ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Vlad Săftoiu, C&W Echinox: Chiriile pentru birouri „prime“ au trecut de 20 de euro/mp/lună, dar cererea rămâne puternică

08.08.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Cererea de birouri şi semnarea de noi contracte a explodat în T2/2023 pe măsură ce companiile au semnat prelungirea contractelor existente. Cererea totală astfel a fost aproape triplă în T2 faţă de primul trimestru.

„Cererea în T2 2023 a fost una excepţională, având în vedere T1. Am avut 135.000 mp tranzacţionaţi în T2, pentru un total de 190.000 mp în prima jumătate a anului. A fost cel mai bun prim semestru din ultimii 4 ani. Dacă se menţine ritmul sunt premise să se depăşeas­că recordul de 390.000 mp din 2019. Dar spre deo­sebire de 2019, cere­rea nouă, în linie cu ultimii ani, a variat între 50 şi 60%, faţă de 80% în 2019. Companiile au preferat să rămână în locaţiile existente, dar au reînnoit pe suprafeţe mari“, a spus Vlad Săf­toiu, head of research la Cushman & Wakefield Echinox, în cadrul emi­siunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

El a explicat faptul că în contextul creşterii costurilor şi chiriile pentru spaţii de birouri au crescut.

„Dacă Bucureştiul a fost o piaţă stabilă până în 2021, cu un nivel al chiriilor aproape nemodificat cel puţin 3-4 ani la rând, în ultimul an şi jumătate vedem o creştere de 15% per total al nivelu­lui prime din Bucureşti. Vorbim de o chirie între 20-22 euro/mp/lună, ni­vel ori­cum mai mic de­cât alte capitale din regiune – Varşovia, Praga, Buda­pesta, unde vorbim de peste 25 de euro/mp/lu­nă“, a spus Vlad Săftoiu.

El a subliniat că „sunt chiriaşi care nu do­resc să renunţe la spaţiu şi vor chiar extinderi, dar şi altele care au un sistem majoritar remote sau hibrid de lucru şi sunt nevoite de prezenţa scăzută la birou să renunţe la spaţii. Nu am observat cazuri multe în care să se renunţe la zeci de mii de metri pătraţi în aceşti ani, dar sunt cazuri punctuale în care acest lucru s-a întâmplat“.

Pe de altă parte sunt companii precum eMag care s-au relocat în clădiri noi de birouri precum Globalworth Square din zona Pipera Nord, contractând însă doar jumătate din spaţiul contractat anterior în fostul sediu.

În ceea ce priveşte tranzacţiile investiţionale, analistul explică faptul că chiar dacă piaţa locală s-a dezvoltat, tot nu are o masă critică suficient de mare pentru a vedea şi acum noi tranzacţii mari de portofolii precum cea de anul trecut prin care Pavăl Holding a cumpărat birourile CA Immo.

„Randamentul investiţional nu s-a comprimat. Am asistat în ultimul an la o creştere. Este o perioadă de aşteptare, în care volumele investiţionale globale au scăzut destul de mult. Numai în CEE am observat o scădere de la H1 2022 la H1 2023 de 60% la nivel regional. Costurile de finanţare au crescut, randamentele au urcat, sentimentul din piaţă a fost de un pesimism moderat şi deşi 2022 a fost un an record de investiţii pe office, în 2023 apetitul a fost unul mai moderat“, a subliniat Vlad Săftoiu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank