♦ Compania operează astăzi într-un depozit de 13.000 mp în Târgu-Mureş şi alte zece depozite mai mici răspândite prin ţară.
Distribuitorul de instalaţii de încălzire Uniprest Instal, parte a grupului olandez Rensa, vrea să îşi dubleze suprafaţa depozitului central din Târgu-Mureş, motiv pentru care a demarat o investiţie de 9-10 mil. euro pentru o nouă facilitate logistică de 13.000 mp, a explicat Enikö Peter, managing director Uniprest Instal, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Noi continuăm planurile noastre de investiţii, nu le-am oprit, chiar dacă contextul actual nu este unul favorabil, dar noi mizăm pe faptul că piaţa construcţiilor va avea o dinamică pozitivă şi bună pe termen mediu. Investim în continuare. Am achiziţionat un teren chiar lângă depozitul actual din Târgu-Mureş, unde vom dezvolta un depozit de aceeaşi capacitate, de 13.000 mp. Planurile sunt în derulare, suntem în faza de proiectare“. Investiţia va fi finanţată printr-o structură care cuprinde mai multe componente, inclusiv credit şi capital propriu. Depozitul este în faza de proiectare, iar construcţia va începe în cursul anului viitor.
Distribuitorul Uniprest Instal activează în piaţa instalaţiilor de încălzire, apă, gaz, dar şi sanitare, cu un model de vânzare b2b, în care clienţii sunt reprezentaţi atât de profesioniştii şi revânzătorii din instalaţii, cât şi de dezvoltatorii sau antreprenorii generali implicaţi în proiecte rezidenţiale, industriale, comerciale.
Compania a fost înfiinţată în 2009 ca o firmă antreprenorială din Târgu-Mureş, iar ulterior a fost preluată de grupul olandez Rensa. Uniprest Instal operează printr-un depozit central de 13.000 mp aflat în Târgu-Mureş, respectiv alte zece depozite mai mici prin ţară.
Extinderea capacităţilor logistice se bazează pe perspectivele de creştere pe care Uniprest le are când vine vorba de piaţa locală de construcţii, în special pe segmentul rezidenţial.
„Noi credem că pe termen mediu şi lung construcţiile vor avea o dezvoltare destul de puternică şi la bază sunt câteva statistici pe care le urmărim. România este foarte mult în urmă la construcţiile noi. În acest moment, 88% din construcţiile din România sunt construite înainte de 1990. Avem şi cele mai aglomerate locuinţe din România. Aşteptările privind condiţiile de locuire cresc din ce în ce mai mult. Asta credem că va avea un efect asupra pieţei rezidenţial, va exista o revenire pe termen lung“.
Peter a povestit că în 2023 piaţa resimte efectele presiunilor acumulate în ultimii ani, de la pandemie, la criza materiilor prime şi până la războiul din Ucraina.
„Toate aceste trenduri începute deja din anii trecui şi-au pus amprenta pe dinamica pieţei de anul acesta. Asta a însemnat că inflaţia mare care a dus la reducerea puterii de cumpărare a influenţat foarte mult piaţa construcţiilor în general, tranzacţiile imobiliare şi, implicit, piaţa construcţiilor şi instalaţiilor. Este o dinamică şi o situaţie de piaţă destul de dificilă“.
Cifra de afaceri a companiei Uniprest Instal s-a ridicat la 275,4 mil. lei în 2022, în creştere cu 17,7%. Pentru 2023 are un scenariu optimist şi unul pesimist, care înseamnă o creştere mai mare sau o creştere timidă, însă reprezentanţii companiei nu au oferit mai multe detalii la acest moment. Compania are 245 de angajaţi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE