ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Nicolae Ciobanu, Fortim Trusted Advisors: Vedem o cerere tot mai mare pentru birouri spaţioase

11.12.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

În trimestrul trei din 2023, com­­pa­niile au închiriat birouri pen­tru aproximativ 20.000 de angajaţi din Bucureşti, o suprafaţă mai mare cu 36% faţă de trimestrul anterior.

Interesul chiriaşilor de birouri a fost mult mai mare pentru prelun­gi­rile de contracte în clădirile existente decât pentru spaţii noi în trimestrul trei. Companiile au tranzacţionat în total o suprafaţă de 158.923 mp, din care 104.004 mp au fost prelungiri de contracte şi 51.879 mp închirieri de spaţii noi în Bucureşti, potrivit da­te­lor Alianţei BNP Paribas Real Estate.

„Vedem o cerere tot mai mare pentru birouri mai spaţioase. Con­tractele semnate au vizat, în medie, suprafeţe mai mari. O altă tendinţă semnificativă pe piaţa actuală de birouri este redefinirea modului în care se înţelege închirierea spaţiilor de birouri. Companiile încep să abordeze închirierile cu o perspectivă mai strategică şi agilă. Acest nou mod de a aborda închirierea implică adesea spaţii de birouri cu clauze de reziliere mai flexibile şi cu posibilita­tea de a extinde sau reduce spaţiul în funcţie de necesităţi. Această tendin­ţă reflectă dorinţa companiilor de a se adapta rapid la schimbările mediu­lui de afaceri şi de a gestiona mai eficient costurile asociate cu spaţiile de birouri“, a spus Nicolae Ciobanu, managing partner - head of advisory la Fortim Trusted Advisors, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Trimestrul trei a deblocat multe decizii la nivelul marilor companii pri­vind spaţiile de birouri, astfel încât s-au semnat contracte de în­chiriere de spaţii noi şi renegociere cu o va­loare totală de 158.923 mp, mai mult cu 36% faţă de trimestrul anterior.

Mai puţin de o treime din supra­faţa totală închiriată în trimestrul trei o reprezintă mutările în birouri noi, res­tul de două treimi fiind spaţii de birouri cu prelungiri de contracte. Această tendinţă indică faptul că mulţi chiriaşi preferă să-şi menţină locaţiile lor existente. Această abor­dare de stabilitate poate fi influenţată de nevoia de a se adapta la schimbă­rile economice şi de piaţă, evitând costurile şi incertitudinea asociate cu mutările majore în birouri noi.

De la începutul anului şi până acum s-au închiriat 340.894 mp spaţii de birouri în Bucureşti, din acestea 189.747 mp fiind birouri actuale ale com­paniilor, pentru care s-au semnat contracte de prelungire. În ceea ce pri­veşte livrările de clădiri noi, în pri­mele trei trimestre din 2023 s-au dat în folosinţă cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de peste 100.000 mp.

Pe viitor, în ultimul trimestru se estimează că mai rămâne de livrat o singură clădire de birouri de mici dimensiuni, cu o suprafaţă de 7.745 mp.

 

Din ce domenii de activitate provin marii chiriaşi

Ierarhia domeniilor din care provine cererea s-a schimbat radical în trimestrul trei, datorită faptului că în sistemul financiar s-au luat mai multe decizii privind sistemul nou de lucru.

Pe primul loc, a urcat astfel sistemul financiar, cu mai mult de o treime din închirierile totale, respectiv cu 38%. Printre băncile care şi-au relocat sau extins contractul pe spaţiul actual s-au numărat BCR, Garanti Bank, Unicredit şi Idea Bank.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate s-a clasat sistemul IT&C, cu 30%. Pe acest segment, au fost active companiile Adobe, Huawei, Thales, GTS.

Pe locul trei s-a situat domeniul Professional Services, cu 13% din totalul tranzacţiilor. Din acest sector, au închiriat spaţii mai mari companii precum Deloitte, Bolt.

În ceea ce priveşte zonele alese de chiriaşi, în trimestrul trei din 2023, cele mai multe spaţii de birouri s-au închiriat în zona de vest a Capitalei, un total de 39.128 mp, din care 32.542 mp au fost renegocieri de contracte. Cele mai mari suprafeţe au fost închiriate prin prelungiri de contract în clădirile de birouri The Bridge şi Orhideea Towers.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank