ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marius Alexe, investitor: Cred că vom avea probleme cu unele companii listate la Bursă şi vor fi câteva insolvenţe pe piaţa AeRO

19.10.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ El face parte din consiliile de administraţie ale Norofert şi Bonas, iar în prezent se pregăteşte să candideze pentru un loc în consiliul MAM Bricolaj.

Piaţa AeRO a Bursei de la Bucureşti este în continuare în vizorul companiilor antreprenoriale din România ca o opţiune de finanţare, după efervescenţa din 2021, însă investitorii activi pe această piaţă spun că am putea vedea mai curând câteva insolvenţe în rândul emitenţilor decât un nou val de listări, aşa cum a explicat şi Marius Alexe, unul dintre cei mai activi investitori de pe această piaţă, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Eu rămân pesimist, cred că vom avea chiar probleme cu unele companii listate care s-au listat la grămadă şi cred că vor fi câteva insolvenţe. Aceste companii au venit, au dus-o bine cât au avut banii din acele plasamente, dar nu au reuşit să materializeze ceea ce şi-au propus. Probabil vom avea câteva listări, dar nu va mai fi ce a fost. Piaţa AeRO a dat un examen al maturităţii şi, din păcate, l-a picat. A fost prea mare entuziasmul şi acum plătim toţi nota de plată“.

Ultimii ani au adus un apetit fără precedent pentru atragerea de finanţări prin Bursă, mai exact prin piaţa AeRO, dar şi deschidere din partea investitorilor, într-o perioadă cu bani ieftini. Chiar dacă apetitul companiilor există în continuare, Alexe crede că nu ne vom mai întâlni cu acelaşi context în 2024.

„Vom vedea dacă va reveni apetitul pe AeRO, dar trebuie să avem nişte exemple care se vor concretiza. Şi să nu uităm că acea exuberanţă de pe AeRO a fost şi pe crypto şi pe imobiliare, era o perioadă în care banii erau foarte mulţi, foarte ieftini şi era normal să se creeze tot felul de bule. Din păcate, acum vom plăti şi nota de plată a pandemiei în care s-au tipărit foarte mulţi bani. Din păcate, banii sunt tot mai puţini şi mai scumpi“.

Marius Alexe a fost unul dintre cei mai activi investitori în timpul valului de listări, iar în prezent are un portofoliu de câteva milioane de euro pe AeRO, fiind acţionar cu participaţii de peste 10% în producătorul de îngrăşăminte organice Norofert Group, precum şi în producătorul de lactate Bonas. În aceste două companii face parte şi din consiliile de administraţie.

Totodată, el este investitor în retailerul MAM Bricolaj, unde se pregăteşte să candideze pentru o poziţie în consiliul de administraţie. Dacă în perioada 2020-2022 părea că investitorii încă au răbdare pentru companiile listate pe AeRO, acum situaţia s-a schimbat, întrucât sunt mulţi emitenţi care nu respectă memorandumul de listare.

„Investitorii nu au răbdare, mereu li se pare că alte companii pe care nu le au în portofoliu sunt mai bune, dar mi se pare puţin exagerat să cerem răbdare de la investitori când vedem că înşişi antreprenorii nu au răbdare cu companiile lor. Şi am văzut atâtea cazuri în care au venit special pe piaţa AeRO, au atras o sumă enormă comparativ cu ce aveau la îndemână şi deja erau pregătiţi să rupă norii, să schimbe lumea, s-au aruncat în apă şi au testat apa cu ambele picioare“.

Acesta a fost şi cazul producătorului de lactate Bonas, care şi-a construit un nume doar la nivelul Clujului, şi-a asumat o serie de ţinte ambiţioase şi a ajuns să dezamăgească investitorii.

„Cum a fost cazul Bonas, care deşi avea 20 de magazine în Cluj îşi propusese să deschidă 20 de magazine în Bucureşti în mai puţin de un an, ceea ce clar nu s-a întâmplat. Şi această neîndeplinire a memorandumului de listare a dus la piederea încrederii investitorilor pentru că această companie nu mai poate livra ce a promis“.

În cazul în care companiile ajung în această situaţie, Alexe este de părere că trebuie să comunice clar către investitori că promisiunea din memorandum nu mai poate fi respectată şi să vină în faţa acestora cu un nou plan de creştere.

„Din păcate, la noi se comunică mereu foarte pozitiv şi dacă te uiţi pe piaţa AeRO în rapoartele multor compani ai impresia în fiecare an că mai au puţin şi dau lovitura, că anul ăsta e clar al lor. Mereu creează tot felul de aşteptări care nu se înfăptuiesc niciodată din păcate. (...) Vii cu o aşteptare, dar dacă nu o îndeplineşti recunoşti că ai greşit. La noi întodeauna este piaţa, contextul, oricine altcineva, numai compania nu este de vină şi poate prin asta am şocat noi la Bonas“.

Bonas a trecut prin schimbări, a adus o nouă echipă de management şi a regândit un nou plan pentru a fi un emitent atractiv, dar şi pentru a deveni o companie cu adevărat profitabilă

„Aceste schimbări au inclus schimbări în consiliul de administraţie, schimbarea directorului general, schimbări în marketing, relocări de costuri, optimizări de magazine, de produse. Practic, Bonas a trecut în ultimul an nu printr-o restructurare, dar printr-o schimbare majoră şi seamănă foarte puţin cu compania care era acum un an“ .

Întrebat dacă bursa este un mecanism de finanţare potrivit pentru companiile din industria agroalimentară, cu toate particularităţile lor, Alexe crede că bursa poate aduce chiar mai multe avantaje.

„Pentru că ne adresăm maselor şi orice om poate fi client, bursa este şi un mijloc foarte bun de promovare. Dacă Bonas nu se lista era doar o companie oarecare din Cluj, nu interesa pe nimeni ce se întâmplă acolo. Dar după ce s-a listat a devenit companie publică şi deja este de interes, deci bursa este un motor foarte bun de a te promova gratuit. Ajută şi în relaţia cu partenerii, poţi atrage şi personal calificat pe care nu l-ai fi atras niciodată, pentru că bursa este o provocare pentru mulţi manageri“.

Pe lângă cele trei companii în care s-a implicat mai mult, investitorul spune că mai are „participaţii mici, neimportante“, dar pe termen lung va rămâne alături de acestea.

„Voi rămâne alături de aceste companii pe care ori le cresc ori mă scufund cu ele, pentru că nu am cui să vând. A fost un lucru asumat, planul nu a fost niciodată să vând. (...) Poate dacă vând cu totul odată cu acţionarul majoritar în cazul în care cineva cumpără compania cu totul“.

Dincolo de bursă, Marius Alexe a intrat ca investitor în mai multe companii nelistate, dintre care unele au în vizor bursa, iar altele nu. Acestea sunt: Prime Dash, On Leaf, Ohvăz, Ultragreens şi Premium Fit.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank