ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Sebastian Tudor, BSDA: Vedem mai mult interes din partea companiilor din România în 2024 faţă de 2018

20.03.2024, 10:00 Autor: Bogdan Alecu

Industria de apărare din Româ­nia continuă investiţiile, iar acestea se văd şi prin pre­zenţa la evenimente de profil precum BSDA – Black Sea Defence Systems & Aero­space, mai ales în condiţiile în care Ministerul Apărării a suplimentat bugetul destinat achiziţiilor.

„La ediţia din 2024 a BDSA a crescut mult prezenţa companiilor din România faţă de ediţiile ante­rioare. Sunt foarte multe firme care participă. Mari, mici, medii. S-a schimbat situaţia după 2022“, a spus Sebastian Tudor, director general, TNT Productions România SRL, în cadrul ZF Investiţi în Ro­mânia! Un proiect ZF & CEC Bank. BSDA este o expoziţie internaţională dedicată in­dus­triei aero­nau­ti­ce, apă­rării, se­cu­rităţii naţionale şi securi­tăţii private, iar cea de-a noua ediţie va avea loc în a doua jumătate a lunii mai la Romaero Băneasa.

În 2022 la BDSA au venit peste 400 de companii din 33 de ţări.

Opt miliarde de euro este bu­getul Ministerului Apărării Naţionale în 2024, în creştere faţă de anul trecut cu 25%, dar sub ţinta asumată verbal de 2,5% din PIB.

Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Din cei 8 mld. euro însă, doar 3 mld. euro merg spre investiţii, şi 5 mld. euro merg spre funcţionare: salarii, pensii şi bunuri şi servicii, conform bugetului Armatei publicat de Ministerul de Finanţe.

România alocă, de mai mulţi ani, peste 2% din PIB pentru apărare, însă în puţini ani bugetul a fost cheltuit.

De când Rusia a atacat militar Ucraina, România şi-a luat angajamentul să aloce 2,5% din PIB cheltuielilor militare, pentru a dota Armata. Conform datelor de la Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), din 2,5% din PIB alocaţi în 2023, s-au cheltuit doar 2% din PIB-ul din 2023 (6,2 mld. euro), estimat de guvern la 320 mld. euro.

„Am avut circa 32-33 de mii de vizitatori în 2022, iar acum estimăm circa 35.000 în 2024. Vom avea foarte multe premiere, inclusiv F35 - cel mai popular şi avansat avion de vânătoare din lume, care va fi pentru prima oară în Europa expus la un eveniment“, a spus Sebastian Tudor.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank