ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: Finanţăm proiecte sustenabile în agricultură şi vom miza pe noi sucursale dedicate agrobusinessului, cu oameni specializaţi în banking şi agricultură

24.11.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

CEC Bank a inaugurat la Slobozia la început de noiembrie prima unitate dedicată exclusiv acordării de finanţări agricultorilor – AGRI CEC, concept pe care banca îl va extinde şi către alte zone cu potenţial agricol din ţară.

„A fost inaugurată prima sucursală de acest gen. Vor mai urma şi altele. Aici agricultorul va veni şi va găsi oameni cu care să discute şi care să funcţioneze în viitor şi ca un marketplace – aici va găsi finanţare, dar vrem şi parteneriate. Por­nim de la nevoile lui – el are nevoie de in­puturi, de utilaje, de teren agricol, silo­zuri. Vom avea parteneriate şi cu cei care vând inputuri sau utilaje, cu cei care con­struiesc silozuri, oferă consultanţă finan­ciară sau pe marketing. Vrem să oferim un întreg ecosistem“, a spus Bogdan Alexandrescu, directorul Direcţiei Agro din cadrul CEC Bank, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! CEC Bank a fost anul trecut cel mai mare jucător din sistemul bancar al programulului guver­na­mental destinat agriculturii - Rural Invest -, dar şi cel mai mare finanţator al creditelor APIA, unde s-au acordat aproximativ 7.000 de credite.

„CEC Bank are un focus pe zona de agricultură deoarece indiferent de vreme, trebuie produsă mâncarea. Este al doilea domeniu finanţat de noi dintre toate, a avut cea mai mare – a crescut portofoliul de credite cu 40% iunie la iunie şi am depăşit deja 5 miliarde de lei expunere pe agricultură. Întreg sectorul bancar a crescut de la 23,5 miliarde lei la final de 2021 la 28,5 miliarde de lei la final de 2022, iar 25% din creştere a venit de la CEC Bank. Am fost cel mai mare jucător, în special pe zona de programe guvernamentale – Rural Invest şi credite APIA, iar acum soldul total de credite a depăşit pragul de 31 mld. lei. Potenţialul este foarte mare în agricultură“, a spus Bogdan Alexandrescu.

CEC Bank susţine creşterea competitivităţii producătorilor locali, acordând credite şi pentru sisteme de irigaţii cât şi pentru realizarea de investiţii complexe pentru închiderea ciclului de producţie şi obţinerea unei profitabilităţi mai mari pe kilogram de cereale/lapte/carne vândute.

„Suntem în top exportatori de materie primă, cu potenţial pentru produse finite, dar progrese s-au realizat. Sunt finanţări şi fonduri europene pentru investiţii în procesare - în programul 2023-2028 vor fi alocaţi 15 mld. euro pentru acest sector sub forma fondurilor europene, din care 10 mld. euro sunt plăţi directe – subvenţii APIA sau altele, iar 5 mld. euro investiţii în procesare, retehnologizare, digitalizare, eficientizare. Mai este programul Investalim, pentru investiţii în zona agroalimentară. Vor mai veni 500 mil. euro în zona de energie, tot pentru industria agroalimentară. Vor fi programe guvernamentale pentru a-i ajuta să obţină mai uşor un credit cum ar fi unul de investiţii de până la 75 mil. lei, un credit cu dobândă subvenţionată de stat pentru 24 de luni. Vor fi programe şi fonduri pentru agricultură şi vom vedea progrese“, a subliniat Bogdan Alexandrescu.

 

Noi vrem să finanţăm proiecte sustenabile în agricultură, iar cu noile sucursale dedicate, cu oameni specializaţi în banking şi agricultură

AGRI CEC dispune de o echipă de experţi în activităţile pe care le presupune accesarea unui credit pentru agricultură – specialişti bancari cu experienţă în domeniul finanţărilor de acest tip, cu o cunoaştere foarte bună a pieţei de profil şi a proceselor specifice acestui gen de finanţare.

CEC Bank va continua în viitor să îşi dezvolte şi în alte zone cu potenţial agricol ridicat reţeaua de unităţi dedicate susţinerii fermierilor – AGRI CEC.

Agricultura şi industria agroalimentară au avut cea mai mare creştere în portofoliul CEC Bank, ajungând al doilea domeniu finanţat de către bancă. Soldul creditelor a urcat până la 4,66 miliarde de lei, creştere de 40% faţă de jumătatea anului trecut.

 

Despre CEC Bank 

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 69,08 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru al anului 2023.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM şi POS, internet banking (CEConline), mobile banking (CEC app) şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele şi serviciile oferite de CEC Bank pot fi obţinute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienţi la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank