ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Roxana Mircea, REI Grup: Infrastructura ajută atragerea de investiţii, de la parcuri industriale cu utilităţi la autostrăzi

26.07.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Judeţele defavorizate nu pot atrage investiţii doar bazându-se pe ajutoare de stat, ci au nevoie de infrastructură pentru a le conecta la restul ţării, dar şi parcuri industriale unde investitorii să se poată instala într-un timp cât mai scurt.

Infrastructura este crucială prntru investitori, iar aceştia merg unde există potenţial de creştere, nu doar un ajutor de stat mai mare.

„Sunt judeţe defavorizate unde ajutoa­rele de stat ajung la 60%, dar nu există întot­deauna apetit şi interes pentru judeţe pre­cum Teleorman sau Vaslui. Dar încurajând şi punctând aceste judeţe, investitorii se vor du­ce şi acolo, dar dacă nu ai autostrăzi, căi de ac­ces facile, indiferent că primesc în plus 10 pro­cente nu se vor duce acolo. Ce mai sfătuim UAT-urile este să înfiinţeze parcuri indus­triale cât mai repede pentru că infrastructura creată cu utilităţi ajută. Important e să le facă, după care vor suplimenta în funcţie de nevoi şi cerinţe. Primăriile nu au oameni, nu au bani. Sunt multe provocări. Dar traver­săm o perioadă de care nu vom mai beneficia în viitor“, a spus Roxana Mircea, managing partner REI Grup, grup de companii spe­cia­lizate în atragerea de finanţări nerambursa­bile, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

Există şi probleme de HR când vine vorba de atragerea banilor europeni.

„Sunt primării mici care au un om şi zeci de proiecte, iar competenţele se dobândesc în cel puţin 3-5 ani, dar se găsesc soluţii, se externalizează. Dorinţă să existe. Recomand companiilor şi instituţiilor să se uite foarte atent la consultanţi – cifră de afaceri, de când sunt fondate, ce istoric au, numărul anga­jaţi­lor şi axa pe care depui, dacă există şi acolo istoric. Spre exemplu cu primăriile, noi am avut circa 250 de achiziţii anul acesta şi suntem prezenţi în sectorul public, dar am avut şi în sectorul privat activitate, proiecte de 50 mil. euro în industria cimentului“, a explicat Roxana Mircea.

Potrivit unei analize REI, în a doua parte a acestui an vom beneficia de cea mai bună perioadă pentru investiţii cu sprijin nerambursabil, unde nouă programe de finanţare pun la dispoziţia antreprenorilor şi companiilor prezente în România, de la start-up, la companii mari, fonduri nerambursabile pentru investiţii în dezvoltare, în aproape toate domeniile cheie ale economiei.

„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare şi suntem încrezători că tot mai mulţi antreprenori şi companii vor apela la soluţiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziţie de autorităţi, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanţarea proiectelor din resurse proprii. Suntem optimişti şi vedem deja o comunicare mai clară şi o îmbunătăţire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse, am primit asigurări că aceste evaluări se vor digitaliza, iar în final se va lucra mult mai eficient, ceea ce va face ca accesul la finanţarea nerambursabilă să fie un proces mult simplificat“, a declarat Roxana Mircea.

Ea a subliniat că „prima jumătate a anului nu arată foarte roz. Am trimis mai multe semnale de alarmă către diverse ministere în care ceream să simplifice documentele, să se evalueze automatizat, să găsim mecanisme pentru a nu mai sta 14 luni pentru o evaluare. Avem în implementare proiecte de sute de milioane de euro, au fost proiecte mari precum pe HG 807, pe 959, a fost o inaugurare la o fabrică de prefabricate. Sunt proiecte de la zeci de mii de euro la zeci de milioane de euro“, a spus Roxana Mircea.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank