ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Vasile Benedek, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian“: Agricultura presupune tehnologie şi cunoştinţe. Noi în 2020 nu aveam plug, iar acum avem dronă

18.10.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Vasile Benedek, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian“ din oraşul Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj a dublat numărul elevilor care urmează cursurile instituţiei de învăţământ şi investeşte în tehnologie pentru a scoate de pe băncile şcolii specialişti.

Vasile Benedek, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian“ din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, a preluat mandatul în anul 2020 şi a demarat un amplu program de modernizare a liceului, accesând fonduri europene şi de la Ministerul Agriculturii, până la voluntariat. Printre proiectele derulate acum de liceu se numără cele prin fonduri europene, fonduri de la Ministerul Agriculturii, PNRR şi diverse fundaţii.

„Schimbările climatice îşi văd tot mai des efectele în agricultură. Dacă nu ne vom adapta, vom pierde. Trebuie să vedem care sunt politicile de dezvoltare în agricultură. Trebuie să avem grijă de sol. Până acum doar îl exploatam, dar acum facem agropedologie. Pregătim elevii pentru a avea grijă de sol, pentru a folosi produse prietenoase cu mediul, insecte care să atace pe cele dăunătoare. Prin drone vom folosi mai puţină apă deoarece vorbim de agricultură de precizie. De aceea investim în inovaţie. Seceta este o problemă şi avem nevoie de soiuri rezistente. Anul trecut şi în acest an am înfiinţat culturi de porumb de la Dekalb Bayer rezistente la secetă şi am avut producţie când alţii nu aveau ce culege. Trebuie să învăţăm cum să nu lăsăm terenul neacoperit în perioada secetoasă şi să apelăm la tehnologie“, a spus Vasile Benedek în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

El a subliniat că viitorii agricultori trebuie să investească în cunoştinţe de tehnologie deoarece pe măsură ce şi apa va deveni o problemă, prin scăderea debitelor râurilor, aceasta va trebui distribuită eficient şi folosită pe soiuri care au nevoie de mai puţină irigare.

„Acum avem 456 de elevi, dublu faţă de 2020, mai multe profiluri şi am dublat ce aveam la debut. Am intrat în subordinea MADR şi anual ne rezervă fonduri pentru a spori baza materială. Acum trei ani când am preluat, aveau uzate tehnologiile, un fond genetic care nu mai corespunde pieţei actuale. Am avut clădiri în ruină. Pavilionul nostru ocupă un teren de 56 de hectare, cu trei puncte de lucru. Şcoala este compusă din 24 de clădiri şi mai avem păşune, livezi, vii, teren arabil şi tot ceea ce înseamnă agricultură şi zootehnie. Aici a terminat liceul şi Dacian Cioloş“, a spus Vasile Benedek. El a subliniat că au început să reia legătura cu foştii absolvenţi, care pot prezenta faptul că au o carieră de succes în domeniile lor. „Dar nu doar poveste trebuie. Suntem un liceu tehnologic şi trebuie să avem tehnologie – am cumpărat un tractor nou pentru şcoala de tractorişti. Am început să investim în cabinete, în autorizarea unor noi profiluri pentru a forma specialişti pe piaţa muncii. Prin parteneriate şi deschizând porţile liceului către antreprenori am constatat că este un deficit de 50% faţă de ce pot ei absorbi în prezent“.

Miza cunoştinţelor în agricultură o reprezintă creşterea veniturilor celor care lucrează în această industrie.

„Avem acum elevi care şi fără Bacalaureat pot avea un salariu mediu de 3.000 de lei pe lună ca tehnician, iar peste vară elevii pot ajunge să fie remuneraţi şi cu 1.000 – 2.000 de euro. Problema înainte de 2020 era că elevii nu erau orientaţi în carieră. Este important să avem parteneri de practică. La mecanică avem un sistem dual. La veterinar avem mai multe proiecte cu stagii de practică. Mesajul este pentru copiii fermierilor, să nu părăsească ţara pentru mirajul Occidentului. Avem absolvenţi care au reuşit să îşi pună la punct un business folosind fonduri europene, spre exemplu, pentru a moderniza fermele părinţilor. Acum un tractorist ajunge să câştige mai mult decât un director de liceu. Un tractorist câştigă circa 2.000 de euro pe lună în sezon, iar un director de liceu circa 1.000 şi puţin de euro“, a explicat directorul.

Primul lucru pe care l-a cumpărat în 2020 a fost un plug.

Îl întrebasem pe un angajat la acea vreme de ce nu începem aratul, iar răspunsul a fost că nu aveam cu ce.

Liceu agricol. În 2021 am cumpărat un tractor cu dublă comandă, pentru a fi utilizat la şcoala de tractorişti. Acum avem nevoie de un semafor în oraş.“

Mai departe miza este de a atrage noi profesori şi a-i pregăti.

„Am crescut numărul profilelor şi numărul orelor şi vin profesori tineri, dinamici şi bine pregătiţi. Noi ajutăm şi pregătirea profesorilor şi facem şi voluntariat – dacă un elev trebuie să ajungă la un concurs, noi punem la dispoziţie maşinile personale. Acum avem însă şi 500.000 de euro la dispoziţie şi vom putea cumpăra şi un autobuz şcolar. Noi putem deschide noi clase, secţii, atragem din Bihor, Satu Mare, din judeţele din împrejurimi“,  conchis Vasile Benedek.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank