♦ Producătorul a finalizat deja investiţii de 10 mil. euro în cadrul noului proiect de investiţii, acesta concretizându-se printr-o hală de 5.000 mp în localitatea Holt, judeţul Bacău.
Compania românească Moldoglass vrea să atragă fonduri europene pentru un proiect de investiţii de 5 mil. euro, reprezentând ultima componentă dintr-un plan multianual de investiţii care se ridică la peste 15 mil. euro, a explicat Dragoş Puşcuţă, CFO al Moldoglass, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Noi am terminat prima parte a investiţiei în octombrie-noiembrie 2023, încă suntem în curs de implementare şi finalizare a investiţiei. Suntem în faza în care trebuie să facem toate reglajele utilajelor şi suntem într-un moment de tranzit de la vechea fabrică la noua unitate de producţie“.
Compania Moldoglass din Bacău are o experienţă de peste 25 de ani în prelucrarea sticlei, fiind înfiinţată încă din 1997. Producătorul are în portofoliu produse precum geamuri termopan, balustrade din sticlă, cabine de duş sau faţade pentru clădiri de birouri, iar clienţii sunt fie companii care produc tâmplărie PVC, fie dezvoltatori imobiliari, fie clienţi persoane fizice.
În 2019, compania a demarat un plan de investiţii în localitatea Holt, judeţul Bacău, pentru o nouă hală de 5.000 mp dedicată producţiei, iar primele 10 mil. euro au fost deja investite. Moldoglass s-a bazat inclusiv pe credite bancare şi pe programele Garant Construct şi IMM Prod.
„Ne dorim să avem o capacitate dublă până la jumătatea anului 2024 pentru liniile de debitare şi pentru liniile de izolant, că avem şi două linii de izolant acum, iar până la finalul anului 2024 să ajungem la o capacitate mai mult decât dublă“.
Noua hală vine cu automatizări şi roboţi industriali, dar îi şi permite producătorului să se extindă spre noi produse. Partea a doua a investiţiei se ridică la 5 mil. euro, iar Moldoglass vrea să o finanţeze prin fonduri europene.
„Urmează partea a doua a investiţiei în 2024, vrem să o facem cu ajutorul proiectelor pe fonduri europene, unde ne dorim să aducem încă o parte automatizată a industriei noastre, aşa-zisa legătură dintre partea de debitare şi de geam izolant, care va fi făcută de maşinării, nu vor mai interveni oamenii şi totul va fi automatizat“.
Proiectul de 5 mil. euro înseamnă de fapt un sistem automat de depozitare a sticlei şi transfer automat, plus alte utilaje care ar trebui să crească calitatea produsului finit. Compania vrea să îl finanţeze prin fonduri europene, întrucât are o relaţie bună cu aceste mecanisme de finanţare.
„Cred că suntem la al 10-lea proiect reuşit datorită fondurilor europene şi suntem mulţumiţi în această privinţă. Din păcate, se mişcă puţin cam greu, dar fără ajutorul lor nu am fi reuşit să ajungem unde suntem astăzi“.
Ultimul proiect finalizat pe fonduri de Moldoglass este prin programul ElectricUp, prin care şi-a instalat capacităţi de producţie a energiei de 120 kW, completându-şi astfel un prim proiect de investiţie în energie pentru autoconsum de 700 kW.
„Am mai avut proiect pentru modernizarea întreprinderii, unde am achiziţionat nişte utilaje pentru prelucrarea sticlei, majoritatea proiectelor au fost pentru echipamente. Şi pentru digitalizare am depus proiecte pe fonduri europene“.
Compania are astăzi aproximativ 100 de angajaţi, iar investiţiile în automatizare nu înseamnă că numărul de angajaţi va scădea. Din contră, Moldoglass vrea să mai adauge un schimb de lucru.
„Noi ne dorim să păstrăm acelaşi număr de angajaţi, deoarece considerăm că putem dezvolta cu forţa de muncă actuală şi respectiv să mai facem încă un schimb, să lucrăm în mai multe schimbări. Nu dorim să retehnologizăm în defavoarea angajaţilor“.
Cifra de afaceri Moldoglass s-a ridicat la aproximativ 49 mil. lei în 2022, iar în 2023 va rămâne relativ stabilă, compania ţintind o creştere de 20% anul viitor. Singurul acţionar al Moldoglass este Valentin Sumanaru.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE