiacentă graniţei cu Bulgaria, este pregătit pentru un centru comercial în aer liber de aproximativ 14.200 mp cu potenţial pentru o extindere suplimentară de 4.300 mp.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank