ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Charlie Ottley: România trebuie să investească mai mult în protejarea patrimoniului său, de la floră şi faună la case vechi, iar astfel oamenii pot obţine mult mai mulţi bani din turism decât fac acum din tăieri ilegale, distrugeri şi betoane

01.12.2021, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

România reprezintă un colţ uimitor al Europei care trebuie promovat.

Turismul rural cunoaşte o cerere tot mai mare, nu doar în România, ci la nivel european şi mondial pe măsură ce sustenabilitatea acestuia implică costuri mai mici şi aduce venituri mai ridicate fără a afecta mediul înconjurător.

„Turismul poate aduce foarte mulţi bani şi nu este chiar atât de scump să restaurezi case din lemn. Spre exemplu, restaurarea unei case din lemn de pe Valea Cernei a costat circa 40.000 de euro şi are toate dotările moderne pe care le-ai regăsi într-o casă modernă, dar este mai călduroasă iarna şi reprezintă o clădire de patrimoniu. Din acest motiv nu trebuie să dă­râmăm toate ca­sele vechi con­struite de stră­bunici. Să con­s­truieşti o casă nouă din beton costă mult mai mult decât să restaurezi una veche, iar în acest caz nu contribui la conservarea istoriei, nu păstrezi nimic cu personalitate şi mai şi afectezi mediul înconjurător“, a spus realizatorul TV Charlie Ottley în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România, realizată de ZF şi CEC Bank.

O mare problemă a României o reprezintă exploatările ilegale de lemn care distrug pădurile şi rezervaţiile naturale, cauzează alunecări de teren care distrug localităţi şi nu aduc valoare adăugată. În loc ca lemnul să fie exploatat corespunzător şi să fie transformat în mobilă, merge de multe ori la export ca materie primă astfel încât România se alege cu pierderi şi distrugeri, iar valoarea adăugată este încasată de terţe părţi.

„Vedem în continuare cum Parcurile Naţionale sunt „curăţate“ şi multe dezvoltări care au loc la marginile acestora şi cum treptat parcurile devin tot mai mici. Erau multe sate care conservau istoria locului şi care sunt acum „violate“ de construcţii din beton în zone precum Maramureş sau zona Cernei. Sunt regiuni istorice care trebuie protejate. Din păcate nu există nicio reglementare a acestor dezvoltări. Şi nu există nicio statistică legată de exploatări“, a spus Charlie Ottley.

El a subliniat că „În România se pot extrage anual sustenabil 19 mil. metri cubi de lemn din păduri însă ilegal sunt 30 mil. mp exploataţi an de an, volum peste care sunt exploatările de 20 mil. mp legale, deci vorbim de 50 mil. mp de lemn extraşi anual din păduri. În România resursele naturale sunt exploatate într-un ritm nesustenabil. Dacă vor continua, România va pierde exact acele lucruri care o fac unică precum fauna sa şi pădurile virgine alături de biodiversitate. Trebuie să gândim pe  termen lung. România este „plămânul“ Europei, are cele mai mari păduri şi două treimi din speciile de superprădători. De asemenea turismul.“

„România a fost promovată în 2020 pe BBC World News unde am utilizat brandul de „Colţul Sălbatic al Europei“, un mesaj foarte atrăgător pentru cei care vor să vadă o zonă curată unde ai tradiţii de secole şi peisaje uimitoare“.

Următorul proiect al lui Charlie Ottley va fi o continuare a Flavours of Romania. Prima parte a fost difuzată în 2017 şi pe Netflix în 2020. Până în ianuarie 2021 a fost cel mai urmărit documentar din 2020 cu toate că a avut numai 3 luni de difuzare în acel moment.

„Unde trăiesc este o zonă uimitoare, sunt lângă un parc natural iar noaptea mai vin urşii prin grădină. Nu îi vedem, dar sunt acolo. Omul a trăit în echilibru mii de ani cu natura iar acest echilibru poate fi din nou atins. Dar pentru a face asta, trebuie să ştim cu exactitate câţi urşi sunt. Unii spun că sunt de 4 ori mai mulţi decât ar trebui alţii că doar de două ori, însă nu avem date sigure. În trecut cluburile de vânătoare aveau datele statistice şi monitorizau cifrele, însă acest lucru nu are nicio logică deoarece este ca şi cum ai pune lupul să supravegheze stâna de oi. Nu ai cum să ai încredere în cei care fac bani de pe urma numărului mare de urşi, nu au cum să fie obiectivi. Ar trebui o parte terţă să fie responsabilă de numărătoare. De aceea este acest proiect atât de important“, a explicat Charlie Ottley.

Documentarul Wild Carpathia a fost văzut în 110 ţări, tradus în 11 limbi de Travel Channel.

„Eu l-am publicat şi pe YouTube pentru a fi urmărit de întreaga lume. Astfel noi reuşim să promovăm imaginea reală a României şi să schimbăm preconcepţii şi să le arătăm ce ţară umitoare poate fi“, a spus relizatorul ZF.

El a explicat că mai degrabă România ar trebui să aiba ca simbol ursul sau lupul dacic.

„Frunza nu este relevantă ca simbol pentru România şi este chiar să ai ca simbol o frunză când tăierile ilegale reprezintă o problemă extrem de gravă şi sunt la cel mai înalt nivel din regiune este chiar ruşinos şi ironic. Mai bine ar fi utilizat Lupul Dacic, cu un simbol istoric şi care aminteşte de diversitatea acestei zone. Acum venim cu documentarul Wild Danube care va fi difuzat astăzi şi care este realizat în memoria lui Ivan Patzaichin“, a explicat Charlie Ottley.

Pentru a sprijini populaţia de urşi din România, Charlie Ottley alături de Agent Green vor să susţină construcţia de sanctuare pentru urşi. Obiectivul campaniei este de a înfiinţa un sanctuar care să salveze, pentru început, 50 de urşi. În prima etapă ţinta este obţinerea celor 30 de hectare necesare, dar şi atragerea investiţiilor pentru primii 10 urşi – costurile totale pentru ca sanctuarul să fie construit şi să devină operaţional sunt de până la 10.000 euro per urs salvat.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank